Sound BlasterX Katana Review - Compact maar krachtig

  Soundbars worden steeds populairder. Niet alleen tijdens het televisiekijken, maar ook tijdens het gamen wil je goed geluid hebben ter ondersteuning van je game-ervaring. Of dit kan met deze soundbar, lees je in deze Sound BlasterX Katana review!

  Soundbars zijn vooral bedoeld om de audiokwaliteit van bijvoorbeeld je televisie te verbeteren. Aangezien televisies steeds platter worden, is er minder ruimte voor de ingebouwde speakers. Om toch te zorgen voor de gewenste geluidskwaliteit, zijn er de soundbars.

  Goed geluid is cruciaal in games. Uiteraard kun je hiervoor een headset aanschaffen, maar het nadeel hieraan is wel dat alleen jij van het geluid in de game kunt genieten. Met een soundbar kan iedereen genieten van goede geluidskwaliteit, en je hoeft hem natuurlijk niet alleen voor games te gebruiken. In deze Sound BlasterX Katana review lees je of dit ook kan met deze maar liefst 300 euro kostende soundbar.

  Sound BlasterX Katana Review

  Overal op aan te sluiten

  Een groot voordeel van de Sound BlasterX Katana is dat deze bijna overal op aan te sluiten is. Officieel wordt het apparaat een Under Monitor-audiosysteem genoemd, maar daarmee doe je het systeem tekort. Het is namelijk zeker niet alleen maar onder een monitor aan te sluiten.

  De Katana heeft een USB-ingang, waarmee de soundbar gemakkelijk aan een Windows PC bevestigd kan worden via de bijgeleverde USB-kabel. Ook kan je hier een USB-stick met muziek op aansluiten, om direct muziek af te spelen. Er is alleen geen HDMI-aansluiting om de soundbar aan de TV te koppelen: dit kan wel met een optische kabel, maar die wordt niet meegeleverd in de verpakking. Heeft je TV geen optische aansluiting, dan kun je enkel via de 3.5mm headphone aansluiting die op de soundbar zit van het geluid genieten.

  Op de 3.5mm headphone aansluiting kan je direct een headset aansluiten om toch geluid te hebben zonder je buren te storen. Wil je dat je buren wel kunnen meegenieten van je muziek, dan kan dit door je telefoon of laptop via Bluetooth aan de Katana te koppelen. Met tien meter aan bereik zit het wel goed met de connectiviteit.

  Erg compact

  De Katana is erg compact en kan daardoor bijna overal geplaatst worden. De soundbar is slechts 6 centimeter hoog, waardoor hij zonder al te veel problemen onder een monitor geplaatst kan worden. Bovendien houd je nog wat ruimte over voor je toetsenbord, omdat de Katana slechts 8 centimeter breed is. Met een lengte van 60 centimeter is hij ook niet veel groter dan de meeste monitoren of televisies. Mocht je hem willen verplaatsen, dan hoef je je geen breuk te sjouwen aangezien het apparaat slechts anderhalve kilo weegt.

  Met een aluminium design voelt en oogt de Katana erg degelijk. Het moderne design misstaat niet onder een monitor of TV en vanwege de compactheid neemt hij weinig ruimte voor je scherm in. Via de display aan de voorkant kan bovendien in een oogopslag worden gezien van welke uitgang de soundbar gebruik maakt.

  De subwoofer die bij de Katana hoort, is uiteraard een stuk groter. Met een hoogte van 33 centimeter en een gewicht van 4 kilo is het misschien lastiger om hier een plaatsje voor te vinden.

  Sound BlasterX Katana Review

  Knoppenfestijn

  Bovenop de Katana zijn verschillende knoppen te vinden. Er is uiteraard een aan/uit knop en een plus/min knop om het geluid te regelen. Via de source knop kan de output van de kanalen gekozen worden, wat vervolgens op de display van de soundbar getoond wordt. Als laatste is er een SFX knop, waarmee geschakeld kan worden tussen verschillende geluidsinstellingen.

