Top 10 geflopte films - miljoenen dollars naar de knoppen

Article
donderdag, 16 juli 2015 om 11:21
xgn google image
Veel Hollywood films zijn gemaakt omdat ze geld moeten opleveren, en niet zo’n beetje ook. Een goede film kan makkelijk honderden miljoen opleveren, en in extreme gevallen zelfs meer dan een een miljard. Toch zijn er ook films die Hollywood meer geld hebben gekost dan dat ze hebben opgeleverd. We hebben de top 10 geflopte films voor je verzameld.

10. Waterworld (1995)

Hij wordt vaak genoemd als complete flop, maar dat is deels onterecht. De film stelt een soort Mad Max voor maar dan op de oceaan met Kevin Costner in de hoofdrol. De film schijnt heel veel problemen te hebben gehad tijdens het filmen; zo zou regisseur Kevin Reynolds kwaad zijn weggelopen en is er zelfs een stuntman op zee verdwaald geraakt.
Het grootste probleem voor de film was dat de kosten om hem te maken steeds hoger opliepen, totdat de teller op een gegeven moment zelfs op 175 miljoen dollar stond. Uiteindelijk, na heel veel jaren in de verkoop te zijn geweest op video en DVD, heeft de film vooral buiten Amerika geld op weten te halen. De uiteindelijke winst van Waterworld wordt geschat op 89 miljoen dollar.
Leuk feitje: Het schijnt dat Hawaii, waar de film opgenomen werd, veel geld heeft verdiend aan het project en dat de lokale economie een boost kreeg van 35 miljoen dollar.

9. Alexander (2004)

Ook dit is een voorbeeld van een film die uiteindelijk op de hele lange duur een klein beetje geld heeft verdiend, maar relatief lang niet zo veel als gehoopt werd. Het lag deze keer toch echt deels aan de film zelf, die historisch gezien bijna helemaal incorrect was.
Oliver Stone, die normaal hele vette actiescènes weet te filmen, was deze keer erg stijfjes in het filmwerk, waardoor Alexander uiteindelijk door de pers en het publiek als 'saai' werd ontvangen. Alexander kostte 155 miljoen dollar en bracht uiteindelijk een winst op van 12 miljoen dollar.
Wist je dat: Rokkenjager Jared Leto een homoseksuele rol speelt in Alexander? En het is bizar als je erbij stilstaat dat Angelina Jolie de moeder speelt van Colin Farrell.

8. The Avengers (1998)

Gelukkig zijn er nu al een tweetal goede Avenger-films uit onder leiding van Joss Whedon, maar laten we niet vergeten het in 1998 nog een grote flop was.
De film had nog wel Uma Thurman, Sean Connery en Ralph Fiennes in de hoofdrollen! Toch werd de film niet gewaardeerd door de fans en de pers. Hij duurde eigenlijk 150 minuten, wat teruggebracht is naar 89 minuten. Ook dat kwam de film niet ten goede.
Uiteindelijk kostte The Avengers 60 miljoen dollar en is er een verlies geleden van 12 miljoen dollar.

7. Catwoman (2005)

Catwoman had alles wat je niet wil in een film (behalve Halle Berry) en was simpelweg een ramp. Het schijnt dat er 28 (!) schrijvers aan mee hebben gewerkt, waardoor het script een grote puinzooi is geworden.
De film kreeg op IMDB maar een 3,3 en Halle Berry heeft zelf aangegeven dat dit een van de slechtste rollen uit haar carriere is geweest.
De film kostte maar liefst 100 miljoen om te maken, en leed uiteindelijk 18 miljoen dollar verlies.
Wist je dat: Er ook een Catwoman game uitkwam die al net zo slecht was.

