Virtual Reality Brillen - Een vergelijking

Article
zaterdag, 22 oktober 2016 om 12:05
xgn google image
Virtual reality is hot! Steeds meer ontwikkelaars wenden zich tot de technologie en het fenomeen, dat al sinds de jaren '90 bestaat, wint langzaam steeds meer aan terrein. Grote bedrijven als Sony en HTC hebben de markt betreed met elk hun eigen virtual reality bril. Om je te helpen de verschillen te onderscheiden, hebben we deze vergelijking gemaakt.
Een virtual reality bril is een wearable die je onderdompelt een virtuele realiteit. Door de bril zie je als het ware wat je normaal gesproken op je beeldscherm ziet. Doordat een virtual reality bril je hoofdbewegingen registreert, is het mogelijk om in 360 graden om je heen te kijken.
Hierdoor waan je je in een soort virtuele wereld, wat natuurlijk erg geschikt is voor games en films. Ontwikkelaars zijn dan ook druk bezig om het meeste uit deze nieuwe techniek te halen, dus we kunnen steeds meer virtual reality games en films verwachten de komende tijd. Maar welke hardware heb je nu eigenlijk nodig?

Virtual Reality brillen vergeleken

We hebben de belangrijkste virtual reality brillen op een rijtje gezet ter vergelijking. We hebben voornamelijk gekeken naar de functies en prijs van de verschillende brillen. Benieuwd of er wat voor jou tussen zit? Lees dan snel verder!

Oculus Rift

De Oculus Rift is de virtual reality bril waar de huidige trend mee is begonnen. De headset is gefinancierd via kickstarter en later overgenomen door Facebook voor de leuke som van 2 miljard euro. De Rift wordt op je PC aangesloten via USB- en DVI-aansluitingen en beschikt over 'stereoschermen' waar 3D-beelden op te zien zijn.
De editie voor consumenten voert beeld uit op een resolutie van 2160 x 1200 pixels en kan tot 233 miljoen pixels per seconden verwerken. De Oculus Rift heeft een refresh rate van 90Hz, net als de HTC Vive.
De grootste concurrenten voor de Oculus Rift zijn de HTC Vive en PlayStation VR, al is Sony's headset uitsluitend bedoeld voor PlayStation 4. De HTC Vive en Oculus Rift zijn gemaakt voor games op de PC. Daarnaast kan de Oculus Rift bestuurd worden met de Oculus Touch controllers, die erg veel lijken op de controllers van HTC.
Als je jezelf eigenaar van een Oculus Rift wilt noemen zul je wel flink in de buidel moeten tasten. De virtual reality bril kost €699,- inclusief sensoren, afstandbediening, kabels, Xbox One controller en de game Lucky's Tale.
Voor de controllers moet je €199,- neertellen. In de doos zitten naast de Touch controllers ook sensoren, batterijen en een Rock Band VR Connector.
De producten zijn via de website van Oculus te bestellen.

HTC Vive

De HTC Vive is gemaakt in samenwerking met Valve, de makers van de legendarische Half-Life serie en het gaming platform Steam. Het is dan ook niet gek dat de Vive is gemaakt met het oog op PC-gamers. Net als de Oculus Rift is deze virtual reality bril aan te sluiten op een PC. De Vive werkt, niet geheel verrassend, binnen het gigantische gaming ecosysteem van Valve.
Met 70 sensoren kan de HTC Vive je hoofd 360 graden volgen. De 90Hz refresh rate zorgt er daarnaast voor dat je geen last krijgt van wagenziekte veroorzaakt door latency, wanneer je games speelt in virtual reality.
De belangrijkste feature waar de Vive zich mee onderscheidt is de Lighthouse room tracking, Die ervoor zorgt dat je rond kunt lopen in de virtuele omgeving. Dat betekent wel dat je genoeg ruimte moet hebben om sensoren in je huis te installeren, maar het gevoel van onderdompeling is hierdoor wel sterker aanwezig.
Met €899,- is de Vive verreweg de duurste in zijn categorie, maar voor die prijs zijn de sensoren en controllers wel inbegrepen. Daarnaast heeft de Vive een enorme lijst aan games die het apparaat ondersteunen en het lijkt erop dat deze lijst alleen maar gaat groeien, door de toegankelijkheid van Steam.

