Vijf beste recente games voor onder 20 euro

Article
zondag, 05 juni 2022 om 12:00
unpackingf1654255763
Gamen kan best duur zijn. Voor een PS5 of Xbox Series X leg je vijfmaal honderd euro neer. Consoles en pc's kosten een paar honderd euro en de games zijn ook niet goedkoop. Tenminste, er zijn natuurlijk ook altijd de minder bekende, veel goedkopere alternatieven. Dit zijn de beste recente games voor onder de 20 euro!
Allereerst een paar eervolle vermeldingen. Om verschillende redenen vallen sommige games nét buiten de boot. Of het nou is omdat ze een tikkeltje te duur zijn, zoals Little Nightmares 2 of Hades, rereleases die we niet echt nieuw kunnen noemen zoals Slime Rancher en Scott Pilgrim. We wilden ze even opnoemen. De ergste gevallen zijn games waarvan we gehoord hebben dat ze erg goed zijn, maar niet de kans hebben gekregen ze zelf te spelen. We kunnen ze daarom niet op de lijst zetten, maar ze verdienen waarschijnlijk wel een plek. We hebben het daarbij over Spelunky 2, OlliOlli World en Inscryption.

5. Unpacking

Wie had gedacht dat Unpacking, een game over uitpakken tijdens een verhuizing, genomineerd zou worden voor een BAFTA? Wij in ieder geval niet. Maar echt verrast mogen we eigenlijk niet zijn. Want Unpacking is gewoon een geweldige game.
Dingen uitpakken en elk hun eigen plekje geven heeft een zekere, kalme energie. Zen is misschien wel het beste woord. Als dat alles was dat je kan verwachten van deze game zouden wij het sommige vrienden al aan kunnen raden. Maar Unpacking is meer dan dat. Het is ook het verhaal van een jongedame en de verschillende fases van haar leven. De woningen, de objecten die zij wel (of niet) bewaart tussen de verhuizingen. Het vertelt allemaal een verhaal. En het doet het met groot succes. Wij werden steeds weer nieuwsgierig. Het is een unieke manier van verhalen vertellen die je in geen enkel ander medium zal vinden. En wij genieten van elk moment.
deaths doorf1653319976

4. Death's Door

Als jullie ons artikel over spellen in het hiernamaals hebben gelezen zijn jullie al bekend met Death's Door. Deze game doet sterk denken aan Zelda, maar met sterke invloeden van Soulslikes. Death's Door is een tikkeltje pittiger, maar dat is alleen maar goed nieuws als je houdt van een beetje uitdaging.
Je bent een kraai die de taak heeft dode zielen die weigeren de volgende stap te ondergaan te verzamelen. Daarbij komt een heel complot naar boven dat de verdwijningen van jouw collega's betreft. En natuurlijk heerlijk uitdagende baasgevechten. Hopelijk weet je die dodge knop te vinden!
soundfallf1652455950

3. Soundfall

Missen jullie ritmespellen zoals Guitar Hero? Dat hoeft helemaal niet, want ritmespellen leven! Je hebt natuurlijk games als Beat Saber, en die zijn top. Maar wij dachten meer aan games als Sayonara Wild Hearts. Liefst gaan we nog een tikkeltje verder. Crypt of the Necrodancer is een van onze favoriete spellen aller tijden, en opvolger/spinoff Cadence of Hyrule mag er ook zijn.
Dit allemaal om te zeggen dat Soundfall een topgame is. Als je houdt van muziek en arcade games is het een absolute aanrader. Soundfall is een twinstick shooter met een, toegegeven, matig verhaal. Maar dat vergeet je zo als je bezig bent met de slicke gameplay. Soundfall heeft namelijk een leuke twist. Net als in Necrodancer kan je alleen acties uitvoeren op het ritme van de muziek. Is je timing slecht, dan heb je een veel zwakker schot. En je dodge heeft dan geen iframes! Gelukkig leven je vijanden ook onder deze regels. Alleen missen zij natuurlijk nooit een beat.
Ook leuk is het brede assortiment aan muziek. Daarmee bedoelen we niet alleen dat er veel nummers zijn, hoewel er een degelijk assortiment is. We hebben het meer over de genres. Je zult R&B, funky jazz, J-pop en heavy metal tegenkomen, om maar wat op te noemen. Een uitstekende plek om muziekgenres te ontdekken terwijl je ook lekker gamet!
it takes twof1614606438

