Het verschil in energiegebruik tussen de PS5 en Xbox Series X

Article
maandag, 21 december 2020 om 7:30
xbox vs ps5f1596704708
Dat gamen razend populair is hoeven we je niet te vertellen. Grote kans dat je zelf in je vrije tijd fanatiek aan het gamen bent. Dat wordt waarschijnlijk alleen maar meer met de nieuwe generatie gameconsoles. Zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5 bieden voldoende mogelijkheden en beide consoles doen het op de meeste punten niet echt onder voor elkaar. Een groot verschil is er wel wanneer we het verbruik van de energie vergelijken van deze consoles.

Xbox Series X en de PS5

Toen de Xbox Series X voor het eerst werd onthuld tijdens The Game Awards in december 2019, was de omvang en vorm van de console een verrassing. Bij de presentatie van wat volgens Microsoft de krachtigste next-gen console is, herschreef Microsoft de regels en produceerde het een mini-tower-achtig ontwerp gericht op het maximaliseren van zowel prestaties als koeling. Leuk natuurlijk, maar de vraag die overbleef was of dit wel verstandig was. Critici suggereerden al snel dat de console erg heet kon worden. Dit verschijnsel wordt alleen bij meerdere consoles opgemerkt. Dus, hoe zit het met het energieverbruik van deze nieuwe consoles?

Het energieverbruik van de Xbox Series X en de PS5

Hoewel het gebruikelijk is om te kijken naar de algemene prestatie van gameconsoles, is het energieverbruik vaak minder belangrijk. Om te kunnen gamen heb je gewoon stroom nodig. Die stelling is alleen net even iets te eenvoudig. Zeker in deze tijd kan het geen kwaad om bewust om te gaan met het energieverbruik. Uit onderzoek blijkt nu juist dat de Xbox Series X bijzonder efficiënt werkt. Zo verbruikt de console slechts 0.5 Watt als die niet wordt gebruikt. De PS5 doet daar met 1.5 Watt nog een flinke schep bovenop.
ps5 controller xbox series xf1619595169

Playstation 5

Leuk natuurlijk dat de Series X slechts in beperkte mate energie verbruikt, maar hoe zit dat met die andere console, de PS5? Laten we eerlijk zijn, bij Sony gaat het niet om het beperken van de energieconsumptie. Sony doet daar ook niet geheimzinnig over. Dat gaf PlayStation-systeemarchitect Mark Cerny eerder al toe tijdens de presentatie van de PS5. Cerny suggereerde dat Sony de prestaties van de PS5 heeft verbeterd. Naast een betere koeling, werkt de hardware op een variabele frequentie, en is het dynamisch geschaald om het geheel aan te passen aan het spel dat je speelt.

Energievretende consoles

Dat klinkt geweldig, maar is het voldoende om de stroombehoefte te beperken en het apparaat ook stiller te maken? Dat valt tegen. De PS5 heeft nog altijd een bijna onstilbare honger als het gaat om het energieverbruik. De voeding van de P5S heeft namelijk een vermogen van 350W. Ter vergelijking: de originele PS4 Pro kreeg de classificatie 'max 310W' en de originele PS4 kreeg de classificatie 'max 250W'. In vergelijking verbruikt de Xbox Series X in piekverbruik 200W, ondanks dat het komt van 180W vanuit zijn voorganger. Ongeacht wat jouw favoriete gameconsole is, wordt er toch een andere focus gelegd op het gebied van energiegebruik tussen de twee grootmachten.