Top 10 beste natuur documentaires - De wereld is schitterend!

Article
zaterdag, 03 februari 2018 om 11:00
xgn google image
Mensen zijn vaak druk met onder andere werk, hobbies of het onderhouden van een gezin. Hierdoor is het mogelijk dat je soms vergeet hoe mooi de wereld eruit kan zien. Daarom hebben wij de tien beste natuur documentaires op een rijtje gezet. Laat je betoveren door al het mooie wat onze planeet te bieden heeft!

10. African Cats (2011)

We trappen onze lijst van beste natuur documentaires af met African Cats. Uitgegeven door een speciale divisie van Disney, genaamd Disney Nature.
In deze documentaire zien we het leven van verschillende katachtige in Afrika. Met de focus op een gezin van leeuwen die strijden met een andere leeuw om territorium. Hiernaast ligt de focus op een vrouwelijke cheetah die probeert te overleven en haar welpjes in veiligheid te brengen van de gevaren uit het wild, zoals Hyena's.
Een deel van de opbrengst van de documentaire is gedoneerd aan de African Wildlife Foundation. Met de slogan “See African Cats, Save the Savanna”, wist de documentaire meer dan 200 vierkante kilometer aan land te redden in Kenia.
125333 2

9. Frozen Planet (2011)

Binnen onze lijst van beste natuur documentaires gaan we van de Afrikaanse vlakten naar de twee ijskoude polen, de Noord en Zuidpool.
Frozen Planet bevat zes afleveringen die het leven en de omgevingen van beide polen in beeld brengen. Niet alleen het dierenleven, maar ook de verschillende vormen van ijs en het effect hiervan komen voorbij. Verder duikt de documentaire in aflevering zeven in op het gevaar van klimaatverandering en de opwarming van de Aarde.
Frozen Planet wist ook succes te maken in Amerika, waar de documentaire uiteindelijk een Emmy won voor beste non-fictie serie. Alles over de polen is hier te vinden!
125335

8. March of the Penguins (2005)

Van beide polen gaan we nu specifiek naar de zuidpool. In onze lijst van beste natuur documentaires kan de Oscar winnende March of the Penguins niet ontbreken.
De documentaire gaat specifiek in op de jaarlijkste toch die penguins moeten doorstaan. Waarneer een broedplaats is gevonden, en de eieren uiteindelijk uitkomen, begint namelijk een moeilijke periode voor de penguins. In deze periode moeten de ouders vaak heen en weer tussen de oceaan en de broedplaats om genoeg eten te vinden voor de pasgeboren penguins.
March of the Penguins wist de Oscar voor beste documentaire binnen te slepen en heeft vanwege populariteit een vervolg gekregen, genaamd March of the Penguins 2: The Call.
125337

7. Oceans (2009)

Van de koude vlaktes gaan we naar de verschillende oceanen verspreid over onze aardbol.
Dit passieproject is gefilmd in meer dan vijftig verschillende gebieden en duurde ongeveer vier jaar om te filmen. In alle vijf de oceanen komt het onderwater leven voorbij, maar de documentaire gaat ook in op het negatieve effect dat mensen kunnen hebben op de oceanen.
Oceans is oorspronkelijk van Franse makelij, maar in de Engelse versie wordt de documentaire ingesproken door Pierce Brosnan (James Bond in Goldeneye). Ontdek hier alle geheimen van de vijf oceanen van de wereld.
125338

6. Virunga (2014)

Een unieke binnen onze lijst van beste natuur documentaires. Deze Netflix documentaire bevat een aangrijpend verhaal over moed en opkomen voor de natuur.
Virunga gaat namelijk over een kleine groep mensen die er alles aan doen om het Virunga National Park en de gorilla’s die er leven te beschermen. Dit terwijl er oorlog wordt gevoerd in de omgeving. Virunga laat mooie beelden zien van het National Park en de gorilla’s, maar toont ook het geweld en politieke aspect uit de omgeving.
Virunga is een documentaire die een krachtig verhaal combineert met mooie natuurbeelden. Een perfecte mix van beide aspecten.
125339

