Vijf Speedrun tips - Speel de game zo snel mogelijk uit!

Article
zondag, 05 maart 2017 om 17:42
xgn google image
Iedereen heeft wel eens een filmpje of bericht voorbij zien komen over iemand die een game binnen no-time uitspeelt. Wil jij dat ook een keer proberen? Wij zetten de belangrijkste speedrun tips voor jou op een rijtje!

5. Kies je favoriete game

We trappen de lijst speedrun tips af met het kiezen van een game. Kies niet zomaar een game, kies een game waar je maar geen genoeg van kunt krijgen. Je zult tijdens het leerproces van speedrunnen namelijk talloze keren falen en de game opnieuw moeten starten. Wanneer je een game hebt gekozen die je niet zo leuk vindt, zul je minder zin hebben om nog meerdere pogingen te ondernemen.
Begrijpelijk ook, want wie heeft er nu zin om telkens het beginstukje van vijf minuten (of langer) te bekijken, wanneer hij of zij de game eigenlijk niet tof vindt? Of wie kan de moed opbrengen om steeds maar weer dood te gaan door de hand van dezelfde eindbaas, die ervoor zorgt dat je weer alles opnieuw moet doen?
Begin daarom goed met je speedruntraject en choose wisely. Voorbeelden van populaire speedrungames zijn bijvoorbeeld Portal 2, Fallout 4, Far Cry 4 en de Mariogames.
106613

4. Research!

Nadat je een game met zorgvuldigheid hebt uitgekozen is het nu tijd om je te verdiepen in de materie. Ga op zoek naar het wereldrecord van dezelfde game en naar forumposts waar speedrun tips en tricks te vinden zijn. Zoek daarnaast naar statistieken van de game, bijvoorbeeld hoe veel hitpoints een bepaalde eindbaas heeft en welke wapens je daarvoor het beste kunt gebruiken.
Wanneer je de benodigde informatie hebt, zul je de figuurlijke schoolbanken in moeten. Bestudeer de informatie, zodat je goed voorbereid aan jouw speedrunproject kunt beginnen en voor minder verrassingen komt te staan. Dit is het minst leuke aan het speedrunnen, maar het is noodzakelijk om überhaupt een poging te wagen voor een geslaagde speedrun.
Je zult namelijk aantekeningen moeten maken, zowel op papier als in je hoofd, zodat je sneller snapt hoe de game in elkaar zit en welke trucs je kunt uithalen om de game supersnel uit te spelen. Dus op plaats vier in de lijst van speedrun tips: research!
106614

3. Zorg voor een goede basis

In het verlengde van de hiervoor gegeven tips begint de speedrun nu echt, de eerste poging is zeer waarschijnlijk niet direct de recordbrekende poging die de wereld over gaat, maar het is wel een hele belangrijke. Er zijn namelijk twee opties bij je eerste run. Het geeft je een goed gevoel en je wil nog tientallen pogingen wagen of het geeft je een moedeloos gevoel en het liefst wil je ermee stoppen.
Nadat je een run hebt uitgestippeld, zul je de video van het wereldrecord (WR) moeten starten. Stem de beelden van je game en het WR op elkaar af en begin met de run. Meet je tijd wel op dezelfde manier als het wereldrecord! Alleen op die manier kom je erachter of je in de buurt komt van het WR, of juist steeds trager speelt. Dus als er bepaalde stukjes van de game uit het WR zijn weggelaten, dan laat jij die ook weg.
106616

2. Haast je niet (te veel)

Op nummer twee in de lijst van speedrun tips: Haast je niet (te veel). Leer alle tips, tricks, tactieken die je kunt vinden en toepassen. Maar doe dit niet gelijk voor de gehele game. Stel je voor dat je de gehele game Fallout 4 in één keer wil doorgronden, dat is een enorme taak waardoor je snel gedemotiveerd kunt raken. Focus je daarom op één gedeelte van de game zodat je dit snel onder de knie kunt krijgen.
Het doel is namelijk om alle belangrijke dingen in alle fases van het spel te beheersen, stap voor stap. Denk niet aan de volgende runs, maar zorg ervoor dat je het eerste deel volledig vloeiend kunt speedrunnen. Alle hobbels op de weg moeten weg zijn voordat je ook maar mag denken aan de volgende run.
106619

1. Maak je poging af!

Nummer vijf van onze speedrun tips: maak je poging af! Na enkele tijd zul je races starten en zelfs proberen het wereldrecord te verbeteren. Val op dit moment tijdens het speedrunproject niet in de val genaamd 'Reset Trap'. Dat is een terugval die veel gamers hebben na een verloop van tijd, deze houdt in dat de runners de game of run direct resetten wanneer ze het gevoel krijgen dat ze het record niet zullen verbreken door een minimaal foutje eerder tijdens de run.
Dit is niet waar en maak je run na één foutje gewoon af. Er zijn genoeg voorbeelden van beroemde speedrunners die het wereldrecord verbraken terwijl ze zelfs twee kleine foutjes maakten. Wanneer je telkens de game reset voor de kleinste dingen zul je jezelf onnodig uitputten, want je moet telkens opnieuw beginnen en dat vreet aan de motivatie.
De enige keer waarop je opnieuw zal moeten beginnen is een fout die je speedrun volledig in de soep laat lopen, bijvoorbeeld als een fout je minimaal tien seconden kost. Die grens moet je voor jezelf zetten, want je weet zelf het beste wat jij in een bepaalde game kan doen.
Heb jij nog andere tips? Laat het weten in de reacties!