De top 15 beste films voor februari 2015

Article
maandag, 02 februari 2015 om 13:09
xgn google image
De maand februari heeft het minste aantal dagen in het gehele jaar, maar dat werkt niet ten nadele voor februari als filmmaand. Zo is februari 2015 een prachtige maand voor filmliefhebbers, want naast de grote hoeveelheid releases wordt ieder genre op zijn wenken bediend.
In februari krijgen wij te maken met niet één, maar twee Britse geheimagenten. De eerste is straatschoffie Eggsy, die door Colin Firth als Harry Hart wordt omgetoverd tot een echte heer in Kingsman: The Secret Service. De tweede geheimagent is Johnny Depp in de rol van Charlie Mortdecai, een rijke Britse kunsthandelaar die voor volk en vaderland op een missie gaat om een gestolen schilderij te heroveren.

Kingsman: The Secret Service - 12 februari

Kingsman: The Secret Service is gebaseerd op het stripboek The Secret Service van Mark Millar en Dave Gibbons, die ook bekend zijn van de Kick-Ass stripboeken. Regisseur Matthew Vaughn heeft de eerste Kick-Ass film en X-Men: First Class geregisseerd en keert nu terug voor Kingsman: The Secret Service. De film vertelt het verhaal van Gary 'Eggsy' Unwin (Taron Egerton), een veroordeelde straatschoffie, die wordt gevraagd om mee te doen aan een hard en competitief trainingsprogramma van een supergeheimen spionnenorganisatie.
Deze uitnodiging krijgt Eggsy van Harry Hart (Colin Firth), een veteraan binnen de spionnenorganisatie, die de vader van Eggsy heeft gekend. Eggsy heeft alleen zijn bedenkingen, tot hij Harry eigenhandig een groep schoften ziet uitschakelen met high-tech wapens. Door mee te doen met het rigoureuze trainingsprogramma, hoopt Eggsy een plek als agent te verdienen, om uiteindelijk de gestoorde tech genius Valentine (Samuel L. Jackson) te kunnen verslaan.
De cast van Kingsman: The Secret Service wordt verder aangevuld met namen als Michael Kaine en Mark Strong, die beide deel uitmaken van de spionnenorganisatie. Verder speelt Sofia Boutella de rol van Gazelle, het gevaarlijke hulpje van Valentine die op twee kunstbenen loopt.

Mortdecai - 19 februari

Charlie Mortdecai (Johnny Depp) is een vrolijke kunsthandelaar en part-time snoodaard, die in zijn dagelijkse leven te maken heeft met boosaardige Russen, de Britse MI5, zijn onmogelijke vrouw Johanna (Gwyneth Paltrow) en een internationale terrorist. Zijn leven wordt al snel drukker als Mortdecai door inspecteur Martland (Ewan McGregor) wordt gevraagd om een gestolen schilderij terug te vinden, die de code bevat van een verloren bankrekening gevuld met goud van de Nazi's.
Voor deze missie heeft Mortdecai zijn prachtige looks en geweldige charme tot zijn beschikking, maar gelukkig heeft hij ook nog de brute kracht van zijn huisknecht Jock (Paul Bettany). Daarbij moet hij tijdens zijn reis de charmes van Georgina (Olivia Munn) weerstaan, wat vrij moeilijk is, aangezien Georgina een nymfomane is. Voor dit verhaal mogen wij de Britse schrijver Kyril Bonfiglioli bedanken, die in totaal drie boeken over Mortdecai heeft geschreven, die zijn samengevat in deze film.
In januari zijn dan eindelijk de Oscar nominaties bekendgemaakt, en zowel Foxcatcher als Selma hebben beide grote nominaties binnengesleept. Foxcatcher is genomineerd voor vijf Oscars, waaronder Steve Carrell als beste acteur in een hoofdrol en Mark Ruffalo als beste acteur in een bijrol. Selma heeft in totaal twee nominaties mogen ontvangen, waaronder die van beste film van het jaar.