6. Sahara (2005)

De film was eigenlijk niet eens zo heel slecht en had Matthew Mconaughey in de hoofdrol, die nu erkend wordt voor zijn rollen in Interstellar en de HBO-serie True Detective. En niet te vergeten de laatste Oscar voor mannelijke hoofdrol in de wacht sleepte voor zijn rol in Dallas Buyers Club.
Toch deed Sahara het niet zo goed, met grote verliezen al gevolg. Het schijnt dat de schrijver van het boek waarop de film gebaseerd is,Clive Cussler, vervolgd is door de producenten van de film omdat hij het verprutst zou hebben. Cussler zou te veel controle willen hebben gehad over het script, wat in ruzies uitliep. Cussler verloor de zaak.
Sahara kostte 145 miljoen, en verloor uiteindelijk 24 miljoen dollar.
Wist je dat: Mcconaughey en Penelope Cruz die ook een rol speelt in de film een relatie kregen tijdens het filmen van Sahara? Tevens was dit de Amerikaanse film, na Vanilla Sky, die ze nodig had om zichzelf in Hollywood op de kaart te zetten.

5. Cleopatra (1963)

In 1963 was Cleopatra zo’n beetje de duurste film die er was, met onder andere Elizabeth Taylor. Tot die tijd had Hollywood eigenlijk alleen nog maar succes geboekt met alle epische historische verfilmingen…tot Cleopatra dan.
De film kostte 60 miljoen, en leed uiteindelijk een verlies van 34 miljoen dollar….Het duurde ook weer even voordat Hollywood weer enorme budgetten durfde te steken in grootse historische films.

4. The Invasion (2007)

Bij de nummer vier worden de verliezen al wat groter; The Invasion is een typisch voorbeeld van een film waar te lang onenigheid over was en die uiteindelijk kapot is gemaakt door reshoots en te veel regisseurs, schrijvers en editors.
In 2004 was men begonnen met filmen en het moest gebaseerd zijn op de originele film “Invasion Of The Bodysnatchers”. Toen regisseur Oliver Hirschbiegel klaar was met de film leek Warner Brothers niet onder de indruk en haalde ze de Wachowski broers erbij om de film te repareren.
Pas in 2007 was The Invasion klaar en herschreven, en had Nicole Kidman zo’n 17 miljoen dollar gekregen voor de film. De film zelf kostte 80 miljoen dollar en bleef in de min met 40 miljoen dollar.

3. Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

Dat een franchise die succesvol is als gamereeks niet per se succesvol is als film bewijst Final Fantasy. Toch was het de eerste echt realistische CGI film die ook levensechte mensen toonde.
Het kostte ongeveer vier jaar tijd om de film te maken, en het meeste geld werd dan ook besteed aan ‘render farms’: grote kantoren vol computers die de film produceren (renderen).
Helaas heeft Final Fantasy The Spirits Within weinig opgeleverd, en bleef teller staan op uiteindelijk minus 52 miljoen dollar. Au!

2. Mars Needs Moms (2012)

Tot voorkort was dit de duurste flop allertijden: Mars Needs Moms. Het is een film over een jongetje dat beter naar zijn moeder moet leren luisteren en meer respect voor haar moet tonen. Hij beseft dit in de film nadat hij ontvoerd wordt door marsmannetjes.
Mars Needs Moms is volledig CGI en werd helaas slecht ontvangen door zowel de pers als het publiek. Hij kostte 160 miljoen dollar om te maken, en leed uiteindelijk een verlies van 121 miljoen dollar.

1. John Carter (2012)

Volgens Disney is John Carter de grootste flop van het bedrijf tot nu toe, en daarmee ook de grootste flop in de filmgeschiedenis. Deze film leverde ze namelijk een verlies op van zo'n 200 miljoen dollar! Blijkbaar lagen de productiekosten best hoog (geschat wordt dat de productie 307 miljoen dollar (!) was. De film zorgde voor maar 200 miljoen dollar aan omzet.
Daarbij komt ook nog dat Disney heel wat geld kwijt was aan promotie- meer dan 80 miljoen dollar. Was de film dan zo slecht? Niet echt, maar het waren waarschijnlijk de torenhoge productiekosten die uiteindelijk bijna onmogelijk konden worden terugverdiend, en de film had niet genoeg naam om bezoekers te trekken zoals bijvoorbeeld een film als Jurassic World dat wel kon doen.