Vijf loot box games die de wet overtreden

  De Kansspelautoriteit is tot een conclusie gekomen betreffende de loot box games. Als games met loot boxes verhandelbare items bevatten zijn de games in overtreding met de wet. Dit zijn de vijf loot box games die de wet overtreden.

  Welke games precies de wet breken, wil de Kansspelautoriteit nog niet zeggen. Daar komt in juni mogelijk wel verandering in als de ontwikkelaars het loot box systeem niet aanpassen. Op dit moment zijn er dus een aantal games in overtreding, waaronder de volgende vijf.

  FIFA 18

  De eerste van de vijf loot box games die de wet overtreden is FIFA 18. Hoewel de makers FIFA 18 technisch gezien zelf de regels niet breken, is er in FIFA Ultimate Team (FUT) wel sprake van handel. De FUT Coins worden namelijk via externe websites verhandeld voor een bepaalde europrijs dat is volgens de Kansspelautoriteit nu verboden.

  In Fifa Ultimate Team kun je FUT Coins verdienen door middel van het spelen van de Ultimate Team mode. Deze coins kun je vervolgens spenderen aan nieuwe spelers op de markt, zodat je team beter wordt. Nu kun je de spelers die je uit pakketjes krijgt ook verkopen voor FUT Coins en dus hebben de spelers die je uit pakketjes krijgt een directe eurowaarde. Het is en blijft voor nu nog een beetje een grijs gebied rondom FIFA 18, maar het lijkt erop dat de game de wet overtreedt.

  Counter-Strike: Global Offensive

  Ook Counter-Strike fans moeten er aan geloven, want Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) bevat loot boxes met items die een eurowaarde hebben. Je kunt via verschillende, externe websites items kopen die je uit een loot box krijgt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een AK-47 aan te schaffen.

  Valve is zich er wel van bewust dat er externe websites bestaan waarop items verhandeld kunnen worden en proberen dit dan ook te bestrijden. Zo is er op 29 maart een update uitgebracht die ervoor zorgt dat items die je door middel van handel verkrijgt een zeven dagen lange cooldown hebben. Je kunt de items net als gekochte in-game items pas naar zeven dagen gebruiken.

  Rocket League

  Hoewel Rocket League aan het begin van haar leven geen loot boxes bevatte, is daar inmiddels wel verandering in gekomen. Rocket League is daardoor helaas nu ook illegaal bezig. Ook bij de populaire voetbalgame is het zo dat de items verhandelbaar zijn met een europrijs.

  In Rocket League kunnen spelers gedurende matches loot boxes verdienen. Deze moeten vervolgens wel met een sleutel geopend worden die je apart moet kopen in setjes van een, vijf, tien of 20. Naast dat je de items uit loot boxes kunt verhandelen, kun je de sleutels ook verkopen. Dit kan alleen wel pas zeven dagen na de aanschaf de sleutels.

  Dota 2

  Valve heeft vast en zeker flink verdiend aan loot boxes, want de ontwikkelaar staat met twee games in deze lijst van vijf loot box games die de wet overtreden. In Dota 2 is het namelijk mogelijk om loot boxes te kopen die cosmetische items bevatten. Net als in vele andere spellen is er een bepaalde kans op het vergaren van dat ene item dat je zo graag wilt.

  In Dota 2 is het niet mogelijk om standaard loot box items dubbel te krijgen. Deze regel geldt niet voor alle items die moeilijker te verkrijgen zijn. Ook is het in Dota 2 pas mogelijk om items uit loot boxes te verkopen na zeven dagen.

  PlayerUnknown’s Battlegrounds

  Tot voor kort iedereens favoriete Battle Royale game, PlayerUnknown’s Battlegrounds (PubG), overtreedt de regels helaas ook. De loot boxes die worden aangeboden in PubG bevatten namelijk items die via externe websites verhandeld worden. Dit betekend wederom dat er een europrijs verbonden is aan de items die in de loot boxes zit.

  Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld via de Steam Marketplace loot boxes te kopen die niet meer in het spel te vinden zijn. Het gaat hierbij dus niet eens meer over de items zelfs, maar over de kans om bepaalde items te krijgen. Je kunt in de Marketplace natuurlijk ook gewoon items kopen, maar alleen al het feit dat het mogelijk is om geld te spenderen om kans te maken op een bepaald item is bizar en nu dus ook verboden.

  Hoe nu verder met loot box games die de wet overtreden?

  Het is op het moment nog onduidelijk of vier van deze games ook de games zijn die volgens de Kansspelautoriteit de wet overtreden. Op basis van de conclusie van de Kansspelautoriteit kunnen we wel opmaken dat de vijf bovenstaande games in strijd met de wet zijn. Wat de ontwikkelaars er aan gaan doen, is op het moment ook nog onbekend.

  FIFA 18

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.