Top 10 beste open-world games van 2022

Article
woensdag, 11 januari 2023 om 15:00
2022 11 12 sonic frontiers 2f1671612149
Liefhebbers van open-world games hebben weer een mooi jaar achter de rug gehad. Er waren namelijk veel mooie werelden om te verkennen, maar wat waren de beste? Dit zijn de 10 beste open-world games van 2022.

10. Sonic Frontiers

Sonic-fans hebben de laatste jaren niet veel om te vieren gehad als het aankomt op games, op remasters en compilaties na. Maar dit jaar is er eindelijk weer een volwaardige Sonic game uitgekomen waar duidelijk echt liefde in is gestoken. Door de ontwikkelaars.
Sonic Frontiers is bovendien de eerste open-world game in de franchise, waarbij de blauwe egel zijn vrienden moet bevrijden van uit de Cyber Space. Sonic kan uiteraard razendsnel rennen, maar ook grinden op rails en op meerdere manieren afrekenen met vijanden. Helaas had Sonic Frontiers ook wat technische problemen en is de besturing niet altijd soepel, waardoor de game niet verder is gekomen dan de tiende plaats op de lijst.
ghostwire tokyo gameplay 3f1647290552

9. Ghostwire Tokyo

Liefhebbers van griezelige games hadden ook weer iets om naar uit te kijken in 2022. Tango Gameworks kwam namelijk ook eindelijk weer met een game, na de twee Evil Within-titels. Ghostwire Tokyo gaat alleen wel een heel andere kant op.
In de game worden bijna alle inwoners van Tokyo veranderd in geesten, nadat een mysterieuze mist de stad binnen rolt. Alleen Akito blijft zijn menselijke vorm behouden, omdat hij gered wordt door een geest. Het is aan Akito en zijn nieuwe metgezel om te achterhalen wat er in hemelsnaam is gebeurd en de plannen van een mysterieuze groep te stoppen.
Daarbij mag je Tokyo verkennen, waarbij er naast de main quest ook veel andere activiteiten te doen zijn. Helaas voelt de combat wat verouderd en stroef aan, waardoor de game niet een hoger plekje op de lijst krijgt.
dying light 2f1664287534

8. Dying Light 2: Stay Human

Het duurde wat langer dan verwacht, maar dit jaar zag eindelijk Dying Light 2: Stay Human het levenslicht. Gelukkig was de game het lange wachten waard, want de mix van zombies en parkour werkt weer uitstekend en de game zit bomvol content.
In tegenstelling tot het eerste deel zitten er ook meer confrontaties met mensen in en verschillende facties om je bij aan te sluiten. Die sociale interacties gaan alleen wel weer gepaard met een middelmatig verhaal met wat rare wendingen. Maar als je zoekt naar een open-world zombie game met heerlijke gameplay, dan hoef je niet verder te zoeken.
v rising headerf1657291051

7. V Rising

Eén van de grote verrassingen dit jaar is zonder twijfel V Rising. De game verscheen in early access-vorm in mei en wist binnen drie dagen meer dan een half miljoen keer over de digitale toonbank te gaan. En dat is ook niet zonder reden.
V Rising voegt namelijk een aantal elementen slim samen. Zo ben je een vampier en krijg je verschillende vaardigheden tot je beschikking in de open wereld, maar moet je ook genoeg slachtoffers leeg zuigen om in leven te blijven. Naast de sterke combat krijg je een kasteel tot je beschikking die je moet managen en uitbouwen.
Het totaalpakket is zeer interessant, mede door een aantal unieke ideeën. Zo heeft het bloed dat je drinkt een grote invloed op je stats in gevechten. Je moet dus goed opletten die je precies leegzuigt. V Rising heeft dan ook terecht een plek op de lijst weten te veroveren.
pokemonscarletf1676998366

6. Pokémon Scarlet & Violet

Na een enorm lange reeks games heeft The Pokémon Company dit jaar besloten om iets nieuws te gaan doen: open-world games maken. Aan het begin van 2022 kwam eerst Pokémon Legends Arceus en recent werd dit opgevolgd door Pokémon Scarlet & Violet.
De nieuwe games hebben een grootse open wereld, drie verschillende verhaallijnen en een nieuwe versie van Mega-Evoluties. Het is een flinke verbetering ten opzichte van eerdere titels, maar daar gaat helaas wel ten koste van de performance. Die is met name in steden heel slecht.
Ontwikkelaar Game Freak heeft al wat updates uitgebracht om de technische kant beter te maken, maar het kost de game wel kostbare punten in de strijd om de beste open-world game van 2022.
lego star wars the skywalker saga pc spel steam europe wallpaper 2f1648999251

