Waarom gamen goed voor je is - Door gamen verbetert een hoop

Article
donderdag, 24 mei 2018 om 11:36
xgn google image
Vaak wordt er neerbuigend op games neergekeken. Een spel als Fortnite zou slecht voor je zijn, games maken je agressief of mensen raken er massaal verslaafd aan. Maar naast al die negatieve berichten bestaan er ook een hoop momenten waarin gamen laat zien juist goed te zijn. Dit zijn vijf redenen waarom gamen goed voor je is!

FIFA maakt je een betere voetballer?

FIFA en het daadwerkelijk op een voetbalveld achter een bal aan rennen zijn twee verschillende dingen. Maar misschien zijn deze niet zover van elkaar verwijderd dan we denken. Door FIFA te spelen, is het misschien mogelijk om een betere voetbalspeler te worden. Want waar Electronic Arts tijdens het uitbrengen van deze voetbalgame heel erg let op hoe het er op het echte voetbalveld aan toe gaat, letten voetbalspelers ook op hoe het er in in-game aan toe gaat.
De Italiaanse doelman Marco Amelia heeft eerder aangegeven dat FIFA hem heeft geholpen tijdens het leveren van topprestaties. Hij wist een penalty te stoppen van Ronaldinho. De keeper verklaarde zijn succes doordat het voelde als een eerdere match die hij tegen de digitale Ronaldinho had gespeeld. Het leek zoveel op hoe het in werkelijkheid gebeurde, aldus Marco Amelia, dat hij precies wist wat hij moest doen.
Ook de Australische voetballer Jennifer Bisset geeft aan dat gamen haar heeft geholpen met voetbalprestaties. Alhoewel deze vrouw het niet zo ver schopte als Amelia, was ze wel een semi-prof die in het hoogste Australische klassement voor vrouwen speelde. Na eerst sceptisch te zijn geweest over FIFA, waagde ze een kansje en zag ze al snel hoe de game toch een goede leermeester kon zijn om nieuwe dingen uit te proberen.
131656 3

Games redden mogelijk mensenlevens

Games als onderdeel van chirurgie, laten ook zien waarom gamen goed voor je is. Het gevoel dat een chirurg een operatie als een spelletje ziet zal niet voor al te veel geruststelling zorgen. Tien punten voor de hechting, tien punten voor het goed opensnijden van de buik, twintig punten voor...
Zo moet je het dan ook niet benaderen. Of misschien toch wel als je ziet dat gamen artsen een stuk verder vooruit helpt. Enkele jaren geleden werd nog bericht dat chirurgen in Amsterdam tijdens hun opleiding games speelden om zo alerter te worden. Door zogenoemde serious games te spelen (games die niet hoofdzakelijk op entertainment zijn gericht) konden de chirurgen van het AMC in Amsterdam sneller en doelgerichter aan de slag bij een operatietafel.
Het spelen van games als Dr. Game: Surgeon Trouble moest de chirurgen helpen om minder fouten te maken. In alle ziekenhuizen samen worden rond de 40.000 medische fouten in een jaar gemaakt, wat er voor kan zorgen dat patiënten overlijden. Dit soort games kan helpen met het terugdringen van deze cijfers en het redden van mensenlevens.
131657 2

Voorkom dat auto-ongeluk!

Games zouden je brein dom maken. Dat is het idee dat vaak heerst. Games lijken je brein daarentegen te activeren en juist extra neuronen aan te laten maken. Hierdoor kan je meer informatie ontvangen en verwerken.
Stel je eens voor dat je in de auto zit en dat je dan vol op de rem moet om zo een frontale botsing te voorkomen. Het erge is dat je er zelf niks aan kon doen, want de andere snelheidsduivel kwam aan terwijl jij voorrang had. In dit soort situaties is het handig om toch games te hebben gespeeld, omdat volgens een onderzoek van de universiteit van Rochester het spelen van videogames zorgt dat jij je op meerdere dingen tegelijk kunt blijven focussen.
Om deze skill te verbeteren kunt je het beste actievolle games spelen. Door shooters als Halo, Call of Duty of Destiny 2 te spelen verbetert de hoeveelheid dingen waar jij je tegelijkertijd op kunt focussen. Door maar één uur te gamen is er al vordering te zien in breinactiviteit op plekken die worden gebruikt om te focussen. Door de verbeterde focus is het voor jou misschien makkelijker om dat kleine ongeluk dat in een hoekje zit toch te voorkomen.
131658

Hoezo vierkante ogen?

Van gamen krijg je toch vierkante ogen? Vertel dan eens waarom gamen goed voor je is.
Uren naar dat beeldscherm staren zou vierkante ogen veroorzaken en een last zijn voor je ogen. Je wilt je niet indenken hoeveel wortelen je moet eten om al die schade weer te herstellen die het beeldscherm met zich meebrengen, toch? Blijkbaar verbetert je zicht, want tegenstellingen binnen bijvoorbeeld licht en donker worden een stuk makkelijker te onderscheiden.
Door te gamen verbeter je volgens een ander onderzoek van de universiteit van Rochester het besef van contrast. Voor het onderzoek lieten de onderzoekers mensen first-person-shooters spelen, waarbij je moet denken aan titels als Call of Duty en Unreal Tournament. Tijdens de games moet je een heleboel visuele data verwerken om snel op nieuwe veranderingen in de omgeving te kunne handelen, waardoor jij je ogen constant traint.
Een verbetert contrast is een belangrijk iets als het wederom aankomt op een veiliger gevoel in de auto. Zo helpt het wanneer je in het donker rijdt of wanneer het buiten flink mistig is. Je wilt zelfs met een dikke pak mist natuurlijk op de weg blijven staan en niet er per ongeluk afrijden.
Vergeet tijdens het gamen daarentegen niet om voldoende te knipperen. Als je niet knippert dan worden je ogen droger en dat is wel slecht voor je ogen.
131659 1

Fit worden door de gamen!

Maar er is nog één minder voor de hand liggende reden waarom gamen goed voor je is. Er is een stereotype gamer die enkel languit op de bank ligt, een chipszak op zijn buik heeft liggen en waarbij de lege blikjes door de kamer zwerven. Maar dit beeld klopt absoluut niet met de werkelijkheid. Het verleden heeft namelijk al heel andere dingen laten zien.
Uiteindelijk kunnen games ook nog eens worden gebruikt om je fit te houden. Alhoewel niet alle games zich hiervoor lenen (zeker niet de games waarbij je languit op de bank met een controller in de hand speelt), zijn er voldoende games die je lichaam tot het uiterste kunnen drijven. Neem bijvoorbeeld de verschillende Just Dance-spellen die door de jaren heen op de markt verschenen en waarbij je op je favoriete nummers de mooiste dance moves mag showen.
Maar het gaat verder dan de voeten van de vloer en dansen, want ook met de Nintendo Wii stond er bij veel mensen een apparaat in huis dat de nodige casual gamers van beweging voorzag. Al was het maar om telkens in Wii Sports een balletje te slaan of met een bowlingbal de baan op te gaan en deze per ongeluk de verkeerde kant op te gooien. En zelfs al bleef je dan in de woonkamer, beweging kreeg je sowieso wel door de games te spelen.