De top 10 beste RPG games van 2020

  Liefhebbers van RPG games hebben normaliter veel titels om uit te kiezen, maar door het coronavirus leek de keuze beperkt te worden dit jaar. Dat was gelukkig verrassend genoeg niet het geval, met veel toppers die de afgelopen maanden zijn uitgekomen. Dit zijn de top 10 beste RPG games van 2020!

  10. Genshin Impact

  Games worden elke generatie weer duurder en het kan dan ook een behoorlijk dure hobby worden. Maar dat hoeft niet zo te zijn, want af en toe verschijnen er ook pareltjes die geen cent hoeven te kosten. Daar valt ook het dit jaar uitgekomen Genshin Impact onder.

  In de RPG krijgen spelers de controle over een party van vier spelers, waar ze vrijelijk tussen kunnen wisselen tijdens gevechten. Daarmee krijg je ook weer toegang krijg tot unieke skills en aanvallen. De verschillende karakters kan je ook weer levelen en versterken met artifacts, waardoor je moeilijkere quests kan voltooien in de kleurrijke, open wereld. Zoals veel free-to-play games heeft Genshin Impact wel microtransacties, maar dat mag de pret zeker niet drukken bij deze RPG.

  9. Dragon Ball Z: Kakarot

  De laatste jaren wordt er steeds meer geëxperimenteerd met de Dragon Ball Z games. Niet langer zijn het rechttoe-rechtaan fighting games, maar worden er meer elementen toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan het maken van je eigen personage in Xenoverse 1 en 2.

  Die evolutie gaat door met Dragon Ball Z: Kakarot, want de game is meer dan alleen een fighter. Spelers kunnen met Goku en de Z-Fighters het verhaal volgen, waarbij je vecht tegen bekende villains uit de franchise, maar ook side-quests voltooien, de open wereld verkennen, vissen, Z-Orbs verzamelen, rondrijden in een Hover Car en karakters trainen. Dragon Ball Z: Kakarot is daarmee een opvallende combinatie tussen een fighter een RPG geworden. Helaas werken niet alle elementen even goed, maar de game heeft wel ongetwijfeld een plek op deze lijst verdiend!

  8. Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age

  De wereld werd in 2018 al verwend met de release van Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age. Een JRPG in de klassieke stijl, met turn-based gevechten en een groots verhaal, maar met prachtige, kleurrijke graphics. Toch waren er nog een aantal punten die volgens fans verbeterd konden worden.

  Met de release van Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age heeft Square Enix gewerkt aan die problemen. Zo kan je nu onder andere genieten van prachtige muziek die is opgenomen door een live orkest, is plaats van een digitaal gemaakte soundtrack. Daarnaast kan je aan de slag met nieuwe quests en is er de mogelijkheid om de game in een 16-bit stijl te spelen. Dat alles maakt van Dragon Quest XI S een nog betere RPG dan het in eerste instantie al was en een must-play voor de liefhebbers van JRPG games.

  7. Demon’s Souls

  De release van een next-gen console is normaliter het perfecte moment om te genieten van nieuwe, spectaculaire titels. Veel PS5 spelers zijn nu alleen een remake van een game uit 2010 aan het spelen en dat is helemaal niet zo gek. De remake van Demon’s Souls is namelijk één van de beste RPG’s die dit jaar is uitgekomen.

  Net zoals in het origineel maak je een eigen personage aan en kan je vanuit de Nexus op pad gaat naar verschillende levels, waar dodelijke monsters op je staan te wachten. Het is dan ook belangrijk om je arsenaal aan wapens en armor te upgraden en in level te stijgen, maar elke keer dat je sterft raak je je Souls kwijt - de resource die geldt als valuta én ervaringspunten. Daarnaast heeft ontwikkelaar Bluepoint Games er een prachtige titel van gemaakt, die trouw is aan het origineel. In Demon’s Souls zal je vaak sterven, maar dat zal gebeuren met een glimlach op je gezicht.

  6. Yakuza: Like A Dragon

  Wie bekend is met de Yakuza franchise, zal waarschijnlijk vreemd opkijken om één van de games op te zien duiken in een lijst met de beste RPG’s van het jaar. De franchise staat namelijk bekend om haar fighting games. Dit jaar heeft SEGA het alleen een stukje anders aangepakt.

  Niet langer speel je in Yakuza: Like A Dragon met de bekende protagonist Kazuma Kiryu, maar wordt het stokje overgedragen aan Ichiban Kasuga. Na verraden te zijn door zijn baas, gaat de nieuweling op pad op te achterhalen waarom hij is verraden en natuurlijk om wraak te nemen. Je zal dat laatste nu alleen niet doen in realtime gevechten, maar in tactische turn-based battles. Het is een flinke verandering voor de Yakuza serie, maar eentje die verrassend goed werkt en zorgt voor een frisse wind door de franchise.

  5. Cyberpunk 2077

  Er is dit jaar veel te doen geweest rondom Cyberpunk 2077. Eerder werd de game twee keer uitgesteld en toen de titel ein-de-lijk in de winkels kwam te liggen waren er veel problemen - met name voor de PS4 en Xbox One versie. Sony heeft zelfs de game uit de PlayStation Store gehaald.

