Western Digital Black P50 Review - Nieuwe generatie portable SSD

  SSD’s hebben grote stappen gezet de afgelopen paar jaar en bieden veel voordelen. Zo belooft de Western Digital Black P50 een ideale portable ervaring. Maar kan de SSD die beloftes waarmaken? Kom erachter in onze Western Digital Black P50 review.

  Als het aankomt op HDD’s en SSD’s, waren de externe opslagschijven geregeld het ondergeschoven kindje. Vaak konden de schijven niet concurreren op het gebied van schrijf- en leessnelheid met ingebouwde schijven. Western Digital wil alleen met de nieuwe generaties USB dat verschil overbruggen en zelfs een stapje verder gaan met de P50.

  Het oog wil alleen natuurlijk ook wat en de form factor is voor een externe opslagschijf misschien wel even belangrijk als de snelheid. Gelukkig zit dat wel met de Western Digital P50 wel goed. De NVMe SSD is kleiner dan een smartphone en heeft een bijna militaristisch uiterlijk. Helemaal gecombineerd met het stijlvolle font dat Western Digital heeft gebruikt. Het apparaat is bovendien schokbestendig, waardoor je ook niet bang hoeft te zijn dat de schijf kapot gaat wanneer je hem laat vallen. Om de SSD aan te sluiten krijg je daarnaast een USB-C naar USB-A kabel en een USB-C naar USB-C kabel.

  Geheim wapen

  Het geheime wapen voor de Western Digital Black P50 is de compatibiliteit met USB 3.2 Gen 2x2, met een schrijf- en leessnelheid tot wel 2000 MB/s. Deze technologie is momenteel alleen nog maar in een paar moederborden te vinden, maar is wel beschikbaar voor alle fabrikanten - in tegenstelling tot het Intel-exclusieve Thunderbolt 3. De kans is dus zeer klein dat je deze technologie in huis hebt, maar je zal wel meteen klaar zijn voor next-gen consoles en PC’s in de toekomst.

  In onze tests met CrystalDiskMark scoort de Western Digital Black P50 bovendien ook uitermate goed over USB 3.2 Gen 2, een technologie die in veel meer moederborden beschikbaar is. Bij het schrijven en lezen van bestanden komt de SSD in beide gevallen over de 900 MB/s. Je kan de externe schijf dus zeer gemakkelijk gebruiken als een game drive voor je PC, zonder dat je last krijgt van haperingen.

  Ook over oudere USB-technologieën is de P50 allesbehalve langzaam, maar zal de SSD zich niet compleet onderscheiden tussen andere SSD’s. Over USB 3.2 Gen 1 zal de P50 ongeveer schrijven en lezen met 400 MB/s. Zeker niet verkeerd, maar dan wordt de Western Digital Black P50 SSD wel prijzig met een adviesprijs van 242 euro voor 1TB.

  Een kind kan de was doen

  Een ander groot voordeel van de P50 is de manier waarop je de SSD moet gebruiken. In tegenstelling tot andere oplossingen komt er geen software bij kijken. Je steekt de schijf in de USB-slot van je PC of console en je kan direct aan de slag. Het is qua gebruik daarmee simpelweg plug-and-play.

  Zoals we al eerder zeiden werkt de Western Digital Black P50 bovendien perfect als externe game drive. Je zet er een complete folder op en je kan je games verplaatsen van de ene PC naar de andere of makkelijk je PS4 of Xbox One game meenemen naar een vriend of vriendin om ze daar te spelen. Met de snelheden die SSD’s bieden zal je daarnaast genieten van veel snellere opstart- en laadtijden op de huidige generatie consoles. De PS4 en Xbox One kunnen namelijk direct bestanden lezen vanaf de P50 en je hoeft ze niet eerst over te zetten.

  Western Digital Black P50 SSD Review - Ideale portable oplossing

  Western Digital heeft met de P50 SSD een enorme stap gezet als het aankomt op externe opslagschijven. De SSD hoeft niet onder te doen voor ingebouwde SSD’s en is in de meeste gevallen zelfs sneller over USB 3.2 Gen 2. Dankzij een interface voor Gen 2x2 is de SSD bovendien volledig uitgerust voor de toekomst met ondersteuning voor snelheden tot 2000 MB/s.

  De P50 is daarnaast ideaal om overal mee naar toe te nemen. De form factor is klein, maar zeer stevig en het gebruik ervan is zo eenvoudig als het maar kan zijn. Je betaalt alleen wel voor al die luxe een behoorlijk prijskaartje. Ben je van plan om de Western Digital Black P50 SSD alleen thuis te gebruiken of heb je een ouder moederbord in je PC hangen zonder de juiste technologieën, dan kan je beter voor een goedkopere SSD gaan zonder exclusieve functies. Wil je daarentegen bereid zijn op alles wat de toekomst te bieden heeft, zoek niet verder.

  9

  De plus- en minpunten

  • Razendsnelle NVMe SSD
  • Kleine form factor
  • Plug-and-plug
  • Klaar voor de toekomst
  • Flink prijskaartje
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.