Top 10 Beste Series voor Vrouwen

Article
zaterdag, 13 september 2014 om 10:00
xgn google image
De meeste series zijn universeel fantastisch, zoals True Detective en Game of Thrones. In onze eerder geplaatste lijst met de 10 Beste Series voor Mannen zaten dan ook een heleboel series die ook vrouwen vet vinden. Zou dat andersom ook zo zijn? Bekijk het zelf in de top 10 beste series voor vrouwen!
In navolging van onze 10 Beste Series voor Mannen kon een lijstje (https://www.xgn.nl/rubriek/55016/10-beste-series-voor-mannen) met de 10 Beste Series voor Vrouwen natuurlijk niet uitblijven. Een belangrijk puntje dat bij deze lijst moet worden aangesneden is dat er uiteraard heel veel series zijn die tof zijn voor vrouwen en mannen tegelijk.
Plus, het is natuurlijk altijd aan smaak onderhevig of ook jij dit de beste series vindt. Maar, het zijn in ieder geval leuke tips die het proberen waard zijn.

10. New Girl

Ze heeft een porseleinen huidje, is grappig, creatief en knap: Zooey Deschanel had eigenlijk onze harten al gestolen toen ze een paar nummers inzong voor de in 2011 uitgekomen Winnie de Pooh-film. Gelukkig kun je haar meer horen zingen, namelijk de titelsong van haar eigen serie: New Girl. Een hele charmante sitcom waarvan het eerste seizoen tot nu toe de beste is.
Het vertelt het verhaal van Jess die met drie mannen gaat samenwonen nadat haar vriend is vreemdgegaan. Het is een beetje een corny serie af en toe met vooral wat overdreven emotionele eindscenes, maar het is een serie die absoluut in deze lijst hoort vanwege Jess zelf. Jess is een vrolijke, gekke geek waarmee veel game-dames zich waarschijnlijk kunnen vereenzelvigen.
Juist omdat een aflevering maar een stuk of twintig minuten duurt, is het een ideale serie om onderweg naar je werk of school te kijken, of nog eventjes voor het slapengaan. Inmiddels wordt het vierde seizoen van New Girl volgende week uitgezonden. De eerste drie seizoenen zijn te bekijken op Netflix. RTL heeft jaren geleden de rechten voor New Girl gekocht, maar daar tot op heden nog niets mee gedaan.
56103

9. Gossip Girl

In de jaren 90 keken tieners naar Beverly Hills 90210 voor hun dagelijkse shotje rijke tieners die in de raarste drama-situaties terechtkomen, in de jaren 2007-2012 was dat Gossip Girl.
De tienerdramaserie, gebaseerd op de boekenserie van Cecily von Ziegesar, draait vooral om het leven van Blair Waldorf (Leighton Meester) en Serene van der Woodsen (Blake Lively) met alle upperclass-drama die daarbij komt kijken.
De hele serie lang is het de vraag wie Gossip Girl toch is, want wie verstuurt naar alle tieners in New York onthullende berichten en roddels die de gemoederen bezighouden? Zes seizoenen lang zien we de jonge rijkeluiskinderen en enkele normalere mensen verliefd worden, weer uit elkaar gaan en andere moeizame relaties hebben.
Een serie waarvan elke aflevering uitmondt in een bijeenkomst van alle hoofdpersonages op een bal, event voor goede doelen of iets in die richting.
Een hele fijne dramaserie met een heleboel knappe mensen in dure kleding, die je vooral het gevoel geeft, dat je je even tussen die rich kids bevindt. Wij hebben vooral genoten van de popcultuurreferenties qua muziek en opmerkingen, waarin vooral Blair een ster was. Het is nogal over de top en wordt daardoor vooral gezien als een guilty pleasure-serie, maar na een paar afleveringen voel je je eigenlijk al niet meer schuldig, want dan zit je er middenin.
Gossip Girl is te zien op Netflix en werd vroeger uitgezonden in Nederland op NET 5.
56104

