Top 10 beste musicalfilms - Hoor je de mensen zingen?

Article
dinsdag, 21 maart 2017 om 18:05
xgn google image
Regelmatig verschijnt er een film binnen het musicalgenre. Zo zagen we laatst de enorme hit La La Land en komt binnenkort nog Disney haar Beauty And The Beast uit. Maar welke musicalfilms zijn nu echte aanraders? In dit artikel werpen we een blik op de top 10 beste musicalfilms.

10. Grease (1978)

Iedereen kent wel minstens één liedje van Grease: Grease Lightning, You're The One That I Want, Beauty School Dropout, Summer Nights. Veel van de nummers kunnen makkelijk mee worden gezongen. Hier ligt dan ook voornamelijk de kracht van deze film. Terwijl het verhaal zelf flinterdun is, kun je nog dagen na het zien van de film over die systematische, hydromatische, automatische auto's terwijl je telkens blijft vragen: tell me more.

Grease vertelt het romantische verhaal van Sandy (Olivia Newton-John) en Danny (John Travolta), het nette meisje en de stoere boy. Een verhaal waarin een zomerliefde uitbloeit tot niets minder dan een conflict, waarin het duo imago's hoog hebben te houden. Danny's 'vrienden' vinden het maar raar dat Danny op een braaf meisje als Sandy valt. Sandy die net op de school terecht is gekomen, wordt door haar nieuwe vrienden ook een hoop narigheid over Danny verteld.
De musicalfilm werd in 1978 uitgegeven en is een verfilming van de gelijknamige musical Grease. Het nummer Hopelessly Devoted To You en Grease werden bij de Oscars en Golden Globe Awards genomineerd voor beste oorspronkelijke lied. De film werd ook bij de de Golden Globes genomineerd voor beste musical- of komediefilm.
107509 5

9. Mamma Mia (2008)

Het is maar wat: je staat op het punt om te trouwen, maar je kunt niet loslaten dat je nooit hebt geweten wie je vader is. Ondertussen heb je wel graag dat hij aanwezig is op je bruiloft. Het wordt nog ingewikkelder als blijkt dat er drie potentiële papa's, zijn die allemaal heel erg verschillend zijn. Alle drie de vaders worden uitgenodigd voor de bruiloft, terwijl moederlief die hier niets van afweet hier uiteraard niet zo blij mee is.
Wat voornamelijk goed scoort bij deze film is de muziek. Zo levert ABBA nummers waar iedereen wel eens van heeft gehoord: Mamma Mia, Dancing Queen en Money, Money, Money. Aan het einde van de film is het bijna onvermijdelijk dat je de volgende regel nog in je hoofd rond hebt spoken: "Mamma Mia, now I really know. My my, I could never let you go."
Mamma Mia werd in 2008 uitgegeven. Meryl Streep is een van de hoofdrolspeelsters en won met de film een People's Choice Award voor beste vertolking van het lied Mamma Mia. De film ontving twee nominaties Golden Globes voor beste komedie of musical en beste hoofdrolspeelster in dat genre. Ook werd de film genomineerd voor de BAFTA Awards voor beste muziek en beste Britse film. Daarnaast kreeg de film een nominatie voor beste filmmuziek bij de Grammy Awards.
107514 5

8. Willy Wonka And The Chocolate Factory (1971)

Let op, we hebben het hier niet over de nog vrij recente film met Johny Depp als Willy Wonka, maar over de gelijknamige film uit 1971. In de film winnen Charlie Bucket en enkele anderen een gouden ticket waarmee ze toegang krijgen tot de grote chocoladefabriek van de heer Willy Wonka. Deze chocolademaker heeft grootse ideeën en prikkelt de fantasie tijdens een rondleiding door de fabriek. Tijdens die verhalen valt telkens iemand af.
Willy Wonka & The Chocolate Factory werd genomineerd voor beste muziek bij de Academy Awards. Ook ontving deze een nominatie voor beste acteur in een komische film (Gene Wilder als Willy Wonka) bij de Golden Globes. De film wist hier geen prijzen in de wacht te slepen, ondanks dat deze verfilming van Roald Dahls boek bij vele kinderen (en trouwens ook volwassenen) tot de verbeelding heeft gespreken. Wel heeft Willy Wonka And The Chocolate Factory nog een regieprijs gewonnen bij het National Film Preservation Board.
Na het kijken van de film weet je dat de Candy Man alles kan zoet kan maken, dat Oompa Loompa's een heleboel wijze levenslessen via liedjes kunnen overbrengen en dat alles waarover je fantaseert mogelijk is, als je er maar echt in gelooft.
107519 6

