Top 5 beste RPG games van 2022

Article
donderdag, 05 januari 2023 om 15:00
01 31 2022 pokemon arceus 8f1671637339
Als je dit jaar zin had om jezelf even te verliezen in een compleet andere wereld, dan waren daar veel goede mogelijkheden voor. Er zijn namelijk veel sterke RPG games uitkomen. Maar wat zijn de echte toppers? Dit zijn de top 5 beste RPG games van 2022!

5. Pokémon Legends Arceus

De Pokémon games zijn enorm populair en het is dan ook niet zo vreemd dat Game Freak de formule zoveel mogelijk intact laat. Toch is de ontwikkelaar dit jaar aan het experimenteren geslagen met Pokémon Legends Arceus. De game gooit het over een andere boeg dan de mainline Pokémon titels.
Je gaat aan de slag in de Hisui-regio, in een tijd ver voor de andere Pokémon games. Het is mogelijk om Pokémon te vangen, maar in tegenstelling tot andere titels kan je zelf ook aangevallen worden en er zijn speciale boss battles, waarbij je aanvallen moet ontwijken.
Pokémon Legends Arceus experimenteert ook al met een open wereld, voordat Pokémon Scarlet & Violet dat deden. De complete regio is verdeeld in vijf grote stukken, die elk hun eigen biome hebben. Hoewel de veranderingen in Pokémon Legends Arceus misschien niet bij iedereen in de smaak vallen, mag de game zeker niet ontbreken op onze lijst van beste RPG games van 2022.
marvels midnight sunsf1669882074

4. Marvel’s Midnight Suns

Het concept van Marvel’s Midnight Suns klinkt bijna als iets een te chaotische mix van elementen. Gevechten die bestaan uit de strategie van XCOM gemixt met Trading Card Games, een hele berg Marvel-helden, het managen van een basis en RPG-elementen. Maar ontwikkelaar Firaxis Games heeft er een sterk geheel van weten te maken!
Naast alle bekende Marvel-helden, mag je in Midnight Suns juist jouw eigen superheld maken, waarbij je de keuze hebt uit meer dan dertig verschillende superkrachten. Jouw held, The Hunter, is broodnodig ook, want je bent de enige die de tot leven gewekte supervillain Lilith kan stoppen.
Zoals gezegd bieden gevechten een interessante mix van strategie en kaarten. Die kaarten worden willekeurig geselecteerd, waardoor elk gevecht weer compleet anders kan verlopen. Tel daar ook nog eens de mogelijkheid bij op om zelf te kiezen welke helden je meeneemt in gevechten en het wordt nooit saai in Marvel’s Midnight Suns.
horizon forbidden west 2f1645102456

3. Horizon Forbidden West

Horizon Zero Dawn was één van de beste games van 2017 en veel fans keken dan ook uit naar de release van Horizon Forbidden West. De sequel valt gelukkig niet tegen en weet zo’n beetje elk onderdeel van het origineel te verbeteren. De game werd in onze review dan ook beloond met een prachtig cijfer.
Forbidden West gaat verder een half jaar na de gebeurtenissen in Zero Dawn. Een vreemde plaag doodt alles waarmee het in aanraking komt, waardoor Aloy naar het westen trekt. De nieuwe locaties zijn prachtig uitgewerkt en zullen je constant met open mond naar het scherm laten staren.
Ook de combat is verbeterd door Guerrilla. Met name de mechanics met de speer zijn op de schop gegaan, waardoor het nu een stuk beter werkt dan in het origineel. Daarnaast krijg je ook een grijphaak tot je beschikking en een glider, zodat je veilig van hoge bergen kan springen. Wil je dus genieten van een heerlijke RPG-ervaring dit jaar, dan is Horizon Forbidden West een uitstekende keuze.
xenoblade chronicles 3 headerf1657796420

2. Xenoblade Chronicles 3

De Xenoblade Chronicles-franchise is bekende naam geworden onder RPG-fans, met alweer vier games in de franchise. Na het succesvolle Xenoblade Chronicles 2 uit 2017 is dit jaar de conclusie van de trilogie gearriveerd op de Nintendo Switch. En die valt niet tegen!
De game levert een pakkend verhaal af, naast heel veel side-quests en andere activiteiten om te voltooien. Met Xenoblade Chronicles 3 ben je dan ook gemak 150+ uur kwijt als je alles wil doen.
Het vechtsysteem is bovendien lekker diepgaand, met veel nieuwe toevoegingen. Je wordt aan het begin van de game dan ook gebombardeerd met allerlei tutorials, maar die zijn dit keer ook echt nodig. Zo is het niet alleen belangrijk waar je je positioneert op het slagveld, je moet ook speciale aanvallen in de gaten houden en vaardigheden combineren met de rest van je party. Het is dan ook geen RPG voor iedereen, maar de game mag zeker niet op de lijst van beste RPG games ontbreken.
elden ring combatf1644405058

1. Elden Ring

FromSoftware heeft naam gemaakt met de Dark Souls games, maar de ontwikkelaar heeft zichzelf dit jaar overtroffen met de release van Elden Ring. De game neemt de basis van Dark Souls, maar gaat vele malen verder, met ondere andere een enorme open wereld om te verkennen.
Keuzevrijheid staat hoog in vaandel van Elden Ring en de playthrough van elke speler zal anders zijn. Niet alleen zijn en bizar veel verschillende builds om te maken, wapens om uit te proberen en armor sets om je personage mee uit te rusten, ook in het verhaal zijn er veel keuzes om te maken. Zo kan je er zelfs voor kiezen om het hele eerste gebied over te slaan en zijn er maar liefst zes verschillende eindes.
Ongeacht welk pad je kiest, uiteraard zal je oog in oog komen te staan met flink wat uitdagende bazen - het is en blijft immers een FromSoftware game. Toch heb je in Elden Ring meer opties dan ooit tevoren om obstakels te overwinnen, waardoor de game een stuk toegankelijker is dan voorgaande games van de ontwikkelaar. Alles bij elkaar opgeteld heeft Elden Ring met de recht de titel ‘beste RPG van 2022’ bemachtigd.