  Waarom staat Cyberpunk 2077 dan ook in deze lijst, zou je denken. Het antwoord daarop is dat dat de game simpelweg een ijzersterke RPG in de basis is en ook versies heeft die wel goed werken. Wie de game op bijvoorbeeld de PC speelt, zal omver geblazen worden door de indrukwekkende en gedetailleerde wereld en genieten van de diepgaande systemen. Door middel van dialogen, vuur- en vuistgevechten, hacken en meer kun je helemaal op jouw eigen manier het avontuur beleven. Het is alleen te hopen dat binnenkort elke speler op met een goede performance Cyberpunk 2077 kan beleven.

  4. Wasteland 3

  Voor de doorgewinterde RPG fanaat is Wasteland een bekende naam, al zal dat voor het grote publiek niet het geval zijn. De eerste game verscheen in 1998 - en leidde tot de geliefde Fallout serie - en fans moesten tot 2014 wachten voor een vervolg. Deel drie volgde gelukkig een stuk sneller en wist in 2020 indruk te maken.

  In Wasteland 3 staan opnieuw de Rangers centraal, maar het gaat niet goed met de groep. In het ijskoude Colorado leidden ze aan honger en een noodoproep die ze ontvangen lijkt hun redding. Het blijkt alleen te gaan om een hinderlaag, waarbij alle Rangers worden uitgemoord op één na. Pas dan begint Wasteland 3 echt en mag je jouw eigen personage - de sole survivor - maken. Gelukkig krijg je niet snel daarna ook andere manschappen onder je hoede en kan je aan de slag met alle mogelijkheden in deze tactische RPG. Wie een uitdagende, diepgaande titel wil spelen deze koude dagen, is met Wasteland 3 aan het goede adres!

  3. Persona 5 Royal

  De laatste jaren hebben westerse RPG’s steeds meer aan terrein gewonnen als het aankomt op de strijd met hun Japanse soortgenoten. Als er alleen één serie is die consistent ijzersterke titels weet te leveren, dan is het wel de Persona franchise. Zo was Persona 5 uit 2017 al een topper in het genre en Persona 5 Royal doet daar nog eens een schepje bovenop.

  De vernieuwde versie vertelt nog steeds het verhaal van Joker, een High School scholier in Tokyo die zich aansluit bij de Phantom Thieves - een groep jonge mensen die de bovennatuurlijke Metaverse ingaan om daar de kwade bedoelingen van slechte mensen te stelen. Het krachtige verhaal, de sterke gameplay en de prachtige artstyle zijn nog steeds aanwezig in Persona 5 Royal, maar worden er nieuwe personages en een enorm stuk content aan de game toegevoegd. Daarmee mag Persona 5 Royal niet ontbreken in onze lijst van beste RPG games van 2020.

  2. Assassin’s Creed Valhalla

  Tot een paar jaar geleden zou je tot gek zijn verklaard wanneer je een Assassin’s Creed game op een lijst van beste RPG’s zou zetten. Ubisoft heeft sinds Assassin’s Creed Origins alleen het roer omgegooid en sindsdien wordt er steeds meer richting een echte RPG gegaan. Het resultaat van die ontwikkelingen is Assassin’s Creed Valhalla.

  In het nieuwste deel in de franchise stap je in de stevige laarzen van Eivor, een Noorse viking in de 9de eeuw na Christus. Na een conflict met de koning van Noorwegen reist hij met zijn adoptiebroer Sigurd naar Engeland, om daar hun eigen koninkrijk op te richten. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht kom je daarbij in aanraking met veel verschillende tegenstanders, waar je op je eigen manier mee kan afrekenen. Zo heb je verschillende manieren om missies te voltooien, hebben bepaalde keuzes in dialogen grote gevolgen en kan je je eigen build samenstellen. Wat ons betreft heeft Ubisoft een gouden keuze gemaakt om de RGP-kant op te gaan en wij kunnen nu al niet wachten op het volgende deel in de serie.

  1. Final Fantasy VII Remake

  Vraag de gemiddelde gamer die in de jaren 90 of ervoor is geboren wat zijn of haar favoriete game is en de kans is groot dat Final Fantasy VII als antwoord wordt gegeven. De JRPG is een regelrechte klassieker en toen werd aangekondigd dat er een remake werd gemaakt, was het enthousiasme groot.

  De remake van Final Fantasy VII is dan ook niet zomaar een nieuwe versie van game, het is een compleet nieuwe game met alleen dezelfde personages en ongeveer hetzelfde verhaal als vroeger. Square Enix heeft Final Fantasy VII vanaf de grond af aan helemaal opnieuw opgebouwd, met beeldschone graphics en een nieuw, soepel en flitsend vechtsysteem. Het is een schoolvoorbeeld van hoe een remake aangepakt moet worden. Helaas kunnen fans niet meteen aan de slag met het hele verhaal, omdat de game in meerdere delen is opgesplitst. In ieder geval hebben we nu iets om naar uit te kijken in de komende jaren!

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  Genshin Impact

  Verkijgbaar vanaf september 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.