Hoe je een VPN gebruikt om te gamen zonder je snelheid te vertragen

Article
maandag, 17 mei 2021 om 17:00
internet screen security protection 60504f1587115258
Als je een fanatiek gamer bent, dan zul je weten dat bepaalde zaken zoals de ping belangrijk zijn. Is de ping te hoog, dan merk je dit tijdens het gamen. Dat geldt ook voor je verbindingssnelheid. Wat je wellicht niet weet is dat het gebruik van een VPN juist een voordeel kan zijn. Nu denk je wellicht dat een VPN vaak een negatieve impact op je snelheid heeft, maar dat zit toch net even anders in elkaar waardoor jij op je PlayStation 5 nog lekker kan blijven gamen.

Wat is een VPN en hoe je het kunt gebruiken om te gamen

De meest eenvoudige definitie van VPN is de volgende:
‘VPN staat voor Virtual Private Network. Het is is een particulier netwerk dat de openbare telecommunicatie-infrastructuur gebruikt, maar dat door tunneling-protocollen en beveiligingsprocedures het particuliere karakter behoudt en de privacy van de gebruiker bewaakt.’
Zoals het gebruik van een VPN-dienst voordelen heeft voor het bezoeken van websites, zo zijn er ook voordelen bij het gamen. Zo kun je nieuwe releases eerder spelen door te kiezen voor een Amerikaanse server. Je console neemt dan immers een Amerikaanse locatie aan waardoor je games die hier nog niet beschikbaar zijn wél kunt spelen.
Natuurlijk heb je niks te verbergen, maar ook bij het gamen kan een volledige anonimiteit belangrijk zijn. Je tegenstander kan bijvoorbeeld zin krijgen om je een bezoek te brengen nadat hij of zij heeft verloren. Aan de hand je IP-adres is dat dan te achterhalen. Door een VPN te gebruiken bij het gamen ziet je tegenstander enkel het IP-adres van de server waar je mee verbonden bent. Zo game je dus een stuk relaxter.
nintendo switch controller ook verticaal te gebruiken 108411

De snelheid met VPN-verbinding

Voorheen, dat wil zeggen enkele jaren geleden, was de meest gehoorde klacht dat een VPN zorgde voor een trage verbinding. Dat kun je tijdens het gamen natuurlijk niet gebruiken, vooral vanwege de van hoge ping-waarde. Tegenwoordig is dat nog maar een uitzondering en gebruiken de meeste VPN providers verschillende servers in veel landen waardoor de snelheid optimaal is. Dat wil niet zeggen dat het niet voor kan komen, maar het is uitzonderlijk.
De vertraging die je kan ervaren bij het gebruik van een VPN, wordt vaak veroorzaakt doordat men de verbinding omleidt. Je maakt immers gebruik van een server op een andere locatie waardoor de af te leggen afstand groter wordt. Dit zorgt in de meeste gevallen voor verlies aan snelheid. Een andere reden is dat veel VPN providers verschillende pakketten aanbieden. In veel gevallen wordt de snelheid van een goedkoop pakket ‘afgeknepen’. De duurdere pakketten hebben vaak wel de normale snelheid.
Wil je optimaal kunnen genieten van een goede snelheid, zoek dan naar providers die gebruik maken van nieuwe technieken. Deze zijn normaal gesproken supersnel.
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971

Soms is de verbinding via een VPN juist sneller

In sommige gevallen gebeurt er iets vreemds als je een VPN gebruikt: je internetsnelheid is een stuk hoger. Dat klinkt vreemd, maar hier zit vaak een goede reden achter. Alhoewel je abonnement een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer heeft, is dat vaak slecht theoretisch. ISP’s vaak zijn nou eenmaal niet gek op ‘heavy users’ en vaak wordt bij bijzonder veel dataverkeer, de snelheid afgeknepen.
Dit is bijvoorbeeld het geval als je veel zit te streamen, veel data verstuurd naar cloud-services of veelvuldig gebruik maakt van Torrent-sites. Het gebruik van een VPN dienst zorgt ervoor dat je provider niet ziet wat je doet, slechts het dataverkeer is zichtbaar, maar niet waar je naar toe surft. Op die manier omzeil je het fenomeen van ISP-throttling.
ps4 controllerf1570538676

Waarom je een VPN zou moeten gebruiken

De primaire reden om een VPN te gebruiken is natuurlijk vanwege je privacy. Niemand hoeft immers te weten wat je doet online. Of je nu voor het slapen gaan nog even wilt gamen of gewoon torrent bestanden gaat downloaden, het gaat niemand iets aan.
Bijkomend voordeel is dat het gebruik van een VPN je ook minder kwetsbaar maakt voor DDoS-aanvallen. Je kan namelijk niet geïdentificeerd worden omdat je een IP-nummers van de server gebruikt en niet het IP-adres wat je van je provider hebt gekregen. Makkelijk toch? Het wordt alleen nog leuker. In sommige gevallen kan je gratis skins of add-ons krijgen voor je favoriete game door verbinding te maken van een specifieke server. Zeker een voordeel dus.

Populair Nieuws

Laatste Reacties