Deze prachtige literatuur verdient een Netflix film

Article
zondag, 22 november 2020 om 14:00
franz kafkaf1605270468
Ondanks de huidige pandemie waar we nu in leven blijft het filmaanbod op de populaire streamingsdiensten Netflix vrolijk doorgroeien. En zo nu en dan zitten er ook zeker wat pareltjes tussen. Wat opvalt is dat er de laatste tijd op Netflix veel films en series verschijnen die zijn gebaseerd op boeken. Maar van welk boek hopen wij binnenkort nog een filmversie te verwachten? Van welke zouden wij graag nog een Netflix film zien?
De afgelopen maanden werden wij door Netflix op het gebied van cinematografie zeer verwend. Ook kwamen er een aantal prachtige boekverfilmingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de succesvolle serie The Queen's Gambit, gebaseerd op de gelijknamige psychologische roman van de Amerikaanse schrijver Walter Tevis. Of de nieuwe Netflix film Rebecca, gebaseerd op het gelijknamige boek van Dapnhe du Maurier. Overigens was hier in 1940 al een film van gemaakt door de legendarische regisseur Alfred Hitchcock. Mocht je van het weekend niks te doen hebben, voor de fijnproever is dit een film die je zeker gezien moet hebben.

Welke titels mogen absoluut niet ontbreken?

Maar ook is sinds eind deze zomer op Netflix de film The Devil All the Time te zien, gebaseerd op de roman van Doland Pollock. Deze film heeft bovendien ook een cast waar je U tegen zegt. Onder meer Tom Holland en Robert Pattinson schitteren in deze prachtige film. Maar Netflix heeft ook nog zeker wat op de agenda staan, zo kunnen we aan het einde van de Slachtmaand genieten van de boekverfilming van Hillbilly Elegy.
Maar goed, terug naar de aard van het beestje. Er bestaat al een hoop, maar er ligt ook nog een schatkamer aan boeken op Netflix te wachten. Welke boeken moeten binnenkort een verfilming krijgen op Netflix?
kafkaf1605270706

Franz Kafka - The Trail/ Het proces

We bijten het spits meteen af met een grote naam uit de literatuur en we beginnen het overzicht met de legendarische schrijver Franz Kafka. Kafka staat bekend als één van de beste schrijvers die ooit geleefd heeft. Hij schreef enkele prachtige boeken aan het begin van de twintigste eeuw. Kafka heeft in zijn leven overigens trouwens amper iets gepubliceerd, hij vond zijn werk niet goed genoeg en wilde het dat het na zijn overlijden vernietigd zou worden. Gelukkig is dit niet gebeurd en kunnen we nu genieten van een fraai staaltje letterkunde.
Een boek dat wat ons betreft zeker een goede Netflix film verdient is het boek ‘The Trail’, in het Nederlands ook wel bekend onder de naam ‘Het proces’. De boeken van Franz Kafka hebben vaak een wat omineuze sfeer. De verhalen gaan vaak over een onpersoonlijke, bureaucratische maatschappij die steeds meer grip krijgt op het individueel.
Deze sfeer wordt in de volksmond ook wel kafkaësk genoemd. Zuiver theoretisch gezien was hier bijvoorbeeld in 1962 al een film van gemaakt. In 1948 verscheen de Oostenrijkse film Der proseß. En in 1991 verscheen de film Kafka die gedeeltelijk was geïnspireerd op het boek The Trail. Maar een boek van deze statuur verdient wat ons betreft ook een volwaardige Netflix film uit deze tijd.
Het proces gaat over Josef K. K. wordt op een dag van zijn bed gelicht omdat hij een misdaad zou hebben begaan. K. is zich alleen van geen kwaad bewust en komt is een soort bureaucratie terecht waarin hij z’n eigen onschuld moet bewijzen.
animal farmf1605292319

George Orwell – Animal Farm

En van een Tsjechische schrijver gaan we naar de andere kant van Europa naar een beroemde Britse schrijver. We komen aan in 1945 bij de wereldberoemde schrijver George Orwell. Orwell is het meest bekend geworden met zijn boek 1984. Deze roman bracht Orwell medio 1949 uit en wordt gezien als een waarschuwing tegen totalitaire regimes als Nazi-Duitsland en Stalins Sovjet-Unie. Het verhaal dat Orwell aan het eind van de jaren ’40 schreef speelt zich af in 1984. In die sombere toekomst heeft één partij alle macht en houdt ‘Big Brother’ je de hele tijd in de gaten. Van dit verhaal is in 1984 alleen al een despotische sciencefictionfilm van gemaakt.
Van een ander beroemd Orwelliaans boek is zuiver theoretisch gezien ook een film van gemaakt, maar dit mag geen naam hebben. Hier hebben we het natuurlijk over het boek Animal Farm, dat is 1945 op de markt kwam. Het bizarre, satirische verhaal van Orwell gaat over een groep dieren die er op een dag genoeg van heeft om als ‘slaaf’’ te leven. De dieren nemen het heft in handen en willen niet meer de ‘hulpjes’ van de mensen zijn. Uiteindelijk blijft deze samenleving alleen anders dan de meeste dieren zich hadden voorgesteld en het ontwikkelt zich tot een despotische samenleving. Zo’n uniek verhaal verdient wat ons betreft zeker een Netflix film.
bart chabotf1605270725

Bart Chabot – Mijn vaders hand

Tot slot eindigen we in ons kleine kikkerlandje, want in dit overzicht mag natuurlijk niet een stukje Nederlandse literatuur ontbreken. Er zijn op gebied cinematografie al enkele prachtige boekverfilmingen gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Oorlogswinter. Martin Koolhoven wist een paar jaar geleden een prachtige verfilming te maken aan de hand van het boek van Jan Terlouw.
Maar een Nederlands boek die wat ons betreft ook zeer zeker een verfilming verdient is het meest recente boek van Bart Chabot. Het boek is ook met afstand het meest recente boekwerk uit dit overzicht, het verscheen namelijk in januari 2020. In het boek ‘mijn vaders hand’ doet Bart Chabot letterlijk en figuurlijk een boekje open over zijn jeugd. Chabot heeft in zijn jeugd allermaal bizarre dingen meegemaakt. Chabot leefde in een naoorlogse tijd waarin het niet werd gewaardeerd als je uit de maat liep.
Misschien niet de meest voor de hand liggende titel, maar we hebben er alle vertrouwen in dat een goed filmmaker hier een prachtige film van kan maken.

Populair Nieuws