Top 10 beste series uit Europa - Deze moet je gezien hebben

Article
woensdag, 09 mei 2018 om 15:29
top 10 beste series uit europa 131210
9 mei is de dag van Europa! En hoe kunnen we deze dag beter vieren dan met series van eigen bodem? Daarom hebben we voor jou de top 10 beste series uit Europa op een rijtje gezet. Van Scandinavië tot Spanje en van comedy tot thriller.
Want soms mogen we ook wel eens kijken naar een serie die niét Engels is gesproken. En denk bijvoorbeeld aan de thrillers: hetgeen waar de Scandinaviërs gespecialiseerd zijn.

Top 10 beste series

Wij hebben een top 10 voor jullie samengesteld samengesteld. Lees snel verder!
Ook benieuwd naar de 10 beste games uit Europa? Daarvan hebben we ook een samenstelling gemaakt.

10. Marseille (Frans)

Deze serie draait om de Franse president in de stad Marseille. Robert Taro houdt van zijn stad, maar na 20 jaar president te zijn geweest, heeft hij er genoeg van en gaat hij op zoek naar een opvolger. Hij vindt Lucas, en leert hem alle tips & trics over het burgermeesterschap. Totdat Lucas hem onverwachts oplicht en hij zijn pensioen cancelled. Ze gaan de strijd met elkaar aan. Veel kijkers vergelijken Marseille met House of Cards. Dit is de eerste Franse Netflix-serie. Franse series zijn tot nu toe niet veel te zien op Netlix, maar het aantal wát online staat, is dan ook goed.
131211

9. Sorjonen (Fins)

Een typische Scandinavische misdaadserie! Sorjonen (Bordertown) is een Finse misdaadserie die gaat over detective Kari Sorjonen. Hij verhuist met zijn gezin van Helsinki naar Lappeenranta, een stad aan de Fins-Russische grens. Hierom wordt de serie ook wel Bordertown genoemd. Kari hoopt hier rust te vinden en meer tijd voor zijn gezin. Maar later blijkt juist dat zijn nieuwe woonplaats een bom van criminaliteit is, en krijgt hij het drukker dan verwacht. Hij moet de balans vinden tussen zijn (veeleisende) baan en zijn gezin. Sorjonen heeft 11 afleveringen.
131221

8. Rita (Deens)

Deze serie volgt basisschoollerares Rita, een ietwat brutale, rebelse en uitgesproken vrouw. Voor de klas is Rita geweldig en de kinderen houden van haar, maar soms zou ze een eigen leraar, wat betreft haar privéleven, goed kunnen gebruiken. Rita is moeder van drie kids, waar ze het beduidend zwaar mee heeft. Ondertussen is ze nou niet bepaald een rolmodel: ze rookt en gaat geregeld van bil met de ouders van leerlingen, de directeur én haar ex.
Waar ze zichzelf misschien niet zo serieus neemt, moet gezegd worden dat ze wel goed voor haar leerlingen zorgt, die volgens haar soms te hard worden aangepakt door hun ouders. Ze weigert om mee te doen aan de Idols-editie van school als jurylid: Rita vindt dat ze kinderen geen valse hoop mag geven en hun ouders al helemaal niet. Rita heeft 4 seizoenen.
131222

7. The end of the F***ing world (Brits)

James (17) is er vrijwel zeker van dat hij een psychopaat is. Al zijn hele leven vermoordt hij dieren, en nu wordt het tijd om dan toch een stap verder te gaan en een mens te vermoorden. Hij ontmoet Alyssa op school, en hij besluit haar als doelwit te nemen. Alyssa (17) is brutaal en heeft schijt aan alles en iedereen. Ze overtuigt James om samen op roadtrip te gaan, en laat James de auto van zijn vader stelen. Samen gaan ze op zoek naar Alyssa's biologische vader en maken onderweg veel mee. The end of the f***ing world heeft 1 seizoen.
131223

6. La casa de papel (Spaans)

La casa de papel (papieren huis) volgt acht personen die door één persoon zijn samengebracht: genaamd de Professor. Ze weten niks over elkaar en volgen met z'n allen het meesterlijke idee van de Professor op: het beroven van de Koninklijke Munt. De serie speelt zich vooral af in een bank, waar de groep personeel en alle anderen die binnenkomen, gijzelt. In de bank worden biljetten gedrukt met een waarde van uiteindelijk 2,4 miljard euro. Deze spannende serie heeft nu 2 seizoenen, en er wordt gesproken over een derde seizoen.

5. The Bridge (Deens-Zweeds)

Op de 8 kilometer lange brug bij de grens tussen Denemarken en Zweden wordt het lichaam van een vermoorde vrouw gevonden. Maar het blijft niet bij één lichaam, en de brug speelt de hele serie een belangrijke rol. De Zweedse en Deense politie moeten samen deze moorden oplossen. Het bijzondere aan deze serie is dat er zowel Deens als Zweeds wordt gesproken. De serie heeft nu drie seizoenen op Netflix staan, en het vierde (en laatste) seizoen is al uit, alleen nog niet verschenen op Netflix.
131226

4. Dark (Duits)

Dark is de eerste Duitse serie die internationaal wordt uitgezonden. Er hangt een duistere "vibe" over de serie: donkere wolken en grijze luchten. Het heeft volgens kijkers veel weg van Stranger Things. Het gaat over twee kinderen die spoorloos verdwijnen in het bos bij het rustige stadje Winden. Dan blijkt dat het stadje toch niet zo rustig en vredig is als eerst, en in de serie wordt er ook gerezen door de tijd. We gaan van het jaar 2019 naar 1986: waar beenwarmers en schoudervullingen hip waren. Netflix omschrijft Dark als "de engste Netflix-serie ooit".
131227

3. Peaky Blinders (Brits)

De top 3 van de lijst! Deze gangsterserie speelt zich af in het Engeland van 1919 en volgt de Peaky Blinders: een gang uit Birmingham. De serie weet perfect de "maffia-vibe" uit die tijd over te brengen. Dit wordt heel goed gedaan door middel van muziek, kleding en filters. Ook acteur Cillian Murphy (Tommy Shelby) weet dit perfect over te brengen. De serie is gewoon onwijs goed geacteerd en neemt je mee terug in de tijd. Peaky Blinders heeft vier seizoenen, en we kunnen binnenkort ook een vijfde seizoen verwachten.
131232

2. Black Mirror (Brits)

Deze serie speelt zich af in de toekomst en laat zien hoe de samenleving er tegen die tijd uit zal zien. Van het presidentschap tot daten in de toekomst. Elke aflevering heeft een andere cast, en elke aflevering vertelt een heel ander verhaal. Ze zijn dus ook heel goed los van elkaar te kijken. De serie laat een heel realistisch toekomstbeeld zien. Waardoor je je afvraagt: is dit fantasie, of is dit écht de toekomst? Black Mirror heeft 4 seizoenen.
131235

1. Sherlock (Brits)

Daar is hij dan, de beste Europese serie! Sherlock, wie kent hem niet? In deze serie leeft detective Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) in het hedendaagse Londen en hier lost hij samen met Dr Watson (Martin Freeman) allerlei raadsels op. Het originele verhaal van Arthur Doyle is in een nieuw jasje gestoken, en wij raden hem zeker aan!