De 5 beste games in het hiernamaals

Article
donderdag, 26 mei 2022 om 12:00
spiritfarerf1653319834
Met Hemelvaartsdag hier is het tijd om te kijken naar de beste games die zich afspelen in het hiernamaals. Of dat nou de Hemel, de Hel of iets anders is. Want wat gebeurt er eigenlijk nadat je dood gaat? Dat mag de duivel weten. Maar speculeren, dat kunnen we altijd. Of het nou vlijmscherpe actie of tranenwringende emoties zijn, deze games hebben ze in spé. Dus droog je ogen en tap je adrenaline af. Dit wordt een hevige rit.

5. Spiritfarer

Laten we beginnen met een echte tearjerker. Daarom openen we met een management sim. Nee echt, je zal je tranen uithuilen. Spiritfarer is namelijk niet zomaar een management sim. Het is de plek waar onverwerkte emoties heen gaan om te sterven.
In Spiritfarer speel je als Stella, die het werk van de mythische Charon overneemt. Je weet wel, de ferryman die je na het overlijden begeleidt over de Styx. Je moet daarom je boot onderhouden, en van a naar b varen om zielen op te pakken. Ook moet je relaties opbouwen en onderhouden met je reizigers. Want zij zijn nog niet klaar om naar het hiernamaals te gaan.
En dit is waar de tranen naar boven komen. Je zal je met regelmaat hechten aan de personages die zich op je boot bevinden. Je vormt zelfs diepe vriendschappen. Ze zijn uitstekend geschreven, en hebben met regelmaat een tragisch verhaal.
Hun gezelschap went, en ze geven je een warm gevoel. Maar uiteindelijk gaan ze altijd heen. Want zij zijn dood, en ze naar het hiernamaals helpen is jouw taak. Dus neem je afscheid. Steeds weer opnieuw. En het is altijd te vroeg.
grim fandangof1653319917

4. Grim Fandango

Luister. We weten wat voor imago point and click games hebben. Ze worden gezien als saai, stoffig en traag. Slechte point and clicks hebben onmogelijke puzzels met onlogische oplossingen. Maar tussen jou en ons, er zijn er ook een hoop die erg goed zijn. En Grim Fandango is mede geschreven door Tim Schafer. De man achter meesterwerken als Day of the Tentacle, Monkey Island en de Psychonauts-games! Dus geef het een kans.
In Grim Fandango speel je als Manny, een Magere Hein die de taak heeft zielen naar het hiernamaals te begeleiden. Door een fout stuurt hij per ongeluk iemand die het niet verdient naar de Hel. Het is zijn doel (en jouw taak) om deze fout weer recht te trekken.
Grim Fandango combineert geinige puzzels met serieuze vraagstukken en goeie grappen. Het combineert ook Azteekse tradities met film noir. Oké, grafisch is het misschien een beetje verouderd, maar een goed spel is een goed spel.
deaths doorf1653319976

3. Death's Door

Als iemand tegen ons zei: "Combineer Zelda met Dark Souls. En maak het hoofdpersonage een kraai", dan zouden wij instemmen. Want dat klinkt als een fantastisch idee. En dat we daar helemaal gelijk in hebben bewees Death's Door.
Net als in de vorige twee punten speel je als iemand die zielen naar het hiernamaals moet begeleiden. Je bent een kraai, want die beesten zijn in veel culturen symbool voor de dood. Al gauw raak je verzeild in een complot die jouw baas, de 'Lord of Doors', betreft. Zit die achter de mysterieuze verdwijningen van veel van je collega's?
Net als in Souls games heeft Death's Door heerlijk uitdagende gameplay én een intrigerende wereld die zich vooral ontvouwt op de achtergrond. Je zal dus moeten verkennen om meer te leren. Gelukkig maar, want het Zelda-stijl verkennen is bijzonder leuk.
20210810 hades02f1653320016

2. Hades

We laten het begeleiden van zielen achter ons. In Hades proberen we juist te ontsnappen uit het hiernamaals. We kruipen in de huid van Zagreus, zoon van de God van de onderwereld Hades. Net als alle jongelingen rebelleert hij tegen zijn vader. Maar Zagreus neemt het een stapje verder dan de meeste tieners.
Hij slacht zijn weg door de onderwereld om te ontsnappen. Want als iemand die is geboren in het hiernamaals heeft hij het leven nooit meegemaakt. Bovendien is zijn moeder, over wie Hades weigert te praten, daar ergens. En Zagreus wil haar ontmoeten. Plus die vijanden zijn toch al dood, ze komen na een tijdje wel weer op hun plek terecht...
Dat Supergiant Games slicke gameplay en intrigerende werelden kan combineren wisten we natuurlijk al. Ze maakten eerder Bastion, Transistor en Pyre. Maar van al hun topgames is Hades misschien wel onze favoriet.
De peentjeszwetende gameplay voelt fantastisch. De willekeurig gegenereerde uitdagingen én beloningen zorgen ervoor dat we steeds iets anders moeten proberen. En de personages zien er niet alleen fantastisch uit. Je kan er ook boeiende gesprekken mee voeren.
Verwacht niet dezelfde emoties die je krijgt van Spiritfarer. Maar voor een game die vooral draait in brute actie is het toch flink stevig geschreven.
before your eyes katf1653320083

1. Before Your Eyes

We zijn weer terug bij de tearjerkers. En in Before Your Eyes zijn die er in overvloed. Zet je webcam maar aan, want die heb je nodig voor deze game.
We zijn nu Benny, een vers overleden man die wordt opgepikt door de Ferryman. Om te bepalen wat het hiernamaals voor Benny zal betekenen moet hij de Ferryman vertellen wat voor leven hij heeft geleid. En wij mogen lekker meekijken.
Hopelijk ben jij de koning van de staarwedstrijden. Want je leven flitst aan je voorbij. Elke keer dat je knippert verlies je tijd. Dus wordt Before Your Eyes een hopeloze strijd om je ogen open te houden en te leven in het moment. Hopeloos, want knipperen zal je. En leven in het moment gaat ook niet, want je bent al dood.
We komen weer terug bij het 'het is nooit genoeg' waar we het over hadden in Spiritfarer. Het ene moment kijk je toe hoe je voor het eerst je geliefde kat ontmoet als kleine kitten. Je knippert en BAM. Daar ligt ze, veel ouder, met haar eigen litter om zich heen.
Sta je de volgende keer voor haar graf? Je weet het niet, maar het zou kunnen. Dus houd die ogen open. Je worstelt, je ogen prikkelen en uiteindelijk geef je in. Want tijd geeft om niemand. De kleinste dingen zijn zoveel mooier als je weet dat ze elk moment ten einde kunnen komen. En weinig dingen laten dat met meer overtuiging zien dan Before Your Eyes.

De 5 beste games in het hiernamaals die je niet mag missen

Dit waren onze vijf favoriete games in het hiernamaals. Ben je het niet met ons eens, of hebben we jouw favoriet gemist? Of misschien ben je het wel helemaal met ons eens, en wil je het ons graag laten weten! We horen het vanzelf in de reacties.