Top 5 Netflix WW2 documentaires - Leerzaam tijdverdrijf ten top

Article
maandag, 05 juni 2017 om 10:30
xgn google image
De database van Netflix bevat steeds meer documentaires. Vooral documentaires over de Tweede Wereldoorlog zijn erg populair, hier is dan ook enorm veel over te vertellen. In deze special zetten wij vijf Netflix WW2 documentaires op een rij.

5. Last Secrets of the Third Reich

Deze documentaire serie gaat in op de geheimen van het Nazi regime. In elke aflevering wordt er een nieuw geheim aangekaart en er zijn in totaal zes afleveringen van deze Netflix WW2 serie. In de eerste aflevering gaat het bijvoorbeeld over Hitler's familie waar hij altijd erg geheimzinnig over deed. Een andere aflevering gaat over Hitler en de vrouwen, want Eva Braun was niet de enige vrouw die een rol speelde in zijn leven.
De andere afleveringen zijn minder gefocust op Hitler en gaan bijvoorbeeld over het Derde Rijk in zijn algemeenheid of over andere belangrijke Nazi figuren zoals Heinrich Himmler. De geheimen worden achterhaald aan de hand van interviews met overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog en experts uit onze tijd. Daarnaast hebben de makers tal van archieven en documenten doorgespit op zoek naar meer informatie.
111887

4. The Battle of Russia

The Battle of Russia is een documentaire uit 1943 en is onderdeel van de vijfdelige filmserie Why We Fight van Frank Capra. De film is geproduceerd onder het Office of War van de Verenigde Staten dat tijdens de Wereldoorlog verantwoordelijk was voor de verspreiding van propaganda. Het is enorm interessant om te zien hoe men er in die tijd over dacht, maar je kunt wel kanttekingen plaatsen bij de accuraatheid van de documentaire. De film laat de noodzaak zien van een alliantie tussen Rusland en de VS om de nazi's te verslaan.
De film laat eerst een geschiedenis zien van pogingen om Rusland te veroveren. Daarna gaat de film in op de natuurlijke grondstoffen die het land rijk is en op de cultuur van het Russische volk. Vervolgens gaat de film dieper in op het Nazi regime en het gevaar dat daarachter schuilt. Tenslotte wordt beredeneerd waarom de VS en Rusland een verbond moeten sluiten tegen de Nazi's.
111888

3. Auschwitz The Nazis and the Final Solution

Deze documentaireserie bestaat uit zes delen en is geproduceerd door de BBC. De serie gaat in op meerdere hoofdstukken uit het verhaal van Auschwitz, zoals bijvoorbeeld de bouw ervan of de bevrijding van het concentratiekamp. In de serie komen onder andere overlevende gevangenen en bewakers aan het woord. Deze Netflix WW2 documentaire heeft geen schrijvers en is volledig gebaseerd op interviews en documenten.
Deze documentaire geeft een schrikwekkend beeld in een van de vreselijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de mensheid. In deze documentaireserie worden oude filmbeelden uit archieven gebruikt en daarnaast worden de ruïnes van Auschwitz nieuw leven ingeblazen met beelden die op de computer gemaakt zijn. Verder hebben de makers ook beelden gemaakt in onze tijd van binnen en rond Auschwitz.
111889

2. Einsatzgruppen The Nazi Death Squads

Deze documentaireserie gaat over de zogenaamde Einsatzgruppen, de nazi's die verantwoordelijk waren voor de genocide tegen Jjoden, zigeuners en Sovjets in Oost-Europa. De Einsatzgruppen waren onderdeel van de SS en opereerden in gebieden die door de nazi's veroverd waren. Deze nazi's voerden in deze gebieden operaties uit waarbij soms wel 25.000 mensen in een keer afgeslacht werden. De serie bestaat uit vier afleveringen die elk ingaan op een bepaald aspect van deze SS-divisie.
De eerste aflevering gaat in op het onstaan van de Einsatzgruppen, dus wanneer, hoe en vooral waarom? De tweede aflevering gaat over wat deze speciale SS-divisie allemaal uitspookte in Oost-Europese landen. Verder gaan de afleveringen over hoe de Einsatzgruppen verslagen en opgerold werden en over het proces tegen deze groepen na de Tweede Wereldoorlog.
111890

1. Five Came Back

Five Came Back is een nieuwe toevoeging aan de database van Netflix, deze documentaireserie werd op 31 maart toegevoegd. De serie is gebaseerd op het boek Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second World War van Mark Harris. De serie bestaat uit drie delen en bevat grote namen als Guillermo del Toro en Steven Spielberg. Elke regisseur gaat in deze serie in op de invloed en het nalatenschap van een regisseur uit de Tweede Wereldoorlog.
De regisseurs die een rol spelen in deze documentaire hebben zelf ook belangrijke films over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. De films die in deze documentaireserie aan bod komen zijn ook los te bekijken op Netflix en een ervan is eerder in deze special al te vinden. Voor deze documentaire hebben de makers meer dan 100 uur aan archiefbeelden en 40 documentaires bekeken.
De documentaires waar deze serie over gaat zijn:
  • The Battle of Midway (1942, John Ford)
  • Prelude to War (1942, Frank Capra)
  • The Battle of Russia (1943, Frank Capra)
  • Undercover: How to Operate Behind Enemy Lines (1943, John Ford)
  • Report from the Aleutians (1943, John Huston)
  • The Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress (1944, William Wyler)
  • The Negro Soldier (1944, Stuart Heisler; produced by Frank Capra)
  • Tunisian Victory (1944, John Huston)
  • Know Your Enemy: Japan (1945, Frank Capra)
  • The Battle of San Pietro (1945, John Huston)
  • Nazi Concentration Camps (1945, George Stevens)
  • Let There Be Light (1946, John Huston)
  • Thunderbolt (1947, William Wyler)
Bekijk ook onze special met 25 Tweede Wereldoorlog films als je benieuwd bent naar meer films die hiermee te maken hebben. Als je graag naar documentaires kijkt kun je een kijkje nemen in onze special met 5 Netflix Original documentaires.
Dit artikel is op 29 juli 2020 bijgewerkt.

Populair Nieuws