Top 5 beste gaming monitoren voor de PS5

Article
woensdag, 22 februari 2023 om 13:00
philips 27m1f5800f1670503726
Consoles worden vaak aangesloten op een TV, maar dat is niet de enige optie. Je kan namelijk anno 2023 ook een monitor gebruiken. Wij hebben de top 5 beste gaming monitoren voor de PS5 voor je op een rijtje gezet.

Philips Momentum 27M1F5800

De PlayStation 5 biedt een geweldige ervaring op het gebied van gaming, met prachtige 4K-beelden en ook een hoge framerate - mits je de nodige hardware in huis hebt. Over dat laatste hoef je je geen zorgen te maken met de Philips Momentum 27M1F5800.
De nieuwe 27 inch monitor van Philips heeft namelijk een 4K-resolutie en een HDMI 2.1-aansluiting. Dat laatste is belangrijk voor je PS5, want alleen met die verbinding kan je tegelijkertijd genieten van de hoge resolutie en de snelle framerate. De Philips Momentum 27M1F5800 heeft daarnaast een refresh rate van 144Hz, zodat je ook daadwerkelijk kan je genieten van de vloeiende beelden.
Dankzij het Nano IPS-display en de HDR 600-certificatie worden daarnaast kleuren zich accuraat getoverd op het scherm. En het mooiste van alles is dat Philips de prijs zeer schappelijk heeft weten te houden voor een 4K monitor met alle snufjes aan boord.
samsung odyssey neo g8f1676478410

Samsung Odyssey Neo G8

Wil je je nieuwe monitor niet alleen gebruiken voor een PS5, maar ook een gaming PC, dan is de Samsung Odyssey Neo G8 een goede keuze. Net zoals de monitor van Philips heeft dit scherm een HDMI 2.1-aansluiting en een 4K-resolutie, maar kent het ook nog eens een 240Hz refresh rate. De PlayStation 5 kan niet het maximale daarvan benutten, maar het is wel ideaal als je ook een gaming PC hebt met een krachtige videokaart.
De Samsung Odyssey Neo G8 is daarnaast iets groter met een afmeting van 32 inch, inclusief een bredere 21:9-verhouding en heeft het een agressieve 1000R-curve. Dat is nog krommer dan de meeste curved monitoren en zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Het is zeker even wennen als je een plat scherm gewend bent.
Waar spelers wel enthousiast van zullen worden is het Quantum Mini LED-scherm, met een HDR 2000-certificering. Door die technologie kan je genieten van een optimaal contrast en zullen felle delen van het scherm springen, terwijl donkere gedeeltes ook echt donker zijn. Je moet er alleen wel de portemonnee voor trekken.
gigabyte aorus fo48uf1640011556

Gigabyte Aorus FV43U

Eén van de redenen om een monitor te kiezen voor een PS5, is omdat OLED televisies één groot probleem hebben: image retention. Het probleem kent veel overeenkomsten met burn-in en kan voornamelijk opduiken wanneer je vaak dezelfde game speelt. Vaste HUD-elementen kunnen op die manier in het scherm branden.
Wil je daarom gewoon TV halen voor je PlayStation 5, maar ondertussen wel genieten van een groot scherm, dan is de Gigabyte Aorus FV43U een uitstekende oplossing. Deze 4K gaming monitor is namelijk maar liefst 43 inch groot en heeft accurate kleuren out-of-the-box. Net zoals de Philips Momentum heeft de monitor een refresh rate van 144Hz en een HDMI 2.1-aansluiting, zodat alles aan boord is voor een geweldige PS5-ervaring.
sony inzone m9 monitorf1656489626

Sony Inzone M9

Dat het tegenwoordig steeds populairder wordt om een monitor te gebruiken voor je next-gen console, wordt helemaal duidelijk door de recente lijn aan monitoren van Sony zelf. Deze schermen zijn namelijk speciaal gemaakt de PlayStation 5 in het achterhoofd (inclusief bijbehorend uiterlijk), al werken ze natuurlijk ook gewoon op een PC.
De Sony Inzone M9 is het vlaggenschip van de lijn en is een 4K-monitor met een afmeting van 27 inch en heeft net zoals andere schermen op deze lijst een refresh rate van 144Hz. Daarnaast maakt de monitor gebruik van een IPS-display voor rijke kleuren en Full Array Local Dimming voor een verbeterd contrast.
Waar de Sony Inzone M9 pas echt interessant wordt, is door de ingebouwde instellingen voor de PlayStation 5. Wanneer je de monitor aansluit op de console, dan zal automatisch alles goed ingesteld worden voor een perfecte kijkervaring. Dat scheelt een hoop sleutelwerk met de instellingen.
samsung odyssey arkf1676478702

Samsung Odyssey ARK

Als je echt voor de meest indrukwekkende monitor wil gaan voor je PlayStation 5, dan hoef je niet verder te zoeken dan de Samsung Odyssey ARK. Dit 32:9-beeldscherm is een waar monster te noemen, met een diagonale afmeting van maar liefst 55 inch, een agressieve 1000R-curve - net zoals de Odyssey Neo G8.
Daar houden de overeenkomsten niet op met de andere monitor van Samsung. Zo heeft ook de ARK een 4K-resolutie en maakt het gebruik van een Mini LED-scherm. Over een goede aansluiting voor je PS5 hoef je je geen zorgen te maken, want de monitor is uitgerust met vier HDMI 2.1-poorten.
Je moet met de Samsung Odyssey ARK alleen wel per twee dingen rekening houden. Ten eerste zal je genoeg ruimte moeten hebben op je bureau of ander meubel waar je de monitor op neerzet. En daarnaast moet je ook genoeg spaargeld hebben, want het apparaat heeft een behoorlijk prijskaartje!
Dit artikel is in samenwerking met Philips.