Foxcatcher - 19 februari

Foxcatcher is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en vertelt een donker en fascinerend verhaal van een onlogische en uiteindelijk tragische relatie tussen een excentrieke multimiljonair en twee worstelkampioenen. Het verhaal gaat over worstelaar en Olympisch kampioen Mark Schultz (Channing Tatum), die door de rijke erfgenaam John du Pont (Steve Carell) wordt uitgenodigd om op het du Pont erfgoed te gaan wonen. Hier wil du Pont samen met Schultz een team klaarstomen voor de Olympische Spelen van 1988 in Seoul, door gebruik te maken van een technologisch hoogstaande trainingsfaciliteit.
Voor Schultz is dit de perfecte kans om zich helemaal te focussen op zijn training en om eindelijk uit de schaduw van zijn broer Dave (Mark Ruffalo) te stappen. Voor du Pont is het ondersteunen van Mark voor zijn tweede gouden medaille een kans om als coach te fungeren voor een wereldklasse worstelteam en tegelijkertijd om respect te krijgen van zijn gelijke en belangrijker nog, van zijn afkeurende moeder (Vanessa Redgrave). Gevleid door de aandacht en overweldigd door de majestueuze wereld van du Pont, begint Mark hem te zien als een vaderfiguur en wordt daardoor steeds afhankelijker van zijn goedkeuring.
Hoewel aanvankelijk behulpzaam, begint du Ponts persoonlijkheid te veranderen en sleurt hij Mark mee in een ongezonde levensstijl die hem weerhoudt van zijn trainingsschema. Uiteindelijk slaan du Ponts onregelmatige gedrag en zijn wrede psychologische spelletjes zijn tol op het al zwakke zelfvertrouwen van Mark. Terwijl du Pont tegelijkertijd gefixeerd raakt op Dave, wie een zelfvertrouwen uitstraalt die hij en Mark missen. Aangedreven door de du Ponts paranoia en de vervreemding van de broers, stoomt het trio af op een tragedie die niemand zag aankomen.

Selma - 19 februari

Selma vertelt het verhaal van een historische beweging in de Verenigde Staten. Om precies te zijn gaat de film over drie onrustige maanden in 1965, waarin Dr. Martin Luther King, Jr. (David Oyelowo) een gevaarlijke campagne leidt om gelijke stemrechten te bemachtigen tegenover een woeste oppositie. De heldhaftige mars van Selma naar Montgomery resulteert erin dat president Johnson (Tom Wilkinson) de Voting Rights Act van 1965 tekent, waardoor een significante winst wordt behaald door de mensenrechtenbeweging.
Regisseur van Selma is Ava DuVernay (Middle of Nowhere, I Will Follow), wiens doel het was om het verhaal te vertellen van visionaire leider Dr. Martin Luther King, Jr. die samen met zijn broers en zussen uit de mensenrechtenbeweging een verandering heeft gemaakt die voor altijd de geschiedenis veranderde. David Oyelowo speelt hierin de belangrijkste rol als Martin Luther King met verder Carmen Ejogo als zijn vrouw Coretta Scott King. Andere bekende namen uit Selma zijn Oprah Winfrey, Giovanni Ribisi, Common en Tim Roth.
Twee magische werelden en één wereld waarin tijdreizen wordt ontdekt, februari weet je dus ook mee te nemen naar werelden die enkel in je fantasie bestaan. Zo zien wij in Jupiter Ascending Mila Kunis terug als een galactische prinses met als doel het redden van de aarde. Daarna gaan wij door naar de fantasiewereld van Seventh Son, waarin Ben Barnes de uitverkorenen is om tegen fantasiewezens te vechten en om een gevaarlijke heks te verslaan. Als laatste is er nog Project Almanac, waarin tieners een tijdmachine maken, wat uiteraard voor genoeg problemen zorgt.

Jupiter Ascending - 5 februari

Onbekend bij aardbewoners, is al het leven op aarde en ontelbare andere planeten geplant door families van alien koningschap. Het doel hiervan is om de levende wezens te oogsten als zij een zogenaamde Darwinistische staat van perfectie bereiken, waardoor zij een soort verjongingsserum produceren, waardoor het koningschap voor altijd blijft leven. Er ontstaat alleen een probleem als de matriarch van het huis van Abrasax, de meest invloedrijke familie binnen de alien dynastieën, komt te overlijden. Hierdoor blijven haar kinderen Balem (Eddie Redmayne), Kalique (Tuppence Middleton) en Titus (Douglas Booth) over om te vechten over het erfgoed van de familie.
Jupiter Jones (Mila Kunis) is een aardbewoner met de ongelukkige taak om andermans toiletten en huizen schoon te maken. Dit komt echter tot een abrupt einde als Caine (Channing Tatum), een genetisch gemanipuleerde ex-militair en jager, haar vindt op aarde. Zo heeft Jones een genetische handtekening die haar in de lijn zet van een bijzonder erfdeel die de balans van de kosmos kan veranderen. Naast Caine helpt Stinger (Sean Bean) haar om deze nalatenschap op te eisen, voordat de Aarde wordt geoogst.
Jupiter Ascending is een film van het regisseursduo Andy en Lana Wachowski, een broer en zus. Zij waren eerder verantwoordelijk voor de Matrix trilogie en Cloud Atlas.