7. Singin' in the Rain (1952)

De film speelt zich af op de filmset van Hollywood, waar het koppel Lina Lamont en Don Lockwood doen alsof ze ontzettend verliefd zijn om zo hun romance in de film beter te kunnen verkopen. Via roddelbladen wordt zo voor meer bezoekers in het theater gezorgd. Eigenlijk tolereert Don haar nauwelijks en wil Lina ook alleen maar werken aan haar eigen sterallures.
Uit de film is voornamelijk het nummer Singin' in The Rain bekend. In deze scène zingt Gene Kelly als Don met een paraplu in zijn hand, terwijl hij met een grote lach op zijn gezicht door de regen danst en huppelt. Blij als hij is gooit hij er ook nog even een tapdans tussendoor. Diezelfde scène vind je terug boven de kop van deze nummer 7.
De film won een Golden Globe voor beste acteur binnen komedie en musical. De film won verder ook nog een Directors Guild of America en het National Board of Review nam de film op in haar top 10. Singin' in the Rain werd verder voor twee Oscars genomineerd: beste actrice in een bijrol en beste muziek.
107521 7

6. The Sound Of Music (1965)

The Sound of Music is een musicalfilm gebaseerd op de musical van Rodgers en Hammerstein (ook bekend van de musical Cinderella). In de film wordt Maria naar het klooster gestuurd om wat meer te leren over de wereld. Ze gaat daarentegen uiteindelijk als gouvernante werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. Waar de kapitein ze met harde hand opvoedt, doet Maria dat anders: door ze te laten zingen en dansen.
De film zit vol met humoristische momenten en liedjes. Zo is er een bekende scène waarin middels handpoppen een schapenherder en zijn schapen worden getoond, terwijl het liedje The Lonely Goatherd wordt gezongen. Verder kent het nummer ook bekende en trouwens ergens aanstekelijke nummers als Do Re Mi en So Long, Farewell.
De film won maar liefst 5 Oscars, waaronder beste film, beste regie, beste geluid, beste montage en beste muziek. Verder is de film meermalen voor andere Oscars genomineerd. De film won een Golden Globe voor beste film en beste actrice binnen komedie en musical. De film is verder in 2001 opgenomen in het National Film Registry van het Amerikaanse Library of Congress.
107522 7

5. Belle en het Beest (1991)

En dan zijn we nu aangekomen bij een geanimeerde musicalfilm, zoals alleen Disney deze kan maken. We hebben het hier niet over de musicalfilm met Emma Watson in de hoofdrol, we hebben het hier over de ouderwetse versie van Belle en het Beest. In deze film ontmoet het meisje Belle het beest en ontstaat er een romance. Het beest komt deze liefde wel goed uit, daar hij vervloekt is en alleen echte liefde deze vloek weer kan opheffen.

Waar wel meer Disneyfilms je weten te betoveren met hun muziek, weet Allan Menken hier een heleboel toffe musicalmuziek neer te zetten. Zo zingt het hele dorp 'bonjour' naar Belle, zien we hoe Belle verwelkomd wordt door voorwerpen in Be Our Guest en zingt zelfs de kleerkast van het stuk zijn eigen nummer genaamd Gaston.
Belle en het Beest won twee Oscars. Zo ontving de film een Oscar voor de beste muziek en viel het nummer Beauty and the Beast ook nog specifiek in de prijzen. Verder is de film voor een hoop andere Oscars genomineerd, waaronder een prijs voor beste muziek voor het nummer Be Our Guest. De film won een Golden Globe voor beste originele score en beste originele muziek, en bovendien sleepte de film BAFTA-nominaties binnen.
107528 7

4. La La Land (2016)

In de meest recente film uit deze lijst volgen we serveerster Mia, die ondanks haar droom actrice te worden, telkens niet verder weet te komen dan de auditieronden. Ook volgen we jazzmuzikant Sebastian op de voet, wiens droom het is om zijn eigen club te beginnen. Wanneer ze elkaar ontmoeten proberen ze samen hun dromen waar te maken, maar hierbij krijgen ze te maken met een hoop tegenslagen.
La La Land is vele malen in de prijzen gevallen: zo wist de film maar liefst 6 Oscars binnen te halen. Emma Stone werd geprezen om haar hoofdrol en Damien Chazelle werd geprezen om zijn regie. Ook wist het nummer City of Stars de beste prestatie betreffende filmmuziek neer te zetten. De film werd ook nog eens uitgeroepen tot de beste film van het jaar 2016.
In onze review wordt La La Land beschreven als dé film van 2016. Op vrolijke en daarbij kleurrijke wijze weet La Land je mee te nemen naar verschillende interessante muziekscènes. In de La La Land review scoorde deze musicalfilm maar liefst een 8.5.
107529 1

