5 dingen die Demon’s Souls je niet vertelt

  Sinds 19 november kan iedereen aan de slag met de nieuwe remake van Demon’s Souls op de PS5. De titel die een nieuw genre creëerde wist in 2009 vele zieltjes te veroveren en krijgt een complete makeover anno 2020 van Bluepoint Games. Toch blijft de basis bestaan op de PlayStation 5, wat ervoor zorgt dat Demon’s Souls je heel veel dingen niet uitlegt. Gelukkig kun je daarvoor bij ons aankloppen.

  Bluepoint

  Demon's Souls op de PlayStation 5

  Demon’s Souls is de bikkelharde RPG van From Software die een compleet nieuwe genre creëerde. Met een mentaliteit van “zoek het maar uit” begonnen spelers aan een dodelijk tocht door in de wereld van Boletaria. De charme vind je dan ook in het feit dat de game je op de basis na niets uitlegt en je daadwerkelijk zelfs moet uitzoeken hoe de meeste systemen werken.

  Toch kan dit juist afschrikkend werken. Daarom leggen we je hier alvast de belangrijkste dingen uit die Demon’s Souls je niet vertelt. Zo kun je vanaf het eerste moment kunt genieten van de remake zonder dat je compleet verloren ronddwaalt en steeds weer sterft.

  Bluepoint

  Equip Burden is van groot belang

  In Demon’s Souls is de mogelijkheid om een dodge roll te maken één van de grootste waardes in je arsenaal. Snel wegrollen van een dodelijk aanval redt je leven vaker dan je zou willen toegeven. Daarom is het van groot belang dat je snel en wendbaar bent wanneer je wegrolt.

  Na verloop van tijd zal je merken dat dit niet lukt als je gestaag nieuwe en betere gear verzameld. Dit heeft namelijk te maken met de Equip Burden. In Demon’s Souls kan je personage maar een bepaald gewicht dragen voordat hij slomer wordt (en dus slechter kan koprollen).

  Zaak is dat je je Equip Burden onder de 50 procent houdt om optimaal te blijven rollen. Zit je hier boven zal je een langzamere koprol maken die vaak niet goed genoeg is om een aanval te ontwijken. Wie zelfs boven de 100 procent komt, zal helemaal niet meer kunnen wegrollen.

  Gelukkig kun je je Equip Burden wel verhogen, waardoor je die betere gear goed kunt gebruiken. Hiervoor moet je namelijk je Endurance levelen. Tevens kun je de Ring of Great Strength gebruiken. Deze kun je vinden in het drakennest van de Boletarian Palace, maar wordt dus wel door twee dodelijk draken bewaakt.

  Archstone Bonfire werkt als rustpunt

  Waar de bonfires garant stonden voor wat rust in Dark Souls, werken de Archstone Bonfires in Demon’s Souls op een soortgelijke manier. Er is alleen één groot verschil. Er wordt geen optie gegeven om te rusten bij deze punten.

  Toch is deze er wel, alleen op een ietswat omslachtige wijze. De game vertelt het je niet, maar je kunt gewoon de locatie selecteren waar je al bent. Door dit te doen respawn je op dit punt en heb je je levensbalk weer helemaal vol. Alle vijanden zijn alleen ook terug, maar dat viel natuurlijk te verwachten.

  World Tendency past de wereld aan

  Eén van de elementen die voor ervaren Demon’s Souls spelers bekend is, heet World Tendency. Voor nieuwe spelers is dit alleen een element waar wel veel naar verwezen wordt zonder dat nieuwelingen weten wat het precies is. Spelers moeten dit belangrijke onderdeel zelf maar uitzoeken, was de gedachtegang van From Software.

  World Tendency kom je bijvoorbeeld tegen in je Character Page en geven de status van de speelwereld aan. De acties die je tijdens je speelsessie maakt, beïnvloeden de wereld enorm. Wie bazen en Demons verslaat, zorgt er voor dat de World Tendency wit wordt. Hierdoor wordt de speelwereld een stukje makkelijker (Black Phantoms verdwijnen bijvoorbeeld), verschijnen andere personages en kom je uit bij nieuwe wandelgangen die gevuld zijn met toffe loot. Nadeel is alleen wel dat er minder souls zijn om te verzamelen, waardoor je langzamer levelt.

  Daar tegenover staat natuurlijk ook dat er Black World Tendency is. Dit krijg je als je meerdere keren sterft in je Body Form in hetzelfde gebied. De gamewereld wordt dan een stukje moeilijker via vijanden die meer HP hebben, Black Phantom-NPC’s die verschijnen om je het leven zuur te maken en Primeval Demons die in sommige levels opduiken. Voordeel is dan wel weer dat Black World Tendency je Luck-status opgekrikt wordt en je meer souls kunt verzamelen bij het vermoorden van vijanden.

  Pauzeren kan wél op de PS5

  In Demon’s Souls is het normaliter niet mogelijk om de game te pauzeren. Wie in het menu gaat zitten, wordt nog steeds gesloopt door vijanden. Rust bestaat niet in het koninkrijk van Boletaria. Tenminste, tot de remake uitkwam.

  Hoewel het menu de game nog steeds niet pauzeert, kun je via de Photo Mode van Demon’s Souls de game toch nog op pauze zetten. Dit is de enige manier om jezelf even in veiligheid te brengen in de brute wereld van Boletaria. Hoewel het niet precies past bij de gedachtegang van From Software is het voor velen een welkome toevoeging.

  Body Form niet altijd voordelig

  In Demon’s Souls heb je twee vormen die je personage kan aannemen. Je hebt de Body Form, waarbij je je volledige levensbalk hebt én de Soul Form. Bij laatstgenoemde wordt je levensbalk door de helft geknipt en heeft je karakter een lichte blauwe gloed.

  Body Form kun je weer terugkrijgen door het verslaan van bazen of door de Stone of Ephemeral Eyes te gebruiken. Let alleen wel op dat Body Form je een onverwachte verrassing kan bezorgen. Spelers kunnen je speelwereld dan namelijk binnendringen om op je te jagen.

  Gids: Deze Demon's Souls tips helpen je op weg

  Met deze Demon's Souls tips kun je de eerste uren goed doorkomen én weet je de mysteries achter een aantal belangrijke elementen uit de game. Nu is het tijd om demonen te slachten en de balans in Boletaria te herstellen. Demon's Souls is op de PS5 verkrijgbaar vanaf 19 november 2020.

  Demon's Souls Remake

  Verkijgbaar vanaf 19 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.