Avengers Age of Ultron Review - Visueel spektakel

  Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow en Hawkeye. Zij vormen de superheldengroep Avengers. Al kunnen we beter spreken van een bijeengeraapt zooitje. Want een christen, een miljardair, een biowetenschapper en een Noorse god lijken onmogelijk te verenigen. Deze Avengers Age of Ultron review bekijkt hoe de Marvel-superhelden er in hun tweede ensemblefilm vanaf komen.

  De pleuris breekt uit als de Avengers een van de laatste Hydra-bases (tip: kijk vooral alle Marvelfilms vanaf 2011) vernielt en op de scepter van Loki stuit. Dit is het moment waarop de conservatieve Cap tegenover progressieve laboranten Bruce Banner en Tony Stark komt te staan. De eerste wil de wereld voor eens en altijd beschermen tegen het kwaad; het duo ziet een uitgelezen kans om de wereld te voorzien van een hoogtechnologisch schild.

  Tegen elkaar uitgespeeld

  Jawel, de mannen en vrouw zijn voor de zoveelste keer tegen elkaar uitgespeeld. De sterkste mensen der aarde weten zichzelf na Loki ook door aartsvijand Ultron te laten bespelen. Hun missie om het zoveelste kwaad te trotseren wordt nog eens bemoeilijkt door de Maximoff-tweeling Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). Daar staat tegenover dat men hulp kan verwachten van Falcon (Anthony Mackie) en War Machine (Don Cheadle). Je begrijpt: de cast van Avengers: Age of Ultron is om te smullen.

  Avengers Age of Ultron review

  Heerlijke gevechten

  Dat de gelauwerde acteurs hun mannetjes en vrouwtjes staan, staat buiten kijf. Iron Man en Thor kibbelen er weer kenmerkend op los, Captain America probeert zijn vrienden bij elkaar te houden en Hawkeye blijkt meermaals de reddende engel van het stel. Maar ook Hulk krijgt in Age of Ultron wat meer diepgang: de eeuwige pessimist vormt naar eigen zeggen nog altijd een gevaar voor de mensheid. Zijn leed wordt verzacht door Natasha Romanoff alias Black Widow: de groene gigant is niet het enige monster onder het superheldenensemble.

  Talloze gevechten vinden in glorieus 3D plaats op het witte doek, ondersteund door een audiovisuele cocktail van blinkend metaal, ronkende explosies en rake klappen. De zeer grootschalige CGI van Age of Ultron mag met recht een visueel spektakel van orgastische proporties heten. Opnieuw komt de grote stad er niet zonder gapende kleerscheuren vanaf. Tientallen (al dan niet robotische) schedels krijgen met harde vuistslagen te maken, er bestaan weer prachtige shots van alle superhelden tegelijk in actie en alle rondvliegende lasers, hamers en schilden zijn wederom fantastisch in beeld gebracht door regisseur Joss Whedon.

  Iron Man steelt opnieuw de show

  Daarnaast verdient ook de humor een pluim. Snelle, slimme grappen, bijdehante opmerkingen en vindingrijke referenties naar popcultuur zijn talrijk. Ster van de show is natuurlijk weer Robert Downey Jr. als Iron Man - nimmer stelt deze man teleur. En ook 'buitenbeentjes' Scarlet Johansson en Jeremy Renner doen wat ze moeten doen, zij het soms met een vloed aan sentimentaliteit. Wat dat precies inhoudt, zullen we hier niet verklappen, maar ook de Avengers zelf zagen die verrassingen niet aankomen.

  Avengers Age of Ultron review

  Een feest voor ogen en oren

  Voor de ogen en oren is Avengers: Age of Ultron inderdaad een feest. Het verhaal daarentegen kent wat haken en ogen. De venijnige, achterbakse Loki met zijn overtuigende rol als bad guy is ingewisseld voor de blikken man die een gooi naar een menselijke breinsimulatie doet. Zijn standaard √úbermensch-riedel (Hydra, anyone?) is te voorspelbaar. Bovendien vertraagt en bemoeilijkt de 'voorbereiding op het grote gevecht' de tweede Avengers-film.

  Wirwar aan subplots

  In de tussentijd word je om de oren gesmeten met subplots als romances, visioenen, schuldgevoelens en hightech-geouwehoer. En bewaar die Infinity Stones waar de zoon van Odin mee komt aanzetten maar voor het volgende deel. Af en toe raakt Age of Ultron echt overbelast door alle zijweggetjes die van de plot afdwalen. Een betere focus op de kern van de Avengers - de wereld redden en het kwaad decimeren - zou geen sinecure zijn geweest voor deze blockbuster.

  Avengers Age of Ultron review

  Avengers Age of Ultron Review - Bigger, badder, better

  Gelukkig worden de meeste eindjes gaandeweg wel aan elkaar geknoopt. En weliswaar doet Age of Ultron vergeleken met het origineel veel van hetzelfde; in dat opzicht is alles in dit deel bigger, badder, better. Er gaat zelfs iemand dood - had je dat ooit in een Marvelfilm verwacht? Avengers: Age of Ultron doet de fans in alle opzichten verlangen naar het tweeluik Infinity War, dat in 2018 en 2019 op de Aarde (en in Asgard) zal neerdalen.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Visueel spektakel
  • Snelle, slimme humor
  • Cast doet zijn werk
  • Onderlinge conflicten zijn leuk
  • Ultron valt tegen als schurk
  • Teveel subplots
  • Meer van hetzelfde

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.