3. West Side Story (1961)

Shakespeare's Romeo en Julia krijgt een heel andere vorm in deze musicalfilm, waarin twee rivaliserende bendes (de Jets en de Puerto Rican Sharks) samen dansen. Wanneer het conflict zodanig uit de hand loopt dat de bendes elkaar willen bevechten in een strijd wie de baas wordt op straat, proberen Maria en Tony hier een einde aan te maken.
Wat voornamelijk opvallend is aan West Side Story, is hoe in de muziek zoveel verschillende muzieklijnen door elkaar heen lopen. Neem bijvoorbeeld Quintet waarin de Jets, Puerto Rican Sharks, Tony en Maria allemaal hun eigen partijen hebben die kriskras door elkaar heen lopen. Verder zijn er ook een hoop nummers die de romance tussen Tony en Maria laten zien, waaronder Tonight en Somewhere: "There's a place for us".
West Side Story is ontzettend vaak in de prijzen gevallen. Zo won de film maar liefst 10 Oscars, waaronder onder andere Best Picture, Best Film Editing, beste geluid en beste muziek. Ook wist de film maar liefst drie Golden Globes in de wacht te slepen: beste musicalfilm, beste actrice in een bijrol en beste acteur in een bijrol.
107531 1

2. Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleetstreet (2007)

De Demon Barber Of Fleetstreet mag niet ontbreken in deze lijst met top 10 beste musicalfilms. Dit duistere avontuur neemt je mee naar het 19e-eeuwse Londen.
In deze film speelt Johnny Depp de hoofdrol als keeldoorsnijdende barbier Sweeney Todd. Dit doet hij simpelweg om wraak te nemen aangezien hij door een rechter onterecht is vastgezet in de gevangenis. Deze rechter genaamd Lupin (Alan Rickman) had een oogje op zijn vrouw en is er vervolgens met zijn vrouw vandoor gegaan. Ondertussen is daar ook nog de 'lieve' Mrs. Lovett, die al de mannen wiens kelen zijn doorgesneden verwerkt in haar vleespastijtjes.
De film kent een redelijk donkere toon en is erg vaak in grijstinten gefilmd. Johnny Depp zet weer eens een rol neer waar hij ook bij awards mee wordt geroemd. Een erg bekende scène is die waarin Alan Rickman als rechter Lupin langskomt bij Sweeney Todd en ze vervolges het nummer Pretty Woman zingen. Terwijl Todd langzaam de rechter om het leven wil brengen, wordt er gezongen over de schoonheid van de vrouw.
Sweeney Todd won een Academy Award voor Best Achievement in Art Direction, verder is Johnny Depp ook genomineerd voor zijn rol als Sweeney Todd. Deze prijs wist hij trouwens wel binnen te slepen bij de Golden Globes. Verder won de film nog een Golden Globe voor beste komedie- of musicalfilm en is Sweeney Todd ook genomineerd voor de BAFTA Awards. Deze musicalfilm won in totaal 3 prijzen en is 72 keer genomineerd.
107533 1

1. Les Misèrables

De absolute nummer 1 in deze top 10 beste musicalfilms is Les Misèrables. Deze film kent zoveel verschillende verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen, dat het een drie uur durend meesterwerk is geworden. Zo volgen we onder andere het leven van voormalig slaaf nummer 24601, oftewel Jean Valjean (Hugh Jackman). Nadat hij een brood stal om zijn zieke zus en kinderen te voederen, werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf waarbij hij zware arbeid moet verrichten.
Les Misèrables kent een immens uitgebreid verhaal wat onmogelijk kan worden samengevat onder dit kleine kopje. Centraal staat hoe Jean Valjean in het 19-eeuwse Frankrijk wordt opgejaagd terwijl hij een nieuw leven probeert op te bouwen na zijn gevangenisstraf. Ondertussen is er ook nog Cosette en een klein kindje van de fabriekswerkster Fantine (Anne Hathaway), waar Valjean voor moet zorgen.
Ook in Les Misèrables worden er op spraakmakende manier verschillende musicalmelodieën door elkaar gezongen. Het makkelijkste voorbeeld is nog wel The Confrontation, een confrontatie tussen Jean Valjean (Russel Crow) en zijn voormalig gevangenisbewaker Javier, die hem maar al te graag terug naar zijn cel brengt. Het kan daarentegen ingewikkelder dan dit duet, neem bijvoorbeeld het nummer One Day More waar zo'n beetje alle rollen uit de film door elkaar heen zingen met hun eigen melodie.
Het is opvallend hoe Hugh Jackman transformeert van Wolverine naar Jean Valjean, niet voor niets won hij een Golden Globe voor beste uitvoering. Ook wist de film maar liefst 3 Oscars in de wacht te slepen: beste prestatie in grime, beste prestatie in het creëren van een geluidsmix en beste prestatie voor actrice met een bijrol door Anne Hathaway voor haar vertolking van Fantine. De film won maar liefst 81 verschillende awards en is 171 keer genomineerd.