10 onbeantwoorde vragen uit The Mandalorian seizoen 1

Article
maandag, 26 oktober 2020 om 10:15
mandalorian baby yodaf1603460182
Het nieuwe seizoen van The Mandalorian komt gestaag dichterbij. Dat is maar goed ook, want seizoen 1 riep hier en daar vragen op die tot dusver onbeantwoord blijven. Over deze 10 vragen hopen we in seizoen 2 wat meer duidelijkheid te krijgen.

Waar komt Baby Yoda vandaan?

We houden allemaal van the Child, of Baby Yoda, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? In aflevering 1 werd hij aangetroffen in een vijandig kamp, maar het is onwaarschijnlijk dat hij daar vandaan komt. Wat is zijn thuisplaneet, waar zijn zijn ouders en waarom lijkt hij zo weinig soortgenoten te hebben?
Er zijn stemmen opgegaan dat we misschien met een kloon te maken hebben, maar als we Kuiil mogen geloven is het een volkomen natuurlijke baby. Helaas is dat geen antwoord op al onze vragen. Vragen over de soort waar Baby Yoda toe behoort hebben we natuurlijk al langer: de enige soortgenoten die we ooit hebben gezien zijn Yoda en Yaddle. Het is geen enkel probleem als de Yoda-soort altijd wat mysterieus blijft, maar in het geval van Baby Yoda zijn we toch nieuwsgierig hoe hij op de plek waar Din Djarin hem vond terecht is gekomen.
mandalorian armorerf1581086121

Wie is de Armorer?

Laten we voorop stellen dat het goed mogelijk is dat de Armorer gewoon een nieuw personage is zonder relatie tot een bekend gezicht. Dat maakt haar niet minder interessant. De functie van Armorer lijkt namelijk niet op te houden bij een wapensmid. Ze lijkt ook aanzienlijk beter op de hoogte van de geschiedenis van Mandalore dan de andere Mandalorians die we tot dusver in de serie hebben gezien.
Dat een wapensmid een hoog aanzien heeft bij een krijgersvolk is op zich niet onlogisch. Misschien gaat de functie altijd gepaard met verregaande kennis van Mandalore en ‘The Way’. Het is wat minder belangrijk dan sommige andere vragen in deze lijst, maar toch zijn we benieuwd naar de persoon onder de helm, of die nu familie is van een bestaand personage of niet.
the mandalorianf1642078462

Is de identiteit van The Mandalorian belangrijk?

We hebben bijna een heel seizoen van The Mandalorian gezien zonder te weten hoe de hoofdpersoon eigenlijk heette. Pas in de laatste aflevering onthulde Moff Gideon de naam Din Djarin. Als we Din zelf mogen geloven had niemand die naam gebruikt sinds hij een kind was.
We vragen ons dan ook af waarom die naam zo'n mysterie was. Is geheimhouding van je naam onderdeel van ‘The Way’? Hoe noemden de andere Mandalorians hem? Dat er nu mensen zijn die Dins naam weten lijkt zijn eer als Mandalorian niet aan te tasten, dus moet er haast een andere reden zijn dat niemand hem bij zijn naam noemt. Is er een familiegeheim, of is de herinnering aan zijn jeugd zo pijnlijk dat Din zijn eigen naam niet meer wil horen? De vragen over Dins verleden lijken in ieder geval nog niet op.
the mandalorian swcc 2 7498d79ff1573654717

Hoe verliep ‘The Purge’?

In The Mandalorian leven Mandalorians opvallend anders dan we van ze gewend zijn. Ze leven letterlijk ondergronds en hebben strengere regels dan in eerdere verhalen. Die geheimzinnigheid is een reactie op ‘The Purge’, een gebeurtenis waarbij het Empire de meeste Mandalorians doodde.
De theorie die je veel hoort is dat de Purge een reactie was op de opstand van Mandalore tegen het Empire in Star Wars Rebels. Maar hoe ging dat precies? Star Wars kan eenvoudig zijn, maar hoe een belangrijke gebeurtenis precies is verlopen is nog wel eens een verrassing. Bovendien kan het ook nog zijn dat de Purge helemaal niet direct te maken had met de opstand, wat alleen nog maar meer vragen op zou roepen.
mandalorian moff gideonf1581085843

Hoe komt Moff Gideon aan het Darksaber?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet zo moeilijk. Gideon kan het Darksaber hebben gestolen, of eerlijk geclaimd nadat hij de vorige eigenaar had verslagen in een duel. Op basis van de paar dingen die we over Gideon weten kunnen we gokken dat hij het zwaard heeft bemachtigd tijdens de Purge.
Maar hoe waarschijnlijk dat ook is, het laat qua details wat te wensen over. Het antwoord op de vraag of hij het gestolen heeft of eerlijk heeft gewonnen weten we bijvoorbeeld niet. We gaan er vaak vanuit dat Bo-Katan Kryze het Darksaber als laatste had voordat Gideon het in handen kreeg, maar ook dat is nooit bevestigd. Gelukkig is dit één van de weinige vragen waarvan we durven aan te nemen dat seizoen 2 er in ieder geval een beetje op in gaat.
mandalorian fennec shandf1603459596

Wie vond het lichaam van Fennec Shand?

