Top 10 engste Halloween games - Angstaanjagend goed

  Het jaarlijkse feest genaamd Halloween wordt vandaag op 31 oktober gevierd. Hoewel Halloween in Nederland op kleinere schaal wordt gevierd dan in bijvoorbeeld de VS of Japan, blijft het leuk om er een griezelig dagje op na te houden. Speciaal daarom hebben we hier de top 10 engste Halloween games voor je op een rij gezet!

  Denk je aan Halloween, dan denk je natuurlijk aan verkleden, snoepjes en griezelen. Juist om het griezelaspect staat Halloween bekend. De titels in deze top 10 engste Halloween games daarom dus stuk voor stuk games die je voortdurend (of zo nu en dan) de stuipen op het lijf jagen. Mede daarom speel je op 31 oktober een van deze games om helemaal in de Halloween sfeer te komen.

  10. DOOM (3)

  Een van de allereerste FPS games en een game die je haast een pionier kan noemen van het genre, is DOOM van id Software. De eerste twee DOOM games waren nog niet in 3D, maar in het derde deel kwam daar verandering in. DOOM 3 was de eerste DOOM in 3D en leverde destijds een dijk van een game op. De game zat vol met typische DOOM elementen zoals geheime ruimtes, vele verschillende wapens en de bekende vijanden uit de eerste twee DOOM games.

  In de game zitten ook geregeld spannende momenten. Zo is er altijd de dreiging dat er vijanden in de buurt zijn, maar dat is niet het engste in de game. Veel plekken in DOOM 3 zijn slecht belicht, met als gevolg dat je vaak letterlijk in het duister tast. In deze duistere ruimtes kun je nietsvermoedend een zombie tegen het lijf lopen, waardoor je soms van je stoel opspringt.

  DOOM 3 is tegenwoordig een gedateerde game, maar zeker de moeite waard eens te spelen. Zo verscheen er enkele jaren geleden de DOOM 3 BFG versie voor de PS3, Xbox 360 en PC, waarin de drie DOOM games gebundeld zaten. Deze bundel kun je nog eens doorspelen voor de authentieke DOOM-ervaring. Maar het slimste lijkt het ons als je met deze nostalgie in je hoofd de nieuwste DOOM die afgelopen lente in de winkels verscheen voor PS4, Xbox One en PC oppakt!

  9. F.E.A.R.

  De FPS genaamd F.E.A.R. (First Contact Assault Recon) lijkt op het eerste gezicht niet meer dan een ordinaire shooter van de vorige generatie. Althans, dat denk je misschien voordat je de game opstart.

  Behalve een shooter is F.E.A.R. namelijk ook een horrorgame die je regelmatig het angstzweet doet uitbreken. De game draait om Alma, een paranormaal meisje wiens geest ronddwaalt in de game. Geregeld krijg je in F.E.A.R. flashbacks te zien waarin je meer te weten komt over het verhaal en Alma. Het kleine meisje verschijnt op de meest onverwachte momenten en hoewel ze meestal niets kwaads kan doen, schrik je je over het algemeen rot.

  Een van de engste momenten van de game is als je ladder afdaalt en ze ineens bovenaan de trap verschijnt je recht in je ogen aankijkt. Hoewel deze game wat gedateerd is, is het een klassieker te noemen en speelt het lekker weg als een echte shooter van de vorige generatie.

  8. The Evil Within

  The Evil Within, een game van Shinji Mikami, verscheen eind 2014. De game heeft een ijzersterke en lugubere sfeer. Bovendien was de game soms nog verdraaid moeilijk, waardoor je soms goed moest nadenken over de manier waarop je een situatie benaderde. Schrikmomenten en een constante drukkende sfeer waren aan de orde in The Evil Within.

  Hoewel de game lastig was en een bijzonder toepasselijke sfeer had, was de game niet op alle fronten geweldig. Zo werkte de besturing zo nu en dan niet perfect en waren er soms wat problemen met de textures. Deze imperfecties terzijde, is The Evil Within een goede game die je geheid op het puntje van je stoel laten zitten. Voor de echte horrorfans is deze game dan ook uitermate geschikt en daarom krijgt hij een notering in onze top 10 engste Halloween games!