8. Parks & Recreation

Er zijn zoveel redenen om van deze serie te houden, dat het moeilijk is om ze in drie alinea’s te stoppen. Parks & Recreation laat zich het beste vergelijken met The Office US, een mockumentary dus. Het draait allemaal om Leslie Knope (gespeeld door Amy Poehler), een medewerker in het parken en recreatieteam bij de gemeente Pawnee. We volgen inmiddels al zes seizoenen wat Knope en haar collega’s allemaal uitspoken.
Die collega’s zijn stuk voor stuk geweldige types die worden gespeeld door inmiddels bekende acteurs: Rashida Jones, Aziz Ansari, Aubrey Plaza, Nick Offerman, Chris Pratt en Rob Lowe bijvoorbeeld. Net als New Girl bevat deze comedy veel grappige momenten, maar kent het ook wel lieflijke stukken. De eerste aflevering moet je nog even wennen aan de vreemdheid van deze serie, maar al gauw raak je dol op die groep mensen.
Het is dan ook een zware dobber om te realiseren dat het zevende seizoen van Parks & Rec, ook het laatste zal zijn. Leslie Knope is een tof personage, omdat het een feministisch type vrouw is, die strijdt voor dingen die het ook waard zijn voor te strijden. Je kunt je met haar identificeren, hoewel ze soms dingen zegt die andere mensen meestal alleen maar denken. Onverwachts en daardoor hilarisch.
Comedy Central en RTL 5 zenden Parks & Recreation uit in Nederland.
56105

7. Boardwalk Empire

Een serie die je misschien niet direct in deze lijst verwacht, omdat hij vooral om maffiamannen draait, is Boardwalk Empire. Vooral in de eerste seizoenen genoten dames enorm van Margaret Schroeder (Kelly Macdonald), een vrouw die enorm onschuldig was, maar inmiddels is uitgegroeid tot minstens net zo’n dievegge als haar man.
En er komen meer en meer vrouwen in de serie met sluwe plannetjes, waarvan Sally (Patricia Arquette) er eentje is die in het laatste seizoen goed bezig is.
Een serie die vooral prachtig is vanwege het tijdsbeeld dat wordt geschetst van Amerika in de jaren 20 tijdens de drooglegging, maar ook interessant is en blijft door de onberekenbaarheid van de personages. Hoofdpersoon Nucky (Steve Buscemi) kan ontzettend wreed uit de hoek komen, maar ook geheel onverwacht een lieverd zijn.
Nou ja, soort van. Dat legendarische mensen uit de filmwereld, zoals Martin Scorsese, een grote vinger in de pap hebben bij Boardwalk Empire, beloofde al veel voor de serie. Gelukkig zijn die verwachtingen dubbel en dwars waargemaakt.
Ook voor Boardwalk Empire geldt dat de serie helaas nu in zijn laatste seizoen is. Na vijf seizoenen houdt HBO met de serie op. In Nederland is Boardwalk Empire alleen te bekijken voor mensen die een HBO-abonnement hebben en dat is maar goed ook, want met het vele naakt van knappe dames (maar ook een shockerende scene met de mannelijke kroonjuwelen) en gewelddadige moordpartijen is dit geen serie waar kinderen per ongeluk langs moeten zappen.
56106

6. Homeland

Over het algemeen lopen mensen niet warm voor een politieke thriller, maar Homeland is er wel eentje die zo meeslepend is, dat je er zwaar verslaafd aan kunt raken. De serie wordt vooral zo boeiend door Claire Danes die de CIA-agente Carrie Mathison speelt. Ze stuit op een man die ze verdenkt van terrorisme. Maar deze Amerikaan die jarenlang door al-Qaeda is opgesloten, doet net alsof hij de oorlogsheld is die iedereen denkt dat hij is.
Homeland gaat veel verder dan slechts een kat-en-muisspel, want de zelfdestructieve Carrie zoekt het avontuur niet alleen in de werksfeer op. Vooral in het eerste seizoen heeft Carrie het psychisch heel zwaar en de problematiek waarmee ze psychisch te kampen heeft, wordt niet vaak zo realistisch en goed in beeld gebracht.
Het is een ijzersterke serie met geweldige dialogen die plaatsvinden in een setting die niet alleen heel origineel is, maar ook nog eens heel actueel.
Het is geen serie om onderwerg te kijken, want je moet goed opletten om te begrijpen wat er gaande is. Het is een heel serieuze televisiereeks die hard kan binnenkomen, maar ook wat lichtere momenten kent ter afwisseling. In oktober dit jaar gaat Homeland zijn vijfde seizoen in.
In Nederland is Homeland te zien op BNN, maar de eerste twee seizoenen zijn ook te bekijken op Netflix.
56107