2. It Takes Two

It Takes Two is makkelijk de bekendste game op deze lijst. En met goede reden. Je verdient niet zomaar een plekje als nummer twee op deze lijst van heavy hitters! Ook kan je de prijs soort van in twee hakken. Want ondanks dat je het moet spelen met een partner, hoeft de andere speler het spel niet te kopen.
Maar dat is niet waarom It Takes Two zo hoog op deze lijst staat. Dat verdient het met de afwisselende gameplay die de mechanieken fris houden. Elk level geeft beide spelers andere speciale krachten. Krachten die elkaar bovendien complimenteren. Dit is piek co-op gamedesign. Of je nou online met een maat aan de slag wil, of thuis op de bank met je lief, bereid je voor op een hoop speelplezier. Zelfs als je medespeler helemaal niets heeft met games.
Daarnaast tacklet It Takes Two het serieuze onderwerp van relatieproblemen en scheiding, en de gevolgen daarvan op een jong kind. Bijna 50 procent van alle huwelijken eindigen in een scheiding, maar erover praten wordt veel vermeden. Dus het is goed om te zien dat games het onderwerp op durven te pakken. En was jij een kind waarvan de ouders gescheiden zijn, dan vind je hier misschien wat closure.
before your eyesf1653319603

1. Before Your Eyes

We gaan van de bekendste, naar waarschijnlijk de minst bekende game op deze lijst. En dat is zuur. Want Before Your Eyes is een meesterwerk. In onze mening is het gemakkelijk de beste game op deze lijst, en waarschijnlijk de beste game van 2020. Je denkt misschien: "Ik ga geen 8 euro ophoesten voor een game van twee uur!" Maar dat is zonde. Want het zijn twee prachtige uren. En betaalde je ook niet 12 euro voor een kaartje naar de laatste Marvel film, of Secrets of Dumbledore?
In Before Your Eyes flitst je leven bijna letterlijk aan je ogen voorbij. Je bent namelijk dood, maar voor je naar het hiernamaals gaat vertel je de ferryman jouw levensverhaal. Als speler mag je dan lekker meekijken. Maar elke keer dat je knippert ga je naar de volgende scène. Het is een emotionele reis waarin je de relatie met een verwachtingsvolle moeder verkent. Daar tegenover staat je beste vriend, die net naast je is komen wonen en recentelijk haar moeder heeft verloren. Maar houd je ogen droog, want daarvan ga je knipperen.
Dit is ook precies waar het genie in Before Your Eyes echt naar voren komt. Het knipperen is niet gewoon een gimmick, het is een essentieel deel van het spel. Knipperen is vaak onvrijwillig, en soms onvoorspelbaar. Om controle over hoeveel jij te zien krijgt van een scène daaraan over te laten is een ramp. Je zult soms niet te zien krijgen hoe een herinnering afloopt omdat je net even een wimpertje in je oog kreeg. Maar zo is het ook in het echte leven. En hierdoor wordt het juist veel mooier.

De 5 beste huidige games van onder 20 euro die jouw centen absoluut waard zijn

Die ondertitel is misschien niet helemaal waar. Waar jij je zuurverdiende duiten aan uitgeeft is natuurlijk helemaal aan jou. Maar dit zijn wel vijf betaalbare games die wij met volle overtuiging aanraden. Hebben we wat juweeltjes gemist die volgens jou absoluut opgenoemd moeten worden? Dat horen we graag! Laat het weten in de comments.

Populair Nieuws