  7. Silent Hill

  De Silent Hill franchise staat al jarenlang bekend als een enge franchise. In de games draait het vooral om het oplossen van puzzels en mysteries in het dorp genaamd Silent Hill, waar het vaak verdacht stil en verlaten is. De game zit vol met enge monsters die achter je aan zitten. Misschien wel de meest bekende vijand uit de franchise is Pyramid Head, een monster die een soort piramidevormig hoofddeksel draagt en met een gigantisch wapen je de stuipen op het lijf jaagt.

  Van Silent Hill werden meerdere games gemaakt en zelfs een film. De meest recente game van Silent Hill verscheen in 2012 en draagt de titel Book of Memories. Veel horrorliefhebbers kunnen zich deze games wel herinneren en daarom verdient de franchise zeker een plaats in deze top 10 engste Halloween games.

  6. Resident Evil

  De Resident Evil franchise mag natuurlijk niet ontbreken. Er zijn meerdere films en games van de franchise verschenen en stuk voor stuk zijn ze op sommige fronten behoorlijk griezelig. Hoewel de nieuwere Resident Evil games zoals deel 6 meer de nadruk leggen op actie in plaats van het horroraspect, lag de focus bij de eerdere delen juist op horror. De eerste Resident Evil games hadden dan ook een voorname taak om je een jump scare te bezorgen.

  Kenmerkend aan de Resident Evil games was het feit dat je altijd moest stilstaan wanneer je schoot. Dit zorgt ervoor dat je constant onder druk staat terwijl de zombies en andere monsters op je af komen. Deze constante druk en de toevoeging van de vele jump scares maken de Resident Evil games te gek en vol memorabele herinneringen. Onlangs hebben wij een top 10 gemaakt van de beste momenten in Resident Evil, mocht je meer willen weten over de games of als je spontaan nostalgie krijgt naar deze games.

  5. Outlast

  In Outlast kruip je in de huid van journalist Miles, die op onderzoek gaat in een soort inrichting waar vreemde dingen gebeuren. Met niets behalve een videocamera ga je op avontuur in deze compleet gestoorde inrichting, waar allerlei gekken loslopen. Je hebt geen enkele manier om jezelf te verdedigen, dus angstzweet is gegarandeerd.

  De videocamera is een essentieel onderdeel van de game: door de lens kun je ruimtes in het donker zien dankzij de night vision. Net zoals in het echt hebben camera’s batterijen nodig en het is dan ook zaak dat je deze vind, anders kun je de camera niet meer gebruiken en tast je letterlijk in de duisternis. Outlast is een angstaanjagende game die zelfs mensen met stalen zenuwen kan laten schrikken en daarom is de game zeker top 5 waardig in deze top 10 engste Halloween games!

  4. Alien: Isolation

  Liefhebbers van de Alien films van Ridley Scott kunnen hun geluk niet op in Alien: Isolation. De game verscheen in 2014 en greep terug op iconische aspecten van de Alien films. In de game moet je (in een wereld die sprekend lijkt op de ruimtestations uit de films) ontsnappen uit een van deze ruimtestations. Er is alleen een probleem: er zit een Xenomorph achter je aan en je hebt geen enkele manier om jezelf te verdedigen tegen het wezen.

  De hele game waan je je door een ruimtestation waarbij de Alien achter je aan zit en een constante dreiging vormt. Gelukkig heb je een radar waarmee je het beest kan spotten, maar zodra de Alien je ziet, ligt de kans om dood te gaan op vrijwel 100 procent. Tijdens het spelen zit je gespannen op je stoel, want de Alien kan je niet alleen zien, maar ook horen wanneer je teveel geluid maakt. Daarom ben je vaak constant aan het sluipen om een confrontatie met de Alien te vermijden.

  De sfeer en de gameplay is ijzersterk in Alien: Isolation en zelfs mensen die niet zo’n fan zijn van de Alien films kunnen een hoop plezier aan deze game beleven. Bovendien is er een Collection bundel van de game, dus het loont zeker de game eens te spelen mocht je hem gemist hebben!