5. Grey’s Anatomy

Na het belangrijke Homeland even een iets luchtigere serie, hoewel juist bij Grey’s Anatomy af en toe een zakdoekje nodig is. Het medisch drama loopt al jaren en gaat dit jaar zijn 11e seizoen in. Knap, zeker omdat het een ER-achtige serie is die vrij goedkoop gemaakt wordt in tegenstelling tot de vele high quality series die verder in deze lijst voorkomen.
Grey’s Anatomy draait om Dr Meredith Grey (Ellen Pompeo), maar is vooral bekend geworden door de aanwezigheid van Dr Derek Shepherd, die wordt gespeeld door de ‘dreamy’ Patrick Dempsey. We volgen de doktoren met hun dagelijkse bezigheden, maar vooral met hun privelevens en onderliggende relaties met collega’s. Er is zelfs een spin-off van Grey’s Anatomy gekomen die het niet eens zo heel onverdienstelijk deed: Private Practice.
Deze ziekenhuisserie is er eentje om lekker dagelijks te kijken en even lekker bij uit te rusten. In Amerika is Grey’s Anatomy echt een serie waardoor mensen het licht zagen, maar in het nuchtere Nederland valt dat op zich nog mee. Er schijnt zelfs een leven te zijn gered doordat vrouwen op straat een bepaalde medische actie in Grey’s Anatomy hadden gezien, mooi toch?
In Nederland is Grey’s Anatomy op televisie bij NET 5.
56108

4. Mad Men

Het is verreweg een van de minst vrouwvriendelijke series denkbaar, maar Mad Men verdient toch een hoge plek in onze lijst. Om diverse redenen zelfs, want naast de ontzettende eikel Don Draper (John Hamm) die toch wel erg fijn is om te zien, is ook Peggy een personage om in de gaten te houden.
In deze reeks, die vooral een heel cool beeld geeft van hoe het eraan toe ging in de jaren 60, volgen we een reclamebureau en Peggy is een van de dames die daar carriere probeert te maken.
Het is heel moeilijk om Peggy in de gaten te houden, omdat Don Draper -de grote vreemdganger- je het ontzettend moeilijk maakt. Hij behandelt zijn vrouw als een vlo op het huisvuil en soms heb je zin om naar je televisie te schreeuwen: Kijk nou wat je aan het doen bent, dom wijffie!
Wat ook heel gaaf is aan Mad Men, is dat niet alleen de mode en voorwerpen helemaal 60’s zijn, maar ook de actualiteit meespeelt uit die tijd. Heel fascinerend.
Maar helaas, ook Mad Men loopt op zijn einde. Het eerste deel van het laatste seizoen is al op televisie geweest in Amerika, het restje komt er nog aan, maar dan is het na zeven seizoenen toch echt over. Heel erg jammer, want het was heel inspirerend om Don en zijn collega’s bezig te zien met reclames voor bekende merken zoals Heinz.
56109 1

3. House of Cards

Nog een serie waar Peggy-achtige dames in voorkomen, is House of Cards. Uiteraard draait deze Netflix-serie vooral om Frank Underwood, die wordt gespeeld door Kevin Spacey. Toch zijn het altijd de vrouwen die de mannen weten af te leiden van hun plannetjes en daar is zowel de vrouw van Frank, Claire (Robin Wright) als zijn minnares Zoe Barnes (Kate Mara) een ster in.
De dames zijn allebei keihard aan het werk om zichzelf op de kaart te zetten en het is heel moeilijk om deze serie niet in een keer te bingewatchen.
Het is dan ook maar goed dat Netflix House of Cards-seizoenen in hun geheel online zet, want de serie is zo spannend en de personages komen zo hard binnen, dat je er niet maar een kunt kijken. Er spelen veel verhalen tegelijk, zowel op micro- als macro-niveau, en House of Cards geeft ook een leuk kijkje in hoe het er in de Amerikaanse politiek aan toegaat.
Normaal krijg je daar maar weinig een idee van, en House of Cards helpt toch een klein beetje om dat wat helderder te maken.
Het leuke is dat Frank Underwood een gamer is, en dat is heel verfrissend om te zien aangezien gamers in films en series normaal juist kansloze jonge gasten zijn.
House of Cards is te zien op Netflix. Het laatste seizoen is nu in de maak, maar zonder Kevin Spacey.
56110