Seventh Son - 26 februari

In een ver verleden wordt een groot kwaad losgelaten op de wereld, die opnieuw een oorlog start tussen de troepen van het bovennatuurlijke en de mensheid. Master Gregory (Jeff Bridges) is een ridder die de boosaardige en krachtige heks, Mother Malkin (Julianne Moore) eeuwen geleden had opgesloten. Nu is zij echter ontsnapt en op zoek naar wraak. Mother Malkin heeft hiervoor al haar volgers opgeroepen en bereidt zich voor om haar toorn op de wereld los te laten.
De enige persoon die Mother Malkin nog tegen kan houden is Master Gregory. In een dodelijke reünie komt Gregory oog in oog te staan met het kwaad, waarvan hij altijd vreesde dat het terug zou keren. Nu heeft hij slechts tot de volgende volle maan om te doen, waar hij altijd jaren de tijd voor heeft. Namelijk het trainen van zijn nieuwe leerjongen Tom Ward (Ben Barnes), om een kwade magie te verslaan als geen ander. De hoop van de mensheid ligt nu bij de zevende zoon van de zevende zoon.

Project Almanac - 19 februari

Een groep van middelbare scholieren vinden thuis een oude camera, waarop zij een raar stukje filmmateriaal tegenkomen. Hun huidige zelf zien zij terug in een opname van tien jaar geleden. De vrienden ontdekken dat er meer speelt, waarna zij een vreemd klikkend geluid horen in de kelder. Hier vinden zij de blauwdrukken en spullen om een tijdmachine in elkaar te zetten.
Gezamenlijk reizen de jongeren naar verschillende historische gebeurtenissen over de gehele wereld en hebben daarmee de tijd van hun leven. De vrienden denken dat hun leven niet meer stuk kan, totdat hun tijdreizen rimpels maken in de tijd wat leidt tot desastreuze gevolgen over de hele wereld. Nu moeten ze terug gaan in de tijd om hun fouten te verbeteren, voordat de wereld ten onder gaat.
De groep middelbare scholieren uit Project Almanac bestaat uit de acteurs: Johnny Weston, Sofia Black-D'Elia, Virginia Gardner, Allen Evangelista en Sam Lerner. Een grote naam achter de schermen is Michael Bay, die fungeert als producer voor de film.
De films Big Eyes en A Most Violent Year gaan over het hoofd boven water houden als persoon. Zo speelt Amy Adams in Big Eyes de rol van Margaret Keane, een schilderes van bijzondere schilderijen, die uiteindelijk worden verkocht onder de naam van haar man Walter Keane gespeeld door Christoph Waltz, maar hoe lang kan zij deze schijn volhouden? De tweede film is A Most Violent Year, waarin Oscar Isaac zijn familie en bedrijf probeert te redden in het meest criminele jaar dat New York ooit heeft gekend, maar hoe lang houdt hij dit gevecht vol?

Big Eyes - 5 februari

Big Eyes is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Walter Keane (Christoph Waltz), wie één van de meest succesvolle schilders was in de jaren vijftig en begin jaren zestig van de Verenigde Staten. Als artiest verkreeg hij bekendheid door zijn revolutie in het commercialiseren van populaire kunst met zijn geheimzinnige schilderijen van personen met grote ogen. De waarheid komt echter aan het licht, wanneer blijkt dat de schilderijen niet door hem zijn geschilderd, maar door zijn vrouw Margaret Keane (Amy Adams).
De familie Keane heeft hierdoor tijdenlang een leugen geleefd van gigantische proporties. De film Big Eyes draait dan ook om Margaret en de ontdekking van haar schilderkunst, wat leidt tot een fenomenaal succes van haar schilderijen. Tegelijkertijd gaat het over de turbulente relatie met haar man, die internationale bekendheid wierf dankzij haar schilderijen.
Regisseur van Big Eyes is Tim Burton, die wij uiteraard kennen van films als Alice in Wonderland, Charlie and the Chocolate Factory en Beetlejuice. Andere rollen in de film zijn weggelegd voor Krysten Ritter, Jason Schwartzman en Terence Stamp.