5. Africa (2013)

We zijn beland in onze top vijf beste natuur documentaires en op deze plek staat Africa. Een prachtige documentaire die alle aspecten van het continent naar voren laat komen.
Africa bevat zes afleveringen die elk een uur duren. Met elke aflevering een nieuw gebied uit het grote continent en het wilde leven wat daar te vinden is. Van Kalahari tot aan de Sahara, alle grote plekken worden getoond.
Africa behandelt ook hoe de gebieden zijn veranderd en wat er nog kan gebeuren in de toekomst. Denk aan de gevaren van stropers of het uitbreiden van de bevolking en welk effect dit heeft op de natuurgebieden. De mooiste plekken van Africa zijn nu in je eigen huis te aanschouwen.
125340

4. Human Planet (2011)

Wat zoeken we in beste natuur documentaires? Een unieke eigenschap waardoor de documentaire zichzelf weet te onderscheiden. Dit maakt Human Planet zo interessant om naar te kijken, een aparte kijk op de wereld vanuit het perspectief van de mens.
In Human Planet vergelijken we de verschillende plekken op Aarde met de mensen die er leven. De mensheid weet zich zo aan te passen dat wij bijna alle omstandigheden weten te overleven en in Human Planet wordt dit getest. We zien hoe mensen zich aanpassen en overleven in jungles, de ijskoude polen of de hete woestijnen. Op welke plekken van de wereld denk jij te kunnen overleven?
125341

3. Blue Planet I & II (2001 - 2018)

In onze top drie beste natuur documentaires spelen we gelijk een beetje vals. Beide Blue Planet documentaires hebben we namelijk meegerekend op deze derde plaats.
The Blue Planet kwam oorspronkelijk uit in 2001 en was voor zijn tijd revolutionair als het gaat om het tonen van de onderwaterwereld. Zo kwamen er beelden voorbij die het gedrag van bepaalde dieren toonde dat nog nooit eerder was vastgelegd op film.
Blue Planet II maakte eind 2017 zijn debut en probeert wederom de obscure dieren van de onderwaterwereld in beeld te brengen. Beide documentaires bevatten muziek van componist Hans Zimmer (The Dark Knight, Pirates of the Caribbean) en wisten zo goed in de smaak te vallen dat ze over de hele wereld zijn uitgezonden.
125344

2. Life (2009)

Een simpele titel die alles in één woord samenvat. De documentaire Life gaat over het leven van dieren over de hele wereld, maar wel met een thema in gedachten.
Het doel van Life is namelijk om te laten zien hoe verschillende diersoorten leven, maar ook hoe het lukt om te blijven overleven. Wat moeten verschillende dieren doen om aan voedsel en water te komen of te schuilen voor een hevige storm? De natuur zit vol gevaren en Life toont hoe verschillende diersoorten hiermee omgaan.
Life is puur natuur. Misschien niet voor iedereen weggelegd, aangezien je veel dieren zult zien die prooi vallen aan andere dieren. Maar voor de naakte waarheid van wat er in de natuur gebeurt ben je hier aan het juiste adres.
125345

1. Planet Earth I & II (2006 - 2016)

Wederom spelen we een klein beetje vals, want de beste natuur documentaires zijn er twee. Beide Planet Earth documentaires zijn spectaculair en revolutionair op hun eigen manieren.
Planet Earth wist de wereld te verrassen met ongekende beelden van de natuur en unieke camerabeelden die zijn gemaakt met de meest geavanceerde technieken. Hiernaast was Planet Earth de eerste documentaire die compleet was gefilmd in High Definition en de duurste productie ooit voor de BBC. Het vervolg, Planet Earth II zou uiteindelijk de eerste documentaire worden die compleet was gefilmd in 4K (vier keer hoger dan High Definition).
Beide Planet Earth documentaires staan in de top drie van de top 250 best beoordeelde series op IMDb. Alle eerdergenoemde aspecten uit deze lijst komen samen in de Planet Earth documentaires. Niet alleen koning van de jungle, maar koning van alle natuur documentaires!

Wat vinden jullie de beste natuur documentaires?

Dit was onze lijst met de tien beste natuur documentaires. Wij zijn benieuwd wat jullie de beste of mooiste natuur documentaires vinden. Laat het ons weten in de reacties!