Waarom je Call of Juarez: Bound in Blood had moeten spelen

  In de vorige 'wat heb je gemist deze generatie' lag Enslaved: Odyssey to the West onder de loep, dankzij het meeslepende verhaal en de prachtige post-apocalyptische wereld. Deze keer gaan wij naar het Wilde Westen voor Call of Juarez: Bound in Blood. Een game die minder populariteit geniet door de andere grote western game Red Dead Redemption, en misschien ook door het slechte vervolg Call of Juarez: The Cartel.

  Call of Juarez: Bound in Blood is gemaakt door de Poolse ontwikkelaar Techland, die sinds 1991 al acief is. In de begintijden was de ontwikkelaar met name actief op de PC markt. Als je bijvoorbeeld naar de lijst van gemaakte games kijkt, dan bestaat het voor het grootste deel uit tientallen PC games. Hier vallen veel racegames en actie avonturen titels onder, maar ook een aantal karaoke games. Uiteindelijk is het met name de game Dead Island die Techland op de kaart heeft gezet, en ook een beetje Dying Light, die pas volgend jaar in de winkels ligt.

  Het verhaal begint echter in 2006 wanneer Call of Juarez uitkomt op de PC en Xbox 360. Een game die toentertijd gematigd positieve recensies ontving. Belangrijk was echter dat western games op één hand te tellen waren. Zo waren er rond die tijd Gun en Red Dead Revolver, de voorloper van Red Dead Redemption. Na de allereerste Call of Juarez was het drie jaar lang stil en in die tijd werd gewerkt aan een prequel in de vorm van Call of Juarez: Bound in Blood. Hierin neem je de rol over van de broeders Ray en Thomas McCall. Gamers die het eerste deel hebben gespeeld, krijgen hierdoor de kans om het verhaal achter Ray McCall beter te begrijpen.

  Valt in het niets in vergelijking met...

  Na het uitbrengen van Call of Juarez in 2006 heeft Techland gelet op de kritiek en uiteraard de broodnodige ervaring opgedaan. Call of Juarez: Bound in Blood, die uitkwam op 2 juli 2009 heeft dan ook goede cijfers ontvangen. Op XGN kreeg de game een 8,4 doordat het de fouten uit de eerste game had opgelost en de goed uitgewerkte setting. De overige pers was het hier ook mee eens, want gemiddeld ontving de game een 7,8 op de PC en PlayStation 3 en een 7,7 op de Xbox 360 volgens Metacritic.

  Op gebied van verkopen heeft Bound in Blood nog redelijk verkocht, zeker in vergelijking tot andere titels in deze rubriek. In totaal zijn 1,41 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan, waarbij het grootste gedeelte afkomstig is van de PlayStation 3. Hier zijn in totaal 820.000 exemplaren verkocht in vergelijking tot de 570.000 op de Xbox 360. Deze aantallen vallen echter in het niets als deze worden vergeleken met de andere western game Red Dead Redemption. De uitbreiding Undead Nightmare, welke een retail versie kent, heeft zelfs beter verkocht.

  Lekker cowboy spelen

  Het belangrijkste pluspunt van Bound in Blood zit hem met name in de ijzersterke Wilde Westen setting die naar voren wordt gebracht. Zo komt dit op verschillende manieren terug. Allereerst door middel van het verhaal en de hoofdpersonen, de gebroeders McCall. Deze twee mannen heeft Techland echt goed neer weten te zetten als twee ruige cowboys, die gewoon hun eigen gang gaan. Het heet niet voor niks het Wilde Westen, en dat maken deze twee mannen ook wel duidelijk met hun acties en gedrag.

  Als je overigens een momentje van rust hebt tijdens de game, kijk dan eens even goed om je heen. Zo zegt de dorre omgeving en het gigantische gebruik van hout en touw genoeg over de periode waarin je zit. Blijf trouwens wel op je hoede, want Bound in Blood blijft een actievolle first-person shooter. Op ieder moment kun je worden belaagd door een bende cowboys, die jij met ouderwetse wapens een kopje kleiner moet maken. Soms krijg je ook te maken met een duel (een gevecht tussen twee cowboys), welke in deze game ontiegelijk moeilijk zijn. Kom je daar eenmaal voorbij, dan ga je met een zucht, een zweetdruppel en nieuw gevonden zelfvoldaanheid verder op pad.

  Waarom nu nog proberen?

  Call of Juarez: Bound in Blood is simpelweg een actievolle first-person shooter in een hele sterke western setting. Op gebied van een shooter is het heel anders spelen door de verouderde wapens, en qua setting doet de game het Wilde Westen eer aan. Vergeet Call of Juarez: The Cartel, die de naam Call of Juarez pijn heeft gedaan, en laat Red Dead Redemption even achterwege. Doe je dat, dan vind je in Bound in Blood veel plezier terug. Eén van de weinige western games die toch nog wordt vergeten.

  Call of Juarez: Bound in Blood

  Verkijgbaar vanaf 2 july 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.