Volgt Nintendo deze strategie met de Switch 2 release?

Article
zaterdag, 18 mei 2024 om 9:00
Nintendo heeft aangekondigd dat dit fiscale jaar de Switch 2 uit de doeken wordt gedaan. Maar wanneer kunnen we de release van de nieuwe console verwachten?
Nintendo pakt het vaak anders aan dan PlayStation en Xbox. Niet alleen als het aankomt op games - die zijn van de Japanse uitgever namelijk meestal een stuk kleurrijker en vrolijker dan de concurrentie - maar ook wat betreft de consoles. De Nintendo Switch was daar weer een perfect voorbeeld van.
Door de twee grote pijlers van Nintendo, consoles en handhelds, in één apparaat te verwerken, kon het bedrijf zich volledig focussen op dat ene product. Niet langer moesten studio’s apart aan de slag voor games voor de 3DS of de Wii of Wii U. En het was bovendien een perfecte selling point voor de Switch.
De console is namelijk niet alleen thuis te gebruiken, maar is ook ideaal voor onderweg in de trein, auto of vliegtuig. Dat scheelt weer een extra aankoop voor families. En dat heeft Nintendo geen windeieren gelegd. Met 141,3 miljoen verkopen is de Switch namelijk de succesvolste console van het bedrijf aller tijden. En dat terwijl eigenlijk niemand had verwacht dat het succes van de Wii (met 101,6 miljoen verkochte exemplaren) overtroffen kon worden.
Nintendo Switch OLED - Wit Image
Nintendo Switch OLED - Wit
EUR329.95332
Op voorraad
Koop op bol.

Directe opvolger van de Switch

Het lijkt erop dat Nintendo voor de volgende console het mantra ‘never change a winning formula’ hanteert. Hoewel er nog niks officieel is bevestigd, lijkt de nieuwe console de Nintendo Switch 2 te worden. Misschien niet in naam - dat weten we immers nooit met het bedrijf - maar wel in vorm en functie. Dat betekent opnieuw een hybride console die thuis te gebruiken is met een dock en onderweg als handheld.
Het is voor Nintendo alleen wel te hopen dat er lessen geleerd zijn van de Wii U. Dat betekent duidelijk maken door de naam dat het echt gaat om een nieuwe console en daarnaast laten zien waarom het slim is om te upgraden naar het apparaat. Een extreem succesvolle console die wordt opgevolgd door een enorme flop zou eeuwig zonde zijn.

Dezelfde strategie als de Switch?

Niet alleen lijkt het volgens de geruchten erop dat Nintendo hetzelfde plan volgt voor de Switch 2 als het gaat om het apparaat zelf, maar ook wat betreft de strategie om de console aan de man te brengen en te lanceren.
Begin deze maand heeft het bedrijf namelijk aangekondigd dat de nieuwe console dit fiscale jaar zal worden onthuld, nadat er eerst vrijwel niets officieel werd gezegd over een opvolger van de Switch. Het fiscale jaar loopt alleen tot maart 2025, waardoor er nog veel opties zijn voor Nintendo om de console uit de doeken te doen. In ieder geval zal het niet in juni zijn, wanneer de volgende Direct wordt georganiseerd.
Dat laatste is vrij opvallend, omdat hetzelfde werd gedaan in 2016. Tijdens de E3 van dat jaar, wat ook in juni viel, besloot Nintendo niet om de Switch te onthullen. Terwijl de beurs destijds vaak werd gebruikt om nieuwe consoles te tonen. In plaats daarvan werd gekozen om de Switch aan te kondigen in oktober.
Die periode lijkt ook de meest logische keuze te zijn voor de Switch 2. Op die manier is er namelijk nog ademruimte voor de Switch games die in juni worden aangekondigd, om vervolgens vlak voor de feestdagen de nieuwe console aan het publiek te onthullen. Zo kunnen er alvast de nodige centjes worden bespaard, die normaal aan Kerst worden uitgegeven, om te bewaren tot de release van de Switch 2.
De daadwerkelijke release van de console zou, als Nintendo hetzelfde plan volgt als de originele Switch, vervolgens in maart zijn. Precies op het moment dat het volgende fiscale jaar ingaat. En met de vorige console heeft Nintendo al bewezen dat dit een winnende strategie zal zijn. Omcirkel maart dus alvast maar als de maand waarop de Switch 2 gelanceerd zal worden.