In aflevering 5 van het eerste seizoen ging Mando samen met de onervaren premiejager Toro Calican op Tatooine achter de huurling Fennec Shand aan. Calican schoot Shand uiteindelijk neer terwijl Mando niet keek. De precieze details zijn even niet belangrijk, maar zowel Calican als Mando lieten het lichaam achter in de woestijn. Toch werd het lichaam helemaal aan het einde van de aflevering gevonden, we weten alleen niet door wie, aangezien er alleen laarzen in beeld waren.
Bij elke voetstap van die laarzen was het geluid van sporen te horen, een geluidseffect dat ook te horen is als Boba Fett loopt in de films. Betekent dat dat Boba Fett al in beeld is geweest in seizoen 1, of is het Cobb Vanth, een andere figuur die mogelijk in bezit is van Boba Fetts uitrusting? Mogelijk krijgen we snel een antwoord op deze vragen, want Tatooine was te zien in de trailer voor seizoen 2.
vijf redenen om uit te kijken naar star wars the mandalorian de eerste disney serie 154214 1f1581525957

Leven alle Mandalorians zoals de groep die we gezien hebben?

Zoals we al eerder even bij stil hebben gestaan leven de Mandalorians in The Mandalorian heel anders dan Mandalorians die we eerder hebben gezien. Het ondergronds leven is daar een onderdeel van, maar ook de regel dat een Mandalorian zijn helm niet in publiek af mag zetten is nieuw. Dat roept de nodige vragen op. De mogelijkheid bestaat dat de nieuwe regels een reactie zijn op de Purge, maar misschien hielden de Mandalorians uit seizoen 1 altijd al strengere regels op na.
Het is alleszins mogelijk dat we meer Mandalorians gaan zien in seizoen 2. Volgens een recente trailer gaat Din in ieder geval op zoek naar Mandalorians. Ook geruchten over de cast suggereren dat er minstens één bekende Mandalorian in beeld zal zijn. Houden andere overlevenden er andere gewoontes op na?
mandalorian armorer 3f1603459773

Wanneer ben je Mandalorian?

Over de levenswijze van Mandalorians gesproken: wanneer ben je eigenlijk Mandalorian? Din Djarin bevestigde in het vorige seizoen voor eens en voor altijd dat het meer een geloof is dan een ras. Maar we hebben in andere series gezien dat je wel degelijk Mandalorian kunt zijn van geboorte. Wij vragen ons af aan welke regels een Mandalorian zich moet houden en of die hetzelfde zijn voor wie geboren is als Mandalorian als voor een nieuwkomer.
De Mandalorians waar Din mee leefde hechtten erg aan ‘The Way’, maar doen alle Mandalorians dat? Zoals gezegd lijkt The Way heel wat regels te bevatten waar de Mandalorians in The Clone Wars en Rebels zich absoluut niet aan hielden. Zijn het nieuwe of juist hele oude regels? En is het volgen van The Way echt genoeg om een Mandalorian te zijn?
the mandalorian seizoen 2 trailer 2f1708430508

Wat is het plan?

Laten we het weer even hebben over concrete vragen over het verhaal van de serie: wat is Din nu van plan? Hij heeft van de Armorer de opdracht gekregen om Baby Yoda met zijn soort te herenigen en heeft als aanwijzing wat te horen gekregen over de Jedi. Maar Din weet weinig tot niks over de Jedi en letterlijke soortgenoten van de baby zijn heel schaars in Star Wars.
Din heeft een duidelijk startpunt nodig voor zijn zoektocht, iets wat de Armorer hem nauwelijks heeft gegeven. De trailers suggereren dat Din van plan is om op zoek te gaan naar Mandalorians die meer weten. Als je die informatie combineert met de geruchten over de cast is er een logische verhaallijn te construeren. Maar niet alle geruchten zijn waar en geruchten die waar zijn, zijn niet altijd waar op de manier die voor de hand ligt.
mandalorian baby yoda the childf1603460072

Wat wil Moff Gideon met de baby?

Je hoeft het eerste seizoen van de serie maar met een half oog te kijken om te weten dat The Child een gewild doelwit is. De grootste speler die achter ‘s werelds populairste baby aanzit is Moff Gideon. Maar we vragen ons af wat hij eigenlijk met de baby wil. Wat kan hij met de baby dat hij zonder baby niet kan?
Een symbool op de kleding van de dokter waar het Empire in de eerste paar afleveringen de baby aan toevertrouwde suggereerde dat er sprake is van klonen of genetische experimenten. Wil het Empire de Force nader onderzoeken? Baby Yoda heeft een zeker talent voor de mystieke krachten van het universum. Maar is het zo eenvoudig en al het zo eenvoudig is, wat willen Gideon en het Empire dan bereiken met deze grotere kennis van de Force?

Dit zijn de vragen waarmee we seizoen 2 tegemoet zien

Het moge duidelijk zijn dat er genoeg vragen zijn die we kunnen stellen over de toekomst van The Mandalorian. Hopelijk begint het tweede seizoen met het geven van antwoorden. Waarschijnlijk zal niet alles uit de doeken worden gedaan, want een derde seizoen is ook al bevestigd en daar moet ook wat mysterie voor overblijven. Maar laten we niet teveel op de zaken vooruit lopen: wij zitten op 30 oktober in ieder geval klaar voor een nieuw seizoen van The Mandalorian.