5. LEGO Star Wars The Skywalker Saga

Er zijn al heel wat LEGO games voorbij gekomen in het verleden, waaronder al een paar Star Wars-games. Ontwikkelaar Traveller’s Tales heeft met LEGO Star Wars The Skywalker Saga alleen de beste titel in de hele reeks tot nu toe afgeleverd.
Zoals de titel doet vermoeden mag je namelijk door het verhaal van alle negen films spelen, waarbij je talloze karakters tot je beschikking krijgt - en inclusief de iconische LEGO-humor natuurlijk. TT heeft de gameplay bovendien verrijkt met een combo-systeem voor Force users en een third-person shooter systeem voor andere personages. Een must-have voor Star Wars-fans!
god of war ragnarok nuevo juego plusf1668171466

4. God of War Ragnarok

De verhuizing van God of War in 2018 naar de Noorse mythologie was een meesterzet van Santa Monica Studio. Vier jaar later mogen we eindelijk het vervolg meemaken op het verhaal van Kratos en Atreus en dat heeft veel indruk op ons achtergelaten. In onze review werd de game dan ook beloond met een 9,8!
De gameplay staat nog steeds als een huis en is zelfs nog beter gemaakt door de ontwikkelaar, het verhaal is van epische proporties en laat je niet los tot het einde en de cast levert weer geweldig werk af.
De enige reden dat God of War Ragnarok niet hoger op de lijst staat, is doordat de wereld toch iets minder ‘open-world’ aanvoelt dan de concurrentie. Je hebt wat minder vrijheid door de duidelijke richting die je op wordt gestuurd.
xenoblade chronicles 3 gameplayf1658746448

3. Xenoblade Chronicles 3

De Xenoblade Chronicles-franchise is ondertussen een household name geworden op de platformen van Nintendo. Na het succesvolle Xenoblade Chronicles 2 uit 2017 werd er dan ook met smart uitgekeken naar de conclusie van de trilogie. En die valt niet tegen!
De game levert een pakkend verhaal af die goed is voor enorm veel uur aan plezier, naast alle andere dingen die je in de open wereld kan doen. Het vechtsysteem is bovendien lekker diepgaand, met veel nieuwe toevoegingen. Daarvoor krijg je wel veel tutorials voor je kiezen, maar die zijn dit keer ook wel echt nodig.
Monolith Soft heeft ondanks de grote open wereld gezorgd voor een soepele performance op de Nintendo Switch, in tegenstelling tot Pokémon Scarlet & Violet. De game is misschien niet moeders mooiste, maar dat is een stuk beter dan een framerate in de enkele cijfers.
horizon forbidden west slangf1642430571

2. Horizon Forbidden West

Eigenlijk had Horizon Forbidden West al in 2021 moeten uitkomen, maar het Nederlandse Guerrilla had nog iets meer tijd nodig om de puntjes op de i te zetten. Dat is niet erg, want het eindresultaat mag er zeker zijn.
In de sequel op Horizon Zero Dawn mogen spelers weer in de schoenen stappen van Aloy. Deze keer gaat de heldin naar het onbekende westen, om te achterhalen wie of wat er achter een plaag zit dat alles doodt. Niet alleen krijg je daarbij nieuwe mechanische monsters voor je kiezen, maar ook een hele horde aan menselijke vijanden.
Horizon Forbidden West verbetert zo’n beetje alle wat het origineel zo goed maakte. Het verhaal is weer uitstekend, de gameplay is verbeterd - met name op het gebied van de speer - en de open wereld is nóg groter en mooier. De game had zeker de titel beste open-world game van 2022 kunnen winnen, ware het niet dat er niet veel later een andere kandidaat ten tonele verscheen…
elden ring yggdrasilf1644244030

1. Elden Ring

Er kan er maar één de beste zijn en dat is in dit jaar zonder twijfel Elden Ring. De verwachtingen waren hooggespannen voor de eerste open-world game van FromSoftware, maar de Japanse ontwikkelaar heeft ze allemaal waargemaakt. Elden Ring mag met recht het Magnum Opus genoemd worden van FromSoftware.
De befaamde Dark Souls-gameplay vormt de basis in Elden Ring, maar dat wordt verder uitgebouwd met meer systemen, talloze interessante wapens en spreuken en de mogelijkheid om te springen. Samen met de toevoeging van een mount maakt dat de wereld een feestje om te verkennen, omdat er achter elke hoek wel weer een nieuw geheim schuilt.
De open wereld van Elden Ring is bovendien enorm groot en zeer divers. Van de groene velden van Limgrave tot aan het hel-achtige Caelid en de prachtige ondergrondse wereld: alles is zorgvuldig gemaakt en adembenemend mooi (of griezelig). Het zal een monsterklus worden voor FromSoftware om dit pareltje te overtreffen!