Al vanaf het eerste moment is
Pokémon TCG Pocket gigantisch populair. Maar waarom trekt de nieuwe game zoveel spelers aan?
De populariteit van Pokémon
Dat een nieuwe Pokémon game veel spelers aantrekt, dat mag tegenwoordig geen verrassing meer heten. De franchise is zo populair, dat het sinds een aantal jaar de grootste mediafranchise wereldwijd is. Zelfs iconen als Hello Kitty, Mickey Mouse en Winnie the Pooh zijn niet zo succesvol en populair als Pokémon.
Toch zijn er gradaties in populariteit. De regelmatige releases in de mainline Pokémon games zijn bijvoorbeeld steevast een succes, maar New Pokémon Snap heeft ‘slechts’ 2 tot 3 miljoen exemplaren verkocht. Dat is een groot verschil met
Pokémon TCG Pocket. In slechts vier dagen tijd heeft de game al
tien miljoen spelers aangetrokken, zo is officieel bekendgemaakt op X.
Die spelers zijn bovendien behoorlijk fanatiek. In dezelfde tijd is namelijk ook elke dag drie miljoen dollar besteed aan de game, met een omzet van 12 miljoen dollar voor het einde van het weekend. Daarmee is
Pokémon TCG Pocket dagelijks drie keer zo succesvol als
Pokémon GO, die andere sensatie uit de reeks. De augmented reality game levert namelijk ‘maar’ één miljoen dollar per dag op.
Een lange geschiedenis
Wat maakt Pokémon TCG Pocket nu alleen zo anders ten opzichte van bijvoorbeeld Pokémon GO en
Pokémon Scarlet & Violet? Het succes zit hem er vooral in dat fans al heel erg lang wachten op een
app als Pokémon TCG Pocket.
De game is namelijk gebaseerd op Pokémon The Trading Card Game, zoals de naam al verklapt. Het kaartspel bestaat al sinds 1996 en is één van de populairste trading card games ter wereld. Generaties lang worden er al decks gemaakt en kaarten geruild tussen fans van Pokémon en dat houdt voorlopig ook niet op. Er komen namelijk aan de lopende band nieuwe sets uit en sinds maart 2024 zijn er in de geschiedenis van Pokémon TCG maar liefst 64,8 miljard kaarten geprint.
Het kaartspel loopt alleen wel tegen een probleem aan waar concurrentie als
Magic The Gathering ook last van heeft: gezelschap. Of beter gezegd, een gebrek aan gezelschap. Als je geen vrienden hebt die Pokémon TCG spelen en je hebt geen winkel in de buurt waar potjes worden georganiseerd, dan wordt het gelijk een stuk minder aantrekkelijk om de regels te leren en kaarten te kopen.
Veel (potentiële) fans wachten daarom al een lange tijd op een toegankelijke, digitale versie van de trading card game, net zoals Magic dat heeft gedaan in 2019 met Magic The Gathering Arena. Het eerder uitgegeven - en inmiddels overleden - Pokémon TCG Online mistte wat dat betreft de X-factor. Spelers kunnen nu eindelijk via een moderne app nieuwe kaarten verzamelen, decks maken en uitvechten wie de beste Pokémon-trainer ter wereld is.
Geen toegang voor Nederlanders… of toch wel?
Om die nieuwe kaarten te verzamelen, moet je op den duur alleen wel geld uitgaven. Dat is immers de manier waarop er in vier dagen tijd 12 miljoen dollar omzet is gedraaid. Het is alleen ook de reden waarom in Nederland en België Pokémon TCG Pocket niet te downloaden is.
De Kansspelwet is in beide landen namelijk behoorlijk streng en treedt niet alleen op tegen gokwebsites, maar ook tegen games die gebruikmaken van lootboxes en gacha mechanics. Om problemen met de wet te voorkomen, heeft
The Pokémon Company simpelweg besloten om Pokémon TCG Pocket niet in Nederland en België uit te brengen.
Wel is er een omweg
waarmee je de game alsnog kan spelen. Op
Android kan je namelijk de app namelijk sideloaden, door het APK-bestand te downloaden. Op iPhone moet je aanpassen in welke regio je account staat geregistreerd, zodat de App Store denkt dat je ergens anders woont. Daar komt alleen wel een probleem bij kijken, want je raakt als je tegoeden in Nederland of België kwijt en al je abonnementen via de App Store worden stopgezet.
Ook de methode op Android is niet vrij van problemen. Het wordt op die manier namelijk wel mogelijk om de game te spelen, maar je kan geen aankopen doen in de game. Je bent dus alsnog afhankelijk van gratis pakjes die je kan scoren en zal daarmee in het nadeel zijn ten opzichte van betalende spelers.