Tokyo Dark release - Geheimzinnig [Gespeeld op gamescom 2017]

Article
vrijdag, 08 september 2017 om 14:30
xgn google image
Het indieproject van Square Enix heeft geen windeieren gelegd als er gekeken wordt naar de gamescom line-up. Wij durven na een aantal hands-ons te zeggen dat deze 'kleinere' games niet onderdoen voor andere grotere games. Hoe één van deze titels in elkaar steekt, lees je in deze bulk aan informatie over de Tokyo Dark release.
Met de Tokyo Dark release krijg je, op zijn zachtst gezegd, een speciale game. Het is namelijk niet bepaald in een hokje te plaatsen, aangezien er elementen van verschillende genres voorbij komen. Als er dan toch een poging gedaan moet worden, is Tokyo Dark een point-and-click avontuur met role-playing game elementen. Verpak dat in een spannend detective verhaal dat draait om horror en mysterie, en je hebt ongeveer een beeld van wat je kan verwachten.

Een duistere zaak

Tokyo Dark speelt zich, zoals de naam al verklapt, af in Tokio. Je speelt de vrouwelijke detective Ito, wier partner op een onverklaarbare wijze verdwenen is. De zoektocht naar deze persoon brengt de speurneus langs de donkere hoeken van de stad, want er blijkt meer achter de verdwijning te zitten dan verwacht.
Het uitgangspunt van het verhaal is gebaseerd op Japanse historie en mythes. Dat bovennatuurlijke aspect steekt regelmatig de kop op en blijft om je heen hangen, terwijl je door de straten van Shinjuku schuifelt. Of Ito deze kwaadaardige dreiging aan kan, is niet voor de volle 100 procent zeker.
Volgens Maho Williams, één van de ontwikkelaars van Tokyo Dark, kost het ongeveer zo’n acht tot elf uur om het einde van het spel te bereiken. Niet gek als je bedenkt dat het spel maar liefst elf verschillende eindes heeft die makkelijker bereikt kunnen worden met een New Game+ optie. Vanaf 7 september is het spel te downloaden via Steam, maar wellicht komt de game op een latere datum uit voor andere platformen.
117506

Een visueel verhaal

Het eerste dat aan Tokyo Dark opvalt, is de uitnodigende stijl. Het spel combineert tekenstijlen van zowel het Oosten als het Westen van onze aardbol, om deze vervolgens in een kleurrijk anime-uiterlijk te gieten. Bovendien bevat het spel naast soepele bewegingsanimaties de welkome toevoeging van cutscenes. Gelukkig zijn deze ook geheel in de trant van het uiterlijk van de game.
Er is veel aandacht aan het esthetische gedeelte van de duistere point-and-click besteed, aangezien de game in principe ook als visueel verhaal gezien wordt. Het overgrote deel van de tijd ben je aan het lezen, dialoogopties aan het kiezen en puzzels aan het oplossen. Verwacht geen segmenten waarbij je als een bezetene op de knoppen moet rammen. Ito doet haar onderzoek op haar eigen tempo en gehaaste stappen zorgen voor problemen.
117508

Ito's bekwaamheid

Tokyo Dark heeft meer diepgang dan alleen een beetje rondklikken. Er is een uitgebreid RPG-systeem aan Ito gehangen die haar keuzes monitort en daarop inspeelt. Deze feature, genaamd SPIN, verdeelt de vaardigheden van de detective over vier verschillende kwaliteiten. De categorieën zijn:
  • Sanity
  • Professionalism
  • Investigation
  • Neurosis
Aan het begin van de game zullen al deze eigenschappen neutraal zijn, maar gedurende de game verschuiven de punten. Elke keuze die je maakt hangt samen met één of meerdere van deze kwaliteiten en zal hier invloed op hebben. De gesteldheid van SPