Ouija Origin of Evil verwachtingen - Wat brengt de film?

Article
zaterdag, 22 oktober 2016 om 11:00
xgn google image
Eind deze maand barst het Halloween geweld weer los. Toevallig komt dan ook de nieuwe Ouija film in de bios: Ouija Origin of Evil. Maar wat gaat de film naar het witte doek brengen? Je leest hier wat we mogen verwachten van deze prequel!
Let op, als je de eerste Ouija film nog niet gezien hebt volgen er enkele spoilers. Als je de horror film nog wil zien zonder voorkennis, lees dan niet verder vanaf dit punt.
In 2014 zagen we het gruwelijk mis gaan toen een aantal jongeren aan de slag ging met een Ouija bord. Het bord werd op zolder gevonden door één van de tieners die zichzelf kort daarna verhing. Toen haar vrienden afscheid wilden nemen ging het vreselijk mis met alle gevolgen van dien. Zij waren namelijk niet de eersten die met het bord aan de slag gingen.

5. Ouija Origin of Evil verwachtingen - Gaat terug naar de bron

En juist daarover gaat Ouija Origin of Evil. Zoals de titel al een beetje verraadt, gaan we in deze film terug naar de oorsprong van alle ellende. Om precies te zijn gaan we terug naar het Los Angeles van 1967. In dat jaar heeft de familie Zander een praktijk waar nepseances gehouden worden.
En zoals jullie al zouden verwachten komt daar net een nieuw speeltje binnen; een ouijabord. Het lijkt een prima toevoeging voor de oplichtingspraktijken van het gezin, maar stiekem is het de oorsprong van alle ellende die we al in Ouija gezien hebben. Vlak na de komst van het bord verwachten wij dat er vreemde geluiden voorbij zullen komen in huize Zanders. Natuurlijk kunnen dan de nodige clichés, jumpscares, voorbij flitsende gedaanten en onverklaarbare dingen niet uitblijven, om uiteindelijk naar de climax van de film te leiden.

4. Een ziekelijk enge tiener

En die ellende begint bij Doris, de jongste dochter van de Zanders. Zij probeert namelijk met het ouijabord contact te leggen met wijlen Tom Zander (Father Tom). Alleen in plaats van een antwoord van vaderlief, krijgt Doris een antwoord van heel iemand anders. Of iets anders om precies te zijn.
Binnen de kortste keren is Doris bezeten door een kwaadaardige geest die probeert om andere boze geesten van gene zijde terug te halen. Dit begint met lieve praat zoals gebruikelijk, maar zodra de geest Doris compleet in zijn macht heeft barst de hel los. Doris doet gekke dingen en is niet langer iemand om mee te sollen.

3. Een verklaring van Paulina Zander

Voor degenen die Ouija hebben gezien, zal dit een vraag zijn die beantwoord moet worden. In die film gaan de jongeren namelijk om raad vragen bij Paulina Zanders, die in het gesticht zit. Zij vertelt dat Doris de goede is en Mother Zander de slechte. Maar later blijkt dit niet helemaal waar te zijn als de tieners de hechtingen uit Doris’ mond verwijderen.
Later vertelt Paulina dat ze Doris beloofd heeft te helpen, maar dat is natuurlijk niet echt een verklaring voor hoe de vork nu echt in de steel zit. In Ouija Origin of Evil verwachten wij dat hier nog dieper op in gegaan wordt. Zeker gezien Lin Shaye ook in dit deel het verhaal van de oudere Paulina Zander vertolkt.

2. Het gezicht van het kwaad

In Ouija kregen we voor het eerst te maken met de boosaardige entiteit die ook in Origin of Evil opduikt. Alleen in die eerste film zagen we de entiteit in de vorm van Doris. Daarbij zagen we dat de entiteit in staat is om anderen over te nemen om ze zo aan hun eind te helpen. Maar de echte vorm van de entiteit is nog niet (helemaal) onthuld.
In de trailer van de nieuwe film is wel al een glimp van de entiteit te zien, maar wij verwachten dat deze in volle glorie voorbij komt. Ook verwachten wij dat we uitleg krijgen waar deze entiteit vandaan komt, wie het precies is (welke demon of dergelijke) en wat de intenties van het wezen precies zijn. De film heet namelijk niet voor niets Origin of Evil.

1. Vaderlief to the rescue

In Ouija Origin of Evil beginnen we met een gezin dat probeert rond te komen. En dat gaat niet van harte zonder de vader die anderhalf jaar daarvoor overleden is. Tenminste, als we de omschrijving van de film mogen geloven. Dus het gezin moet gekke dingen doen om de eindjes aan elkaar te knopen.
En het gezin mist de vader waarschijnlijk verschrikkelijk. De komst van het ouijabord wat Mother Zander gekocht heeft om haar spirituele oplichtingspraktijk wat nieuw leven in te blazen gaat hier hand in hebben. Maar de overleden vader ook, zo verwachten wij. Want de komst van het bord brengt ellende met zich mee, maar ook een deur naar gene zijde.
En Doris communiceert met verschillende entiteiten, waarvan eentje duidelijk de ellendeling is die we in het eerste deel hebben leren kennen. Wij verwachten dat als de ellende een climax bereikt, vaderlief ergens hand heeft in het eind. Hoe precies weten we niet, maar we hebben wel al een indruk van hoe het afloopt.
Ouija Origin of Evil draait vanaf 27 oktober in de bioscopen.