Top 5 beste handhelds in de eerste helft van 2023

Article
vrijdag, 21 juli 2023 om 15:00
Handhelds zijn ideaal voor als je veel onderweg bent, een tv deelt met de rest van je familie of als je in elke mogelijke positie wil zitten of liggen zonder rekening te hoeven houden met of je dan de tv wel kan zien. Benieuwd wat nou de beste handhelds van dit moment zijn? We zetten ze voor je op een rijtje.

Nintendo Switch

De Nintendo Switch kan uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Wie denkt aan een handheld, denkt immers waarschijnlijk aan de Switch. Met de Switch heb je toegang tot de grote bibliotheek aan Nintendo-exclusives en games die weliswaar op andere consoles te vinden zijn, maar die je misschien liever op een handheld speelt. Zo kun je sinds vorige maand de Tomb Raider spin-offs Guardian of Light en Temple of Osiris spelen, waar je maar bent.
Toch zijn de Nintendo-exclusives voor veel mensen de belangrijkste reden om een Nintendo Switch te kopen. De handheld mag dan ondertussen zes jaar oud zijn, er komen nog genoeg titels uit. Zo verscheen The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom eerder dit jaar, maar ook werd er recent nog een nieuwe Mario-game aangekondigd onder de naam Super Mario Bros Wonder. Het is dus zeker nog steeds aantrekkelijk om nu nog een Switch aan te schaffen.
screenshot 2021 07 16 092801f1626420534

Steam Deck

Toen vorig jaar de Steam Deck uitkwam was het nog best een opgave om er een te bemachtigen. Je kwam namelijk eerst op een wachtlijst te staan voor je er werkelijk één kon bestellen. Dat is ondertussen alweer verleden tijd: nu hoef je maar 1 à 2 weken te wachten.
Ook als je al een Nintendo Switch hebt is een Steam Deck interessant om aan je collectie toe te voegen. Sinds deze maand zijn er namelijk 10.000 (!) games gemarkeerd als Steam Deck Verified en Steam Deck Playable. Met de Steam Deck heb je dus een gigantische bibliotheek, waar je ook bent. Als je er nog niet over uit bent of een Steam Deck iets voor jou is, lees dan onze review.
evercade exp review 1f1671897640

Evercade EXP

Liefhebber van retro games? Dan kun je de Evercade EXP niet laten liggen. In onze review gaven wij de handheld een 7.5 en schreven we het volgende:
‘’De Evercade EXP is dus geen perfecte handheld, maar laten we eerlijk zijn. De games die je op deze handheld gaat spelen vragen niet om perfectie. Ze vragen om een goede manier om geëmuleerd te worden en dat doet de Evercade perfect.’’
De Evercade EXP geeft je toegang tot meer dan 380 games en 35 verschillende collecties, met nog meer games op komst. De handheld komt ingebouwd met 18 Capcom-games, waaronder Street Fighter II, Mega Man, Mega Man X, Captain Commando, 1942 en Final Fight. Om je collectie uit te breiden kun je geen games downloaden, maar is het weer ouderwets verzamelen. Zo kun je bij Nedgame al een hoop vinden.
pexels rodnae productions 7915313f1645802700

Smartphones en tablets

De goedkoopste optie op ons lijstje, want waarschijnlijk heb je al een smartphone en misschien zelfs een tablet. De meesten van ons hebben onze smartphone altijd bij ons, wat betekent dat je eigenlijk altijd een handheld bij je hebt. Er zijn natuurlijk ontzettend veel games die speciaal voor mobiele apparaten worden gemaakt, maar er zijn ook games voor consoles en pc die je gewoon op je telefoon of tablet kunt spelen. Een aantal voorbeelden zijn verschillende Grand Theft Auto-games, Ace Attorney, Doom, Final Fantasy IX en Chrono Trigger.
Je telefoonscherm is natuurlijk best wel klein en je opslag wordt al in beslag genomen door al je foto’s en apps. Een tablet is dan een uitkomst. Deze kun je helemaal vol gooien met games. Hoewel een tablet natuurlijk wel wat minder makkelijk mee te nemen is dan je telefoon, neemt het ook weer niet zoveel ruimte en gewicht in beslag, dus ook onderweg kun je gewoon op je tablet gamen.
asus rog allyf1680535477

ASUS ROG Ally

De ASUS ROG Ally leek in eerste instantie een 1 april-grap, maar niets was minder waar. De directe concurrent van de Steam Deck werd al snel op de markt gebracht en is, in tegenstelling tot de Steam Deck, gewoon bij Bol.com te koop. Het prijskaartje ligt wel een stuk hoger dan de Steam Deck: 799 euro.
Op de ROG Ally kun je niet alleen via Steam spelen, maar alle game launchers. De handheld wordt zelfs geleverd met 90 dagen gratis Xbox Game Pass Ultimate, dus je kunt meteen aan de slag, ook als je nog geen games op bijvoorbeeld je Steam- of Epic Game-account hebt staan.