2. Sex and the City

Het is de meest iconische vrouwenserie ter wereld en mag daarom niet in deze top 10 beste series voor vrouwen ontbreken. Net als Friends is Sex and the City een serie die al heel lang geleden is afgelopen, maar nog altijd wordt herhaald.
Taboedoorbrekend, vooral als het om seks en sekspraat gaat, is Sex and the City zelfs zo groots, dat lang na het uitzenden van het zesde en laatste seizoen, nog steeds films worden gemaakt van SATC. Er is zelfs een spin-off genaamd Carrie Diaries, maar die is na twee seizoenen inmiddels geannuleerd.
In SATC volgen we de bizarre dagelijkse beslommeringen van vier New Yorkse vriendinnen: Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda. Elke vrouw zal zich waarschijnlijk herkennen in bepaalde eigenschappen van de dames, want het zijn vier uiteenlopende personages die van megaslet tot verlegen tutje gaan.
Ondertussen voice overt Carrie (die een column schrijft) elke aflevering aan elkaar en verzucht ze zich af en toe hoe verliefd ze toch is op BIG en hoe gecompliceerd hun relatie is.
Het moge duidelijk zijn, seks is de rode draad in deze serie, maar liefde en andere drama’s komen ook voorbij, plus natuurlijk de enige echte SATC-cocktail: de cosmopolitan. Voor ons Nederlanders wordt SATC als lang niet zo taboedoorbrekend gezien, maar in een land als Amerika waar seksuele voorlichting er nogal anders aan toe gaat, is SATC voor veel vrouwen ongetwijfeld een redding en een goede adviseur geweest.
In Nederland zenden Net 5 en RTL 8 Sex and the City uit.
56111

1. Orange is the New Black

Het is de vrouwenserie van dit moment en deze serie is lang niet zo glamoureus als Sex and the City. In Orange is the New Black zien we de burgelijke Piper (Taylor Schilling) de gevangenis in gaan, als aan het licht komt dat zij in haar verleden drugsgeld heeft gesmokkeld. Destijds had zij een relatie met de hyperknappe Alex Vause (Laura Prepon) en die komt ze natuurlijk weer tegen als ze met haar oranje overall de vrouwengevangenis instapt.
Deze serie is zo geweldig omdat je vanuit Pipers ogen kennismaakt met diverse eigenzinnige bajesklanten, waarvan velen lesbische trekjes hebben of psychische aandoeningen. Het zijn allemaal vrouwen om van te houden, en zelfs vrouwen waarvan je in eerste instantie niet gecharmeerd bent, kunnen zich toch ontpoppen als dames die best gewaardeerd worden.
Je hebt regelmatig medelijden met Piper, die in situaties komt die maar wat ongemakkelijk uitkomen.
Het is geen serie die iedereen even tof zal vinden, want er zit een bepaalde zwarte humor in waar je van moet houden. Ook wordt de serie nog wel eens bekritiseerd vanwege de naaktheid en de seksscènes. Zonde, want die seksscènes dragen grappig genoeg in deze serie juist wel bij aan het verhaal en het gevoel dat de makers willen overbrengen.
Orange is the New Black is een Netflix-serie. Op dit moment wordt het derde seizoen gemaakt en wees gewaarschuwd, want het is heel moeilijk om de eerste twee seizoenen niet in een ruk uit te kijken.

Meer goede series voor vrouwen

Series die deze top tien series voor vrouwen net niet hebben gehaald zijn:
  • Arrow (vooral voor de spieren van meneer Amell),
  • True Detective (briljante serie, maar niet heel empowering)
  • The L-Word (een taboedoorbrekende serie, maar niet voor elke vrouw even aantrekkelijk)
  • Buffy the Vampire Slayer (is inmiddels toch beetje oud geworden)
  • Veronica Mars (veel te weinig seizoenen)
  • The Walking Dead (we zijn dol op Michonne, maar dat gejank van Lori het tweede seizoen hebben we AMC nog niet vergeven).
  • Modern Family (een grappige comedyserie over een familie, maar helaas is Sofia Vergara net even iets te aanwezig in het eerste seizoen wat onterecht afschrikwekkend werkt)
  • The Killing (vooral de originele is ontzettend sterk, hoewel het eerste seizoen wel even doorbijten is met maar liefst 20 aflevering van elk plus minus 1 uur)
  • The Good Wife (een iets luchtigere serie die al vele seizoenen telt)
  • Desperate Housevives (een humoristische serie die om vier vrouwen draait, en eigenlijk zelfs nog meer)
Hopelijk heb je veel van deze series al gezien, maar zo niet, dan weet je wat je te doen staat. Bekijk anders ook ons overzicht van beste series op Netflix als je on-demand nog wat goede shows wilt kijken.

Populair Nieuws