Top 10 best verkochte game franchises aller tijden

  In al die jaren dat we gamen zijn er tal van game franchises de revue gepasseerd. Sommige zijn zo weer verdwenen, maar enkele zijn ook jarenlang blijven plakken. Maar wat zijn nou de tien best verkochte game franchises aller tijden? Wij zetten ze voor je op een rij.

  10. LEGO

  We trappen de lijst af met één van de meest populaire merken ter wereld: LEGO. Aan het einde van de jaren 90 van de vorige eeuw begon de Deense speelgoedfabrikant met het produceren van LEGO games. Dat leverde iconische PC-spellen op als LEGO Island, LEGO Racers en LEGOLAND.

  In 2005 kwam LEGO Star Wars uit en dat betekende een keerpunt in het bestaan van de game franchise. Steeds vaker werden de blokken gecombineerd met bestaande filmfranchises en daarme spraken de LEGO games steeds meer de massa aan. Vandaag de dag worden er vrijwel alleen maar filmgames van LEGO gemaakt, met het verfrissende LEGO City Undercover als één van de uitzonderingen, en dat leverde maar liefst 100 miljoen verkochte games op.

  Best verkochte game: LEGO Star Wars The Complete Saga (13,3 miljoen)

  9. FIFA

  Natuurlijk kan de jaarlijks terugkerende voetbalgame niet ontbreken in de lijst met best verkochte game franchises aller tijden. Al vanaf de release van de allereerste FIFA in december 1993 komt er elk najaar een nieuwe footie onze kant op en de laatste jaren wordt die steeds maar populairder. Niet gek natuurlijk. Wie wil er nou niet spelen met zijn favoriete clubs en spelers?

  Ten tijde van de PlayStation 2 en de eerste Xbox was FIFA in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met concurrent PES, maar na de release van de PlayStation 3 en Xbox 360 nam EA's voetbalfranchise steeds meer afstand van zijn Japanse equivalent. De gecreërde monopoliepositie resulteerde de laatste jaren in steeds groter wordende verkoopaantallen. Als je de verkopen van alle FIFA games bij elkaar op telt, krijg je een totaal verkoopaantal van 100 miljoen!

  Best verkochte game: FIFA 17 (10,86 miljoen)

  8. Final Fantasy

  De Japanse fantasy serie met ontelbare verschenen delen vinden we terug op een achtste plek. De eerste Final Fantasy game kwam in 1987 en de maker ervan, Hironobu Sakaguchi, dacht gelijk dat het zijn laatste gecreëerde game zal zijn, vandaar het Final gedeelte in de naam van de game. Dat bleek een grote vergissing te zijn van Sakaguchi, want als er nou van één gameserie voorlopig geen laatste deel zal verschijnen, is het Final Fantasy wel.

  Na 1987 zijn er maar liefst vijftien hoofddelen verschenen binnen de franchises, waarvan Final Fantasy 15 de laatste is, en tall van spin-offs en kleinere delen. Niet gek dus dat Final Fantasy in de lijst met best verkochte game franchises staat. Er zijn immers 130 miljoen exemplaren van Final Fantasy games verkocht.

  Best verkochte game: Final Fantasy 7 (9,72 miljoen)

  7. Need for Speed

  Als je je niet gamende vader een aantal gameseries zou voorleggen, zou waarschijnlijk alleen bij het noemen van Need for Speed een belletje rinkelen in zijn hoofd. Dat zegt wat over de Need for Speed franchise, denk je niet? De raceserie is een waar begrip bij racefans en wordt dan ook veel gespeeld door mensen die doorgaans niet bijzonder vaak gamen.

  De Need for Speed games spelen zich vooral af in grote, open steden waarin je allerlei races kunt doen. Niet zonder risico's overig, want een spectaculaire crash is zo gemaakt. Dat dit concept veel mensen aanspreekt, blijkt wel uit de gigantische verkoopaantallen die de serie aandoet. De Need for Speed games in totaal namelijk 150 miljoen keer verkocht.

  Best verkochte game: Need for Speed Underground (7,2 miljoen)

  6. De Sims

  Alhoewel EA de laatste jaren veel kritiek te verduren krijgt, weet het Canadese bedrijf wel hoe het goed verkopende en best verkochte game franchises moet maken. De Sims is namelijk al de derde game van de Canadese uitgever in deze lijst en dat is terecht.

  In de Sims heb jij de touwtjes in handen. Maak je eigen Sim (personage), bouw een huis en leidt het leven. Jij bepaalt wat je doet. Je kunt een baan zoeken, trouwen, kinderen krijgen en ga zo maar door. En dat is goed voor 200 miljoen verkochte kopieën.

