Ford verbetert e-car actieradius

News
woensdag, 22 februari 2023 om 13:30
07 ford ingenieurs verbeteren actieradius van elektrische autosf1677064964
De e-car is volgens velen een belangrijke stap in het tegengaan van klimaatverandering. Maar de actieradius van een e-car wordt nog vaak gezien als een minpunt. Ford heeft een manier gevonden om deze op een opvallende manier te verbeteren.
Voor het verwarmen van een Auto">elektrische auto kan via de airco warme lucht in het interieur worden geblazen. Maar het is ook mogelijk om oppervlakken te verwarmen. Dit kunnen oppervlakken zijn waarmee inzittenden direct in aanraking komen, maar ook panelen die warmte uitstralen naar de bestuurder en de passagiers.
Voor beide moet de energie van de accu komen. Maar de ingenieurs van Ford kwamen er niet alleen achter dat bij het verwarmen van het interieur via oppervlakken het energieverbruik met dertien procent kon worden verminderd in vergelijking met een standaard airco, maar ook dat de actieradius van een elektrische auto met vijf procent kon worden vergroot. Dit verschil kan jaarlijks oplopen tot honderden extra kilometers.
“Iedereen weet dat wanneer je een portier of raam opent als het buiten kouder is, de temperatuur in de auto daalt. Dit geldt met name voor bestelwagens, omdat chauffeurs vaak moeten uitstappen om een bestelling af te leveren. De door de airco gegenereerde warmte gaat hierbij sneller verloren dan die van verwarmde oppervlakken,” vertelt Markus Espig, systems engineer, Propulsion Systems Engineering bij het Europese Ford Research and Innovation Centre. “Een lager energieverbruik zorgt niet alleen voor een grotere actieradius, het draagt ook bij tot kostenverlaging en tot een duurzamere manier van reizen.”

Nog meer energiebesparing in Ford e-cars

Wanneer je meer warmte vasthoudt, heeft dat dus verschillende voordelen voor een e-car. Maar de ingenieurs van Ford hebben nog meer manieren getest die veel op kunnen leveren. Zo is het mogelijk om de auto te verwarmen met restwarmte van de motor die anders verloren gaat. Verder kun je efficiënter opladen door de accu eerste te verwarmen of juist te koelen.

Populair Nieuws