Top 5 Oscar 2016 highlights

  Met de 88ste Oscaruitreiking gisteren kwam er niet alleen een einde aan de Oscar-loze carrière van Leonardo DiCaprio, ook spektakelfilm Mad Max: Fury Road viel in de prijzen. Wij zetten de vijf belangrijkste momenten voor je op een rijtje in deze top 5 Oscar 2016 highlights.

  5. Spotlight

  De Oscar voor beste film ging dit jaar naar Spotlight. De film draait om het onderzoek van de Bostonse krant The Boston Globe naar de priester John Geoghan.

  Gebaseerd op het waargebeurde verhaal duikt een team van journalisten in de wereld van de Katholieke kerk om kindermisbruik aan de kaak te stellen. Zo vinden zij uit dat er naast Geoghan nog veel meer Katholieke priesters zijn die zich schuldig maken aan het misbruiken van kinderen.

  De film met onder andere Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Rachel McAdams en Michael Keaton was ook genomineerd voor de film met de beste mannelijke en vrouwelijke bijrol maar won deze uiteindelijk niet.

  Andere kanshebbers voor de Oscar voor beste film waren onder andere Mad Max: Fury Road, The Martian en Bridge of Spies.

  4. The return of Ali G

  Ook Sasha Baron Cohen was op de uitreiking van de partij. Hoewel er geen film van hem een Oscarnominatie had ontvangen, mocht hij wel samen met actrice Olivia Wilde een aankondiging van Room doen.

  In zijn korte speech had de Grimsby acteur het over opkomen voor gekleurde acteurs die dit jaar geen nominatie hadden ontvangen als ‘Idris Elbow’ en ‘die donkere uit Star Wars, Darth Vader’. In de nieuwe film van Cohen speelt hij de Engelse Nobby. Nadat hij na jaren zoeken eindelijk zijn broer vindt blijkt dit een geheim agent te zijn. Door Nobby's toedoen wordt deze Sebastian (Mark Wood) gedwongen zich schuil te houden in het Engelse Grimsby.

  Voor zijn speech koos Cohen ervoor niet gekleed te gaan als een van zijn andere alter ego's maar als Ali G.

  3. Mad Max: Fury Road

  De film met Tom Hardy en Charlize Theron sleepte maar liefst 6 gouden beeldjes in de wacht. Onder andere de Oscar voor beste film montage, geluidsmontage, beste kostuums en die voor beste make-up gingen naar Mad Max: Fury Road.

  In Mad Max speelt Tom Hardy de rol van Max, een mans wiens bezittingen af worden genomen en wordt gedwongen te functie van levende bloedzak op zich te nemen. Als hij weet te ontsnappen trekt hij samen met Imperator Furiosa (Charlize Theron) ten strijde tegen de groep die hem gevangen nam.

  De film was genomineerd voor nog vier andere beeldjes, maar deze gingen naar onder andere Spotlight voor die van beste visual effects en beste film.

  2. De speech van Chris Rock

  De parodie van Sasha Baron Cohen op de speech van Chris Rock was komisch, toch was het origineel ontzettend sterk. In de montage van alle genomineerde films kwamen volgens Rock ‘wel minstens 15 zwarte acteurs’ voor. Hij ging verder door de mensen welkom te heten op de 88ste ‘White people’s choice awards’.

  Met de insteek van Hollywood racistisch is in de zin dat mensen het gewoon is geworden om witte acteurs meer kansen te geven. Rock kaartte in zijn speech ook aan dat het hem niet zozeer gaat om het moeten krijgen van onverdiende nominaties als wel het krijgen van dezelfde kansen als blanke acteurs.

  Later op de avond kreeg Rock bijval van Cheryl Isaacs, president van de academy awards. Die benadrukte dat het karakter van de Oscars alleen zal veranderen als iedereen er samen voor gaat. Dit was een verwijzing naar de boycot van de Oscars door een aantal zwarte acteurs en actrices.

  In reactie op die Boycot grapte Rock dat het ging om acteurs en actrices die toch geen nominatie hadden ontvangen. ‘Alsof ik de onderbroek van Rihanna zou boycotten: nee zeggen tegen iets waar ik toch niet naar binnen mag.’

  1. Leonardo DiCaprio wint eindelijk.

  Het heeft eventjes geduurd. Tweeëntwintig jaar om precies te zijn. Met zijn eerste nominatie in 1993 voor zijn rol in ‘What’s Eating Gilbert Grape’ zou er een lange periode volgen waarin Oscarnominaties hem om de oren vlogen. Het daadwerkelijk ontvangen van een beeldje bleef alleen uit. Tot nu dus.

  Voor zijn rol in The Revenant ontvangt Leo dan eindelijk zijn Oscar en niet de minste. Het beeldje voor beste acteur ging door zijn vertolking van Hugh Glass in The Revenant zin kant op, ten koste van onder andere Matt Damon in The Martian en Bryan Cranston in Trumbo.

  In zijn speech nam DiCaprio de tijd om iedereen te bedanken die aan The Revenant mee had gewerkt en iedereen die nu en bij eerdere nominaties een stem op hem uit had gebracht.

  Ook stipte DiCaprio aan dat voor de film afgereisd moest worden naar het zuidelijkste puntje van de aarde om sneeuw in beeld te brengen. ‘Global warming is real and is happening right now’. Hij benadrukte hoe belangrijk het was om voorzichtiger met het milieu om te gaan om de aarde te behouden.

  The Revenant maakte kans op twaalf Oscars en verzilverde er uiteindelijke drie, waarvan één dus naar Leonardo DiCaprio ging.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.