  3. Dead Space

  Waar je in Alien: Isolation je niet echt een manier had om jezelf te verdedigen tegen de Alien, heb je dit in Dead Space wel. Jammer genoeg zijn er in Dead Space meerdere vijanden die allemaal constant achter je aanzitten. Deze necromorphs hebben allemaal scherpe ledematen waarmee ze je letterlijk een kopje kleiner willen maken, om vervolgens je karkas op te eten. Aan jou als ruimte-ingenieur Isaac Clarke de taak om heelhuids te ontsnappen aan deze benarde situatie.

  In deze horrorfranchise van EA is de manier om de necromorphs te doden uniek. Zo is niet hun hoofd het zwakke punt, maar hun ledematen. Schiet of sla deze ledematen er af om je te ontdoen van de necromorphs. Let wel op, gevaar lurkt in iedere hoek van het ruimtestation.

  De ene necromorph is nog enger en gevaarlijker dan de ander en dat zorgt ervoor dat je constant op het puntje van je stoel zit. Er hangt een constante dreiging en dat voel je. Zonder twijfel behoren de Dead Space games in de top 3 engste Halloween games.

  2. Until Dawn

  In deze game stranden 8 vrienden op een berg, waar zij gevangen genomen worden. Hun doel is om de nacht te overleven tot de zon opkomt, vandaar de naam Until Dawn. Niemand is echter veilig in deze game: wie blijft er leven en wie gaat dood? Jij hebt de regie compleet in handen in deze game.

  De keuzes die je maakt tijdens de game hebben invloed op de uitkomst van het verhaal. Wat dat betreft doet Until Dawn een beetje denken aan games als Heavy Rain of Beyond: Two Souls. Er zijn honderden eindes waarvan je de meeste wel moet hebben meegemaakt, wil je alles begrijpen. Ook de grote hoeveelheid jumps scares en de overtuigingskracht die de game meebrengt, zorgen ervoor dat Until Dawn een briljante game is.

  Voor meer over Until Dawn kun je nog even onze review lezen. De game kreeg de hoogste score van 2015. Iedere PlayStation 4 bezitter moet eigenlijk deze game hebben gespeeld. Een ding is zeker bij dit spel: poepbroeken is gegarandeerd!

  Heb je al een PlayStation VR in huis? Dan kun je zin begin van de maand ook aan de slag met VR-broertje; Until Dawn: Rush of Blood die ook een heel dik cijfer in onze review scoorde!

  1. Amnesia: The Dark Descent

  Wil je echt griezelen op 31 oktober? Dan moet je Amnesia: The Dark Descent spelen. Veel mensen hebben deze indiegame ervaren als een van de engste games aller tijden. De angstaanjagende sfeer en spookachtige omgevingen van de game behoren tot de absolute top en daarom staat Amnesia ook op de eerste plek in deze top 10 engste Halloween games!

  De game verscheen in 2011. In de game moet je een kasteel verkennen en het enige wat je bij je hebt is een lantaarn. Deze lantaarn zorgt voor zicht, maar kan ook leeg raken, dus is het essentieel om olie te vinden voor je lantaarn. Het licht trekt echter ook de monsters aan in de game, en die wil je juist niet achter je aan hebben.

  Als speler kun je je niet verdedigen tegen deze monsters, dus moet je je zien te verstoppen wanneer deze in de buurt zijn. Wanneer je gezien wordt door een monster, is rennen je enige optie, al is de kans groter dat je een pijnlijke dood sterft. Zelfs de meest nuchtere mensen met staalkabels als zenuwen krijgen ongetwijfeld last van angstzweet tijdens het spelen van Amnesia.

  De game kreeg ook nog een vervolg genaamd A Machine for Pigs, maar deze was minder eng dan het eerste deel. Voor de ultieme horrorervaring op 31 oktober speel je dus Amnesia: The Dark Descent. Je krijgt zeer waarschijnlijk nachtmerries van de game, dus je bent gewaarschuwd!

  Five Nights at Freddy's 2

  Verkijgbaar vanaf 21 october 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.