A Most Violent Year - 12 februari

A Most Violent Year speelt zich af in New York in de winter van 1981. Dit jaar is statisch gezien de meest gevaarlijke periode uit de geschiedenis van de stad. In de film staat het leven van een immigrant, Abel Morales (Oscar Isaac), en zijn familie, waaronder zijn vrouw Anna Morales (Jessica Chastain) centraal. Samen proberen ze hun bedrijf uit te breiden en te kapitaliseren op verschillende mogelijkheden, terwijl het stijgende geweld, bederf en corruptie hen meesleept naar de vernietiging van alles wat ze hebben opgebouwd.
De film A Most Violent Year is het werk van J.C. Chandor die zowel verantwoordelijk is voor het schrijven als regisseren van de film. In 2013 gooide J.C. Chandor al hoge ogen met de film All Is Lost met Robert Redford in de hoofdrol. Andere grote namen in A Most Violent Year zijn David Oyelowo, Allesandro Nivola en Albert Brooks.
Mocht je in februari toe zijn aan een familievriendelijke film, dan heb je ook genoeg keuze. Zo draait de Disneyfilm Big Hero 6 in de bioscoop, die een Oscarnominatie heeft ontvangen voor beste animatiefilm. Daarbij kun je ook weer kijken naar Ben Stiller in Night at the Museum: Secret of the Tomb, alweer de derde film uit de Night at the Museum serie. Films die wij niet behandelen maar ook uitkomen in februari, zijn de Briste animatiefilm Paddington en de Ierse tekenfilm Song of the Sea, waarbij de laatste van de twee tevens een Oscarnominatie binnensleepte.

Big Hero 6 - 11 februari

Walt Disney Animation Studios, het team achter films als Frozen en Wreck-It Ralph komt nu met Big Hero 6, een komische actiefilm gevuld avontuur. De film draait om de speciale band tussen Baymax (Scott Adsit), een grote opblaasbare robot en wonderkind Hiro Hamada (Ryan Potter). Hun stad San Fransokyo wordt plotseling getroffen door een vernietigende gebeurtenis, waardoor Hiro in het midden van al het gevaar op zoek gaat naar een oplossing.
Om tot een oplossing te komen kijkt Hiro naar Baymax en zijn goede vrienden, adrenaline junkie Go Go Tomago (Jamie Chung), opruimfreak Wasabi (Damon Wayans Jr.), scheikunde genie Honey Lemon (Genesis Rodriquez) en fanboy Fred (T.J. Miller). Vastberaden om het mysterie op te lossen, transformeert Hiro zijn vrienden in een groep van high-tech helden, genaamd Big Hero 6.

Night at the Museum: Secret of the Tomb - 5 februari

Larry Daley (Ben Stiller) is de nachtmuseumbewaker bij het Musuem of Natural History in New York, waar zojuist een nieuwe tentoonstelling is geopend met daarin het tablet van Ahkmenrah. Al snel komt Larry erachter dat het tablet de krachtbron is om de tentoonstellingen tot leven te laten komen en op dit moment last heeft van erosie. Dit kan dus het einde betekenen van de levende tentoonstellingen in de nacht, waardoor hij Ahkmenrahs (Rami Malek) hulp nodig heeft om dit op te lossen. Alleen hij vertelt dat enkel zijn vader de farao, de geheimen achter het tablet kent.
Hierdoor moet Larry op onderzoek gaan in het museum in Londen, waarbij hij eerst nog Dr. McPhee (Ricky Gervais) de museum conservator moet overtuigen van deze trip. Al snel reist hij af naar Londen samen met Ahkmenrah en tegelijkertijd met veel andere bekende gezichten als Teddy Roosevelt (Robin Williams), Atilla de Hun (Patrick Gallagher), Octavius (Steve Coogan) en Jedediah (Owen Wilson). In Londen krijgt Larry het vervolgens aan de stok met bewaker Tilly (Rebel Wilson) en Sir Lancelot (Dan Stevens).
Ben je wat meer toe aan een romantische film, misschien met een verhaal over een zwendelaar of gewoon gebaseerd op het meest beruchte boek van de afgelopen jaren, ook dan is een februari een prachtige maand. Voor de vrouwen onder is, hebben wij uiteraard Fifty Shades of Grey van schrijver E.L. James met in de hoofdrol Dakota Johnson en Jamie Dornan. Als dit iets te heftig is voor je, dan is er ook nog Focus met Will Smith en Margot Robbie, waarbij romantiek een probleem vormt tussen het zwendelen.