  Best verkochte: De Sims 2 (20 miljoen)

  5. Call of Duty

  Call of Duty, you love it or you hate it. Dat is de laatste jaren de tendens rondom de Call of Duty franchise. Met de eerste paar games werd het complete shooterlandschap compleet veranderd en bij Call of Duty 4 Modern Warfare (2007) viel alles wat goed is samen. Logisch dan ook dat het één van de best verkochte game franchises ooit is.

  De laatste jaren lijdt de serie aan een verzadiging. Het matige Ghosts (2013) en een paar uitstapjes naar de toekomst, deden de serie, ondanks dat de Black Ops reeks prima waren, geen goed. Toch zijn er maar liefst 250 miljoen games verkocht en de aankomende release, Call of Duty World War 2, zal er vast en zeker enkele tientallen miljoenen aan toevoegen.

  Best verkochte game: Call of Duty Modern Warfare 3 (26,5 miljoen)

  4. Grand Theft Auto

  Ja, die staat lager dan je dacht. Desalniettemin kan Grand Theft Auto (of GTA) met gerust hart één van de meest verkochte én best verkochte game franchises aller tijden genoemd worden. En dat voor een game waarvan het altijd vele jaren duurt voordat er een nieuw deel komt.

  In GTA ben je een crimineel die allerlei klusjes moet opknappen (of in GTA V zelf verzint) in een grote, open stad. Maar dat is niet waar GTA zo bekend om staat. De enorme vrijheid die je buiten die klusjes hebt is iconisch voor de serie. Wil je een auto stelen, de enorme stad ermee uitvluchten en door het bos crossen? Dat kan in Grand Theft Auto, een serie die 250 miljoen verkochte kopieën kent.

  Best verkochte deel: Grand Theft Auto V (52 miljoen)

  3. Pokémon

  Als er dan toch een game franchise is die bekender is dan GTA, dan moet dat Pokémon zijn. Al twintig jaar lang worden we vermaakt met tal van Pokémon games en dat vinden we niet erg. Elk nieuwe avontuur brengt ons namelijk naar een nieuwe wereld met rond de honderd nieuwe Pokémon.

  De kwaliteit van de games is niet het enige waar de franchise bekend om staat. Bijna elke nieuwe generatie wordt namelijk ondersteund door een nieuwe anime waarin de inmiddels iconische Ash Ketchum en zijn partner Pikachu tal van avonturen meemaken. Dankzij die televisieserie is de Pokémon franchise zo bekend zoals het nu is. Er zijn maar liefst 290 miljoen Pokémon games verkocht.

  Best verkochte game: Pokémon Red/Blue/Yellow/Green (59,52 miljoen)

  2. Tetris

  Nee, dit is geen grap. Tetris is één van de best verkochte game franchises aller tijden en dat is het al sinds de release in 1984. Het concept is al die jaren enorm simpel gebleven. Je moet ervoor zorgen dat vallende blokjes, die overigens allerlei verschillende vormen hebben, precies in elkaar passen. Gaat dit goed, dan verdwijnt constant de onderste rij.

  Een simpel concept dus, maar wel goed voor 495 miljoen verkopen dus. Niet dat dat overigens met één game gedaan is, want er zijn in totaal 79 Tetris games in allerlei soorten thema's verschenen. Zo kom je dus wel aan die honderden miljoenen. Al moet de game dan natuurlijk nog steeds goed zijn, maar dat zit wel snor.

  Best verkochte game: de eerste Tetris (44 miljoen)

  1. Mario

  Dit is dan weer niet zo'n verrassing. Wie kent Mario nou niet? De besnorde Nintendo icoon zag in 1981 het levenslicht, toen nog als Jumpman, in de eerste Donkey Kong game. Sindsdien is de Italiaanse oud-loodgieter in meer dan 250 verschillende games verschenen. En dat doet hij niet omdat hij niet populair is.

  In al die jaren heeft de Mario franchise ons laten spelen met veel verschillende dingen. Hordelopen, kogelstoten, voetballen, karten, tenissen en ga zo maar door. Alleen blijft Mario's favoriete hobby het platformen, waar hij in Super Mario Bros, Mario Galaxy, Super Mario 3D World en vanaf november ook in Super Mario Odyssey vrolijk mee bezig is. Niet gek ook dat de Mario franchise in totaal 528,5 miljoen keer verkocht is.

  Bestverkochte game: Super Mario Bros. (47,58 miljoen)

  Top 10 best verkochte game franchises aller tijden

  De top 10 is tot stand gekomen dankzij onderzoek van NetEnt Stalker. Zij hebben de alle verkoopaantallen van verschillende game franchises bij elkaar op geteld en zijn zodoende tot een top 15 gekomen. Wij hebben alleen de top 10 daarvan uitgelicht.

  LEGO City Undercover

  Verkijgbaar vanaf 28 march 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.