Top 10 beste zombie films

  De afgelopen tien jaar hebben zombies een grote populariteitsboost gekregen. Er verschenen erg veel films die de ondoden als vijand neerzetten. Het overgrote gedeelte van deze films is bar, maar dan ook echt barslecht. Gelukkig duikt er zo nu en dan een zombiefilm op die wel de moeite waard is en daar hebben wij een top 10 van gemaakt, perfect voor een griezelige Halloween avond!

  10. 28 Days Later... (2002)

  Niet iedereen is het er over eens of 28 Days Later… wel geclassificeerd kan worden als een zombiefilm, maar naar ons inziens hoort deze film gewoon in deze lijst thuis. De ‘zombies’ zijn eigenlijk ‘infected’, maar ze draaien op instinct en hebben een honger naar meer, vergelijkbaar met de traditionele zombies. 28 Days Later… biedt een unieke blik op zombiefilms met intense beelden. De eerste helft is meer traditioneel, maar daarna vertraagt de film een beetje om het verhaal meer uit te diepen. Een erg geslaagd resultaat dat volgens velen een nieuw begin voor zombiefilms inluidde.

  9. Warm Bodies (2013)

  Begin dit jaar was het liefde op het eerste gezicht voor R. De mooie Julie is iets minder enthousiast om de voor de hand liggende reden dat R een zombie is. Mensen die puur en alleen echte zombies willen zien, zullen met pijn in het hart toekijken hoe iedere regel in het zombiehandboek wordt verbroken. Gelukkig levert het hilarische taferelen op waar we onwijs van hebben kunnen genieten. Het hele necrofilie-tintje is een beetje vreemd, maar als je er niet te veel over nadenkt is Warm Bodies een erg geslaagde zombiefilm.

  8. Planet Terror (2007)

  Regisseur Robert Rodriguez kennen jullie misschien van Sin City, From Dusk Till Dawn of Machete, maar hij is ook verantwoordelijk voor Planet Terror. Deze zombiefilm neemt zichzelf niet heel serieus, maar draait vooral om de lol. De actie is erg over de top en voor de gorigheid geldt hetzelfde. Juist deze ‘over de top’-factor zorgt ervoor dat Planet Terror zo fantastisch is. De hoofdrolspeelster heeft een machinegeweer aan één haar benen zitten! Dat zegt wel genoeg over wat je kunt verwachten van Planet Terror.

  7. Fido (2006)

  Voor iedereen die er genoeg van heeft dat zombies altijd de slechteriken zijn, die moet Fido kijken. Deze Canadese zombiefilm heeft een vrolijke jaren 50 vibe waar ontzettend van te genieten is. Het gras is net even wat groener en de bloemen net wat kleurrijker dan normaal. Het past perfect bij het verhaal waarin zombies als huisdieren worden gehouden. Jep, huisdieren. De apocalyps is eindelijk onder controle en in plaats van de zombies uit te moorden, worden ze aan een lijntje gehouden. Fido biedt iets nieuws in het zombiegenre en dat kunnen we alleen maar waarderen.

  6. World War Z (2013)

  Het was nog even spannend hoe World War Z zou uitpakken. De film kende een hobbelige rit naar het witte doek, maar uiteindelijk is alles toch goed gekomen. Het populaire boek van Max Brooks is succesvol verfilmd, ondanks dat de zombies een adrenaline boost hebben gekregen en als een malle kunnen sprinten. Slome zombies kunnen de meeste slimmeriken nog wel aan, maar zodra ze als een horde op je afgerend komen zijn je overlevingskansen een stuk lager. Deze extra snelheid heeft ervoor gezorgd dat World War Z een echte blockbuster is geworden die het meest spectaculair is op het grote scherm.

  5. Dawn of the Dead (2004)

  Dawn of the Dead uit 2004 is een remake van de originele film uit 1978. De opzet is grotendeels hetzelfde, maar er is één groot verschil: de zombies kunnen rennen. Net als in World War Z moet je een goede conditie hebben om in leven te blijven. Het zorgt in ieder geval voor een hoop extra spanning. Deze film zit barstensvol zombies en bijbehorende gorigheid. Het eerste half uur zet de toon meteen goed en een goede ontsnappingspoging aan het einde knoopt het geheel samen. Dit is zeker een van de betere remakes ooit gemaakt.

  4. Dead Snow (2009)

  In Noorwegen hebben ze een goed gevoel voor humor. Dat resulteerde in 2009 in Dead Snow. Een zombiefilm waarin Nazi’s weer tot leven komen en achter een groep jongeren aangaan. Alsof nazi-zombies nog niet genoeg is, speelt de film zich volledig af in een sneeuwrijke omgeving. In combinatie met het vele bloed levert dat een prachtig spektakel op. Laat je niet afschrikken door de vreemde taal want Dead Sn is een fantastische zomcom die absoluut het kijken waard is.

  3. Zombieland (2009)

  Het is moeilijk om horror en humor te mengen, zonder één van beide tekort te doen. Zombieland doet het echter perfect. Het levert gore beelden op, waarin zombies bruut worden afgeslacht en is tegelijkertijd oprecht grappig met leuke karakters. Daarnaast heeft Zombieland waarschijnlijk de beste cameo in de gehele filmgeschiedenis. De cast heeft duidelijk plezier en daardoor is het voor de kijker ook makkelijk om zich te vermaken met alles wat op het scherm verschijnt. Dit alles maakt van Zombieland één van de beste zombiefilms aller tijden.

  2. Dawn of the Dead (1978)

  Met al die nieuwe films in deze lijst zou je bijna vergeten dat er vroeger ook goede zombiefilms verschenen. De grote koning op dit gebied is George A. Romero. Hij heeft zombies in films gedefinieerd en zo zien we tegenwoordig nog steeds de ondoden. Zijn grootste meesterwerk is volgens ons Dawn of the Dead. We zagen de remake al voorbij komen, maar het origineel is toch nog een stukje beter. Deze film is de reden dat zombies tegenwoordig zo geweldig zijn en dat het dan ook nog eens een meesterlijke film is, maakt het dat Dawn of the Dead hier een tweede plek verdient.

  1. Shaun of the Dead (2004)

  De beste zombiefilm aller tijden moet toch wel Shaun of the Dead zijn. In dit eerste deel uit de Three Flavours Cornetto trilogie besluit Shaun zijn leven te beteren. Hij moet en zal zijn ex-vriendin terugwinnen en zijn relatie met zijn moeder verbeteren. Er is alleen een klein probleempje: de rest van de bevolking is veranderd in bloeddorstige zombies. Samen met zijn beste vriend Ed vertrekt hij op een hilarische reis om zijn geliefden te beschermen.

  Shaun of the Dead is een oprecht grappige film. Daarnaast is het geheel ook nog eens goed gefilmd. Regisseur Edgar Wright heeft een aparte manier van filmmaken die hij in de gehele Cornetto trilogie heeft toegepast. In Shaun was dit echter nog nieuw (het was het eerste deel) dus maakte het des te meer indruk. Ten slotte heeft Shaun of the Dead fantastische zombies, die veelal op brute wijze aan hun einde komen. Een betere zombiefilm kun je je niet wensen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.