Fifty Shades of Grey - 12 februari

Anastasia Steele (Dakota Johnson) is een student Literaire Kunst en gaat langs bij de rijke Chistian Grey (Jamie Dornan) voor een interview, als een gunst voor haar vriendin Kate Kavanagh (Eloise Mumford). Tijdens het interview komt ze erachter dat Christian een mooie, briljante en intimiderende man is. De onschuldige en naïeve Ana komt er al snel achter dat ze hem wil, ondanks zijn geheimzinnige en gereserveerde persoonlijkheid, is ze wanhopig om dichtbij hem te zijn.
Tegelijkertijd lukt het Christian niet om Ana's schoonheid en onafhankelijke geest te weerstaan, hij wil haar ook, maar dan wel op zijn eigen voorwaarden. Ana begint al snel te twijfelen als zij achter de enkelvoudige smaak van Christian Grey komt. Ondanks het grote succes, multinational bedrijf, enorme rijkdom en liefhebbende familie, blijft Grey geobsedeerd door de behoefte om alles te controleren.

Focus - 26 februari

Nicky (Will Smith), is een doorgewinterde meester van zwendelen die romantisch betrokken raakt met een beginneling in de kunst van zwendelen, Jess (Margot Robbie). Terwijl hij haar de trucjes uit het vak leert, smoort Jess hem iets te veel, waardoor Nicky de relatie abrupt afbreekt.
Drie jaar later, is de voormalige vlam een getrainde femme fatale geworden en Nicky ontmoet haar nu opnieuw in Buenos Aires, te midden van het gok seizoen op het racecircuit. Dit gaat gepaard met Nicky's recente en meest gevaarlijke plan, die Jess nu volledig omver gooit en daarmee is de veteraan zwendelaar helemaal uit zijn spel.
In de laatste twee films van februari staat actrice Reese Witherspoon centraal, want zij speelt in beide films. In Inherent Vice speelt zij een belangrijke bijrol, waarin Joaquin Phoenix schittert in de hoofdrol in de film die twee Oscarnominaties binnensleepte. Vervolgens speelt Reese Witherspoon de hoofdrol in Wild, welke ook twee Oscarnominaties heeft binnengesleept, waaronder Witherspoon zelf als beste vrouwelijke hoofdrol.

Wild - 26 februari

Met de breuk van haar huwelijk en de dood van haar moeder Bobbi (Laura Dern), heeft Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) alle hoop verloren. Na jaren van roekeloos en vernietigend gedrag, zoals een heroïneverslaving, maakt ze een overmoedig besluit. Zonder enkele ervaring en slechts gedreven door pure wilskracht, gaat Cheryl in haar eentje een tocht maken van meer dan 1600 kilometer lang door de Pacific Crest Trail. Wild draait dus helemaal om de angstige en vrolijke momenten van een jonge vrouw, die zich een weg slaat door alle momenten op een tocht die je gek en sterker maken en uiteindelijk helend werkt.
Wild is een film van de Canadese regisseur Jean-Marc Vallée, wie twee jaar geleden een Oscar winnende film maakte met Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club. Het leuke aan Wild is dat de Nederlandse Michiel Huisman (Game of Thrones, World War Z) een bijrol heeft in de film.

Inherent Vice - 5 februari

Inherent Vice gaat over privé detective Doc Sportello (Joaquin Phoenix), wiens ex-vriendin Shasta Fay Hepworth (Katherine Waterston) uit het niets terugkomt met een verhaal over haar huidige miljardair vriendje (Eric Roberts) op wie zij verliefd is. Zo is er een plot, waarin de vrouw (Serena Scott Thomas) van de miljardair en haar vriendje de beste man willen ontvoeren en in een gekkenhuis stoppen. Het is een verhaal dat perfect past bij de psychedelische jaren zestig, waarin paranoïde gedachtes de toon van de dag zetten. Doc weet daarbij dat liefde een belangrijk woord is op het moment, zoals 'trip' en 'groovy', alleen worden die te veel gebruikt.
Dit verhaal komt samen met een bijzondere cast van karakters, zoals surfers, verkopers, verslaafden en rockers, een bloeddorstige deurwaarder, LAPD Detectives, een tenor saxofonist speler die undercover werkt en een mysterieuze organisatie genaamd de Golden Fang, wat tegelijkertijd een partij voor belastingontduiking kan zijn voor tandartsen. De cast van acteurs is even divers als de karakters met onder andere Josh Brolin, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Benicio del Toro, Jena Malone, Maya Rudolph en Martin Short.