  Daarnaast krijg je nog een afstandsbediening waarop alle bovengenoemde knoppen zitten, samen met een aantal extra knoppen. Zo maakt bass knop de bas van de soundbar zwaarder of lichter. Ook kun je gemakkelijk de verlichting aanpassen met de LED knop.

  Hard en helder geluid

  Een soundbar mag er dan misschien nog zo mooi uitzien, het draait toch echt om de geluidskwaliteit. Gelukkig stelt de Sound BlasterX Katana hier niet in teleur. In de soundbar zelf zitten vier drivers verwerkt. In de subwoofer zit één langerekte driver.

  Deze vijf speakers zorgen voor erg helder geluid. Ook wanneer het geluid harder wordt gezet, blijft dit goed en helder. En laat je niet beïnvloeden door het kleine uiterlijk van de Katana, want er zit genoeg volume in deze soundbar. Op vol volume kan niet alleen jij genieten van de muziek, maar ook meteen de hele buurt.

  Sound BlasterX Katana Review

  Verschillende instellingen voor audio

  Via de USB speelt de soundbar geluid af in 7.1 surround sound. Via de optische kabel levert de Katana Digital 5.1 audio. Hierdoor komt het geluid het beste tot zijn recht wanneer deze aan de PC gekoppeld is via USB.

  Met de SFX knop op de soundbar en de afstandsbediening kan gekozen worden tussen enkele instellingen voor het geluid. Naast de neutral setting zijn er aparte voorgeprogrammeerde instellingen voor gaming, concerten, films en 's nachts. Zo hoor je bij gebruik van de gaming instelling duidelijker vijanden aan komen lopen of hoor je het publiek in het stadion bij FIFA beter.

  Naar wens aanpassen

  Mocht je de instellingen willen wijzigen, dan kan dit via de Sound Blaster Connect software voor Windows. Hiermee kun je alles tot in details aanpassen. Via de software kunnen bijvoorbeeld de EQ instellingen volledig worden aangepast naar eigen smaak en dat geldt ook voor de helderheid van het geluid. Het is aan te raden hier goed naar te kijken en dingen uit te proberen, om erachter te komen wat bij jouw smaak past.

  Wat ook via de software aangepast kan worden, zijn de kleuren van de verlichting in de Katana. Standaard staan al enkele soorten verlichting ingesteld, die aan de voorkant van de soundbar worden getoond. Met de software kun je dit nog verder aanpassen door te kiezen uit meer dan 16.8 miljoen kleuren. Hiermee kun je de soundbar nog beter in je setup verwerken.

  Sound BlasterX Katana Review

  Prima pakket tegen een hoge prijs

  De Sound BlasterX Katana is een mooi stukje techniek dat ondanks zijn kleine uiterlijk een verrassend sterk geluid produceert. Het ontbreken van een HDMI aansluiting is jammer en als je TV geen optische aansluiting heeft, dan is de Katana niet geschikt als je de soundbar puur voor je TV wilt gebruiken. Voor PC gebruikers is de Katana als eerste Under Monitor-soundbar zeker geschikt. Via de software kun je de soundbar naar jouw wensen aanpassen en bovendien genieten van 7.1 surround sound.

  Een nadeel aan de Sound BlasterX Katana is de hoge prijs die aan de soundbar hangt. Voor de Katana ben je maar liefst 300 euro kwijt. Voor dit geld zijn er genoeg goedkopere alternatieven. Toch is de Katana erg veelzijdig en te gebruiken voor zowel gaming als films en muziek, dus als je bereid bent om het geld neer te leggen krijg je daar ook een mooi pakket voor terug.

  8

  De plus- en minpunten

  • Compact formaat
  • Diverse aansluitingen
  • Naar wens aanpassen met software
  • Hoge prijs
  • Geen HDMI aansluiting

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.