Vijf redenen waarom racefanaten GRID niet mogen missen

  De geur van benzine en heet asfalt, het geluid van een ronkende motor en de weg die aan je ogen voorbij trekt. Raceliefhebbers komen er hun bed voor uit. Die mensen mogen de nieuwe GRID voor geen goud missen.

  5. Codemasters wil terugkomen met een topper

  De GRID-franchise is in 2008 begonnen als een opvolger van de touring car-serie. Het eerste deel was een groot succes, maar langzaamaan heeft de serie zijn fans verloren. Het is ondertussen alweer vijf jaar geleden dat we de laatste titel hebben gezien in de franchise. Daar komt later deze maand verandering in, want Codemasters wil met GRID de serie rebooten en een tweede leven schenken.

  Als er één ontwikkelaar is die dat kan, dan is het Codemasters wel. De studio is een expert op het gebied van racegames en heeft ook andere series van de afgrond gered. Denk bijvoorbeeld aan de F1-serie, die met F1 2019 enorm veel succes geniet. Wij hebben vertrouwen in Codemasters.

  4. Auto’s kapot beuken

  De GRID-serie staat niet bekend om explosieve schadesystemen zoals bijvoorbeeld Burnout dat doet, maar met de nieuwe game wil Codemasters zich meer gaan focussen op schade op een realistische manier. In een echte race zullen auto’s gaandeweg steeds meer schade oplopen en dat zal ook het geval zijn in GRID.

  Is je auto bij de start bijvoorbeeld nog in een goede conditie, dan zal je na de start waarschijnlijk al te maken hebben met een aantal deuken, krassen in de verf en modder tussen de kieren. Later in de race zal de motorkap losraken of de deur eruit vliegen. Het zijn geen exploderende bolides, maar het zal zeker je race-ervaring beïnvloeden.

  3. Fernando Alonso achter het stuur

  Om ervoor te zorgen dat GRID zo dicht mogelijk komt bij de ware sensatie van racen, heeft Codemasters Fernando Alonso ingehuurd als racing consultant. De Spanjaard is tweevoudig wereldkampioen in Formule 1, maar heeft daarnaast ervaring door talloze andere races. Zo is hij afgelopen jaar kampioen geworden in de 24 uur van Le Mans en zal hij volgend jaar zijn vaardigheden tonen in de Dakar Rally.

  Daarnaast is Alonso ook terug te vinden in de game. Spelers kunnen zich meten tegenover een computergestuurde versie van de kampioen, waarbij Codemasters de iconische rijstijl van de Spanjaard heeft geïmplementeerd in zijn digitale versie.

  2. Arcade of simulatie

  Zelfs onder raceliefhebbers kan het niveau flink verschillen. De ene gamer gooit de snelste ronde na de andere eruit tegenover de meest geavanceerde tegenstanders, terwijl de ander moeite heeft om zonder kleerscheuren door de eerste bocht te komen. Daar heeft Codemasters rekening mee gehouden, want GRID is een racegame voor racefanaten van alle soorten en maten.

  De ontwikkelaar heeft namelijk een heel scala aan opties ingebouwd waarmee je de moeilijkheidsgraad kan aanpassen. Zo zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je op de baan blijft of afstellingen voor de balans van de auto. Ervaren coureurs kunnen al die behulpzame opties uitschakelen en de moeilijkheidsgraad op het hoogste niveau zetten. Op die manier is er een uitdaging voor iedereen.

  1. Nemesis Systeem

  Vaak kiezen spelers ervoor om snel te duiken in de multiplayer-modi, omdat computergestuurde tegenstanders een eigen gezicht missen. Zodra een race voorbij is, ben jij de naamloze tegenstanders immers alweer vergeten. GRID gaat daar verandering in brengen, want we worden getrakteerd op 400 computergestuurde coureurs met een eigen AI.

  Die coureurs hebben stuk voor stuk een eigen niveau en manier van rijden. De verschillende soorten AI pakken een bocht allemaal net iets anders en zullen juist vroeg, laat of helemaal niet remmen.

  De coureurs zullen jouw acties bovendien gaan onthouden en wanneer je net iets te vaak dezelfde auto hebt gebeukt of afgesneden, zal die rijder een Nemesis van jou gaan worden. In de volgende race tegen diegene zal je dus extra op je hoede moeten zijn, want je kan er de klok op gelijk zetten dat je een flinke beuk gaat krijgen. Je hoeft dus niet meer de multiplayer-modi op te zoeken voor gepersonaliseerde tegenstanders.

  GRID komt op 11 oktober uit voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One.

  GRID (2019)

  Verkijgbaar vanaf 11 october 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.