PlayStation VR

De PlayStation VR is Sony's antwoord op de Oculus Rift en HTC Vive, maar dan wel een stuk goedkoper. Hierdoor is de virtual reality bril voor PlayStation 4 een stuk toegankelijker dan zijn twee grootste concurrenten. De PlayStation VR is alleen te gebruiken met een PlayStation 4 en richt zich op console gamers.
Voor €399,- is de PlayStation VR te koop, maar voor je er mee aan de slag kunt heb je wel de PlayStation Camera nodig (en voor sommige games ook de PlayStation Move controllers). De PlayStation VR wordt daarentegen wél geleverd met een schijf waar acht speelbare demo's op te vinden zijn.
Voor iedereen die een PlayStation 4 heeft en de virtual reality ervaring in huis wil halen, is de PSVR wellicht de beste optie. Het apparaat is niet alleen relatief goedkoop, de installatie is stukken gebruiksvriendelijker dan die van de HTC Vive, die hierom berucht is.
Sony's PlayStation VR is beschikbaar vanaf 13 oktober.

Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR pakt het allemaal net wat anders aan. De prestaties van deze virtual reality bril zijn afhankelijk van het type telefoon je gebruikt. Uiteraard moet je een Samsung smartphone hebben om met deze bril aan de slag te kunnen gaan.
Deze virtual reality bril is vooral geschikt om films mee te bekijken en eenvoudige mobiele virtual reality games mee te spelen. Als je niet te veel geld uit wilt geven voor je virual reality ervaring is deze bril wat voor jou, maar verwacht geen prestaties zoals je die in de drie eerder genoemde brillen zag. Verder moet je er rekening mee houden dat je een Galaxy S7, S7 Edge, Note 5, S6, S6 Edge of S6 Edge+ nodig hebt om met deze virtual reality bril aan de haal te kunnen.
De Samsung Gear VR heeft een adviesprijs van €99,99

Google Cardboard en Daydream View

Google heeft zoals gebruikelijk op een geheel eigen manier ingestoken op virtual reality. Met de Google Cardboard is het mogelijk om voor minder dan €20,- in de virtuele wereld te duiken. Voor dit geld moet je natuurlijk niet al te veel verwachten, maar het werkt en is een goedkope manier om virtual reality uit te proberen.
Onlangs kondigde Google de Daydream View virtual reality bril aan. De headset is gemaakt voor Google's Daydream VR platform en is volgens Google 30% lichter dan vergelijkbare modellen. Voor nu is het apparaat enkel compatibel met de Google Pixel, maar naar verwachting zal de compatibiliteit binnenkort uitbreiden.
De Google Daydream View heeft nog geen adviesprijs in euro's, in de Amerikaanse Google Store kost het product $79,-. De Daydream controller is inbegrepen.

OSVR

Razer's OSVR is voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars die applicaties voor VR hardware maken. Doordat de virtual reality bril volledig open source is, kunnen technische limitaties uit de weg gegaan worden.
De OSVR Hacker Developer Kit 2 kost €499,99,- en heeft specs die te vergelijken zijn met de Vive. Deze headset is voornamelijk geschikt voor ontwikkelaars van hard- en software voor virtual reality toepassingen, dus als je wilde plannen hebt voor de beste virtual reality game ooit, is dit de hardware die je nodig hebt.

Fove VR

De Fove VR is, net als de Oculus Rift, ontsprongen uit een Kickstarter campagne. De belangrijkste feature van deze virtual reality bril is zijn interactieve eye-tracking functionaliteit. De headset beschikt over een infrarood sensor die de ogen van gebruikers kan volgen. Hierdoor heeft de Fove een voorsprong op concurrenten wat betreft realisme.
Door de eye-tracking is het nodig om zogenaamde depth-of-field te simuleren, doordat het systeem weet waar je naar kijkt. Dit resulteert in een meer realistische ervaring, doordat het net lijkt alsof je door je eigen ogen naar de virtuele wereld kijkt. De Fove heeft een 5,7 inch 1440p display en 90fps framerate, de eye-tracking wordt gemeten bij 120fps.
Momenteel zit het product nog steeds in de ontwikkelingsfase dus er is nog weinig bekend over prijs en beschikbaarheid. Hou de website in de gaten als je benieuwd bent geworden naar deze virtual reality bril.

Microsoft HoloLens

Microsoft vaart een eigenzinnige koers met zijn Hololens. De headset voegt virtual en augmented reality samen om zo virtuele hologrammen te creëren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld Minecraft op je keukentafel kan spelen of door vanuit de comfort van je huiskamer de Sahara woestijn kunt verkennen. Door middel van Kinect-achtige technologie herkent de bril handgebaren en stemcommando's.
Opvallend is dat de Microsoft HoloLens niet aan een PC aangesloten hoeft te worden. In de bril zelf is namelijk een volledig Windows 10 systeem geplaatst. Voor ontwikkelaars is er een Development Edition te krijgen. Daarvoor moet je dan wel $3.000,- neer tellen.