Vijf tips om te onthouden wanneer je een 4K TV koopt

  4K TV’s worden tegenwoordig steeds populairder. Zo vreemd is dat niet, want om optimaal te genieten van 4K Blu-rays en de nieuwste consoles heb je zo’n televisie nodig. Maar waar moet je precies op letten als je er eentje wil aanschaffen? Dat vertellen we je met deze vijf tips.

  Size matters

  Het eerste ding waar je natuurlijk op moet letten wanneer je een 4K TV aanschaft is de grootte van de televisie. Daarbij moet je uiteraard rekening houden met je eigen situatie in de kamer waar je het apparaat neerzet.

  Staat je bank of luie stoel ver van het kastje af, dan kan je het beste een grotere 4K TV kopen. Is de afstand ondertussen niet zo groot, dan is een iets kleiner formaat misschien een beter idee. Je wil immer niet constant je hoofd bewegen om de ondertiteling te kunnen lezen. Staat je bank bovendien wel heel dichtbij je televisie, dan is het misschien een beter idee om een 1080p televisie te kopen of om je kamer anders in te richten.

  Maurizio Pesce

  Curved of geen curved TV?

  De afgelopen jaren is er een nieuwe trend bijgekomen in de televisiewereld: gebogen schermen. Dit is bijna een standaard optie geworden bij nieuwe monitoren, maar op het gebied van televisies ligt de keuze iets genuanceerder.

  Voor een curved televisie is de ultieme ervaring natuurlijk recht voor het scherm. Op die manier vult het scherm perfect jouw gezichtsveld. Bekijk je een gebogen scherm vanuit een hoek, dan kan de ervaring alleen vies tegenvallen. Het is dan ook belangrijk om te bepalen in welke situatie de 4K TV het vaakst gebruikt wordt.

  Zit je vaak in je eentje achter het scherm en is gamen een grote hobby, dan kan een curved televisie zeker een meerwaarde zijn. Ben je van plan om de TV over het algemeen in de huiskamer te gebruiken met meerdere mensen, dan kan je beter kiezen voor een standaard televisie.

  LG

  De ene HDR-ondersteuning is de andere niet

  Een term die vaak valt als het gaat om 4K TV’s is HDR, oftewel High Dynamic Range. Deze techniek houdt in dat er een groter kleurenspectrum kan worden weergeven dan normale schermen. Wil je content dus zo natuurgetrouw mogelijk kijken met realistische kleuren en een diep contrast, dan is HDR daar de ideale oplossing voor.

  Er zijn alleen verschillende gradaties als het aankomt op de technologie. Wanneer er HDR staat op de doos van een 4K TV, dan gaat het over het algemeen over HDR10. Dit houdt in dat de televisie voldoet aan de minimale eisen die gesteld zijn door de industrie. Wil je een hogere kwaliteit HDR met een nog beter kleurenspectrum en beter contrast, dan zijn er andere keywords om naar uit te kijken. Zo wordt Dolby Vision gezien als dé standaard als het gaat om de technologie, maar is Samsung haar eigen format aan het promoten, het zogeheten HDR10+. De beste manier om te testen welke implementatie van HDR jouw voorkeur heeft, is om de televisie simpelweg in het echt te zien in een winkel.

  Samsung

  Kiezen tussen LCD en OLED

  Waar televisies vroeger veelal dezelfde technologie gebruikten om beelden op het scherm te toveren, daar zijn televisiefabrikanten tegenwoordig bezig om hun eigen manieren te vinden om de beste beeldkwaliteit te garanderen. Het is dus weer aan jou om daarin een keuze te maken.

  Veel 4K TV’s maken gebruik van de standaard LED LCD-techniek, helemaal als we kijken naar het goedkopere segment van de markt. Ben je van plan om wat meer uit te geven, dan kom je al snel uit bij televisies met een OLED-scherm gemaakt door LG. In dit geval springen de kleuren van het scherm af en zijn zwarte stukken echt zwart. Bovendien heb je ook geen last van afwijkende kleuren bij vreemde viewing angles.

  Wil je wel genieten van die voordelen, maar ondertussen niet de absolute hoofdprijs, dan zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar. De opties van onder andere Philips en Samsung, met haar zogeheten QLED TV’s, zijn iets liever voor de portemonnee dan de televisies van LG.

  Soepele beelden met een hogere refresh rate

  Op het gebied van gaming monitoren zien we steeds hogere refresh rates voorbij komen. De verversingssnelheid bepaalt hoe vaak het beeld op het scherm wordt ververst. Bij de meeste televisies is 60Hz gebruikelijk, maar vandaag de dag zien we ook televisies voorbij komen die 120Hz of zelfs 240Hz ondersteunen.

  De manier waarop de verversingssnelheid wordt gehanteerd ligt alleen minder voor de hand dan bij monitoren. Op een PC is de videokaart namelijk verantwoordelijk voor de hoeveel frames per seconde, maar bij een televisie ligt dat aan de content die je aan het kijken bent. De gemiddelde talkshow zal bijvoorbeeld niet worden afgespeeld in 120Hz. Om ervoor te zorgen dat de beelden er in dat geval alsnog heerlijk soepel uitzien, zal er bij sommige televisies een zwarte frame komen tussen tussen elke normale frame.

  Hoewel een 4K TV met een hogere verversingssnelheid dus mooie beelden kan genereren bij bepaalde content, helemaal wanneer het 120Hz of hoger ondersteunt, is de technologie niet altijd een voordeel. Voor een gaming console kan je beter een televisie met 60Hz in huis halen of een televisie met High-Frame Rate Support, die kan schakelen tussen twee refresh rates. Voor laatstgenoemde zal je alleen wel weer dieper in de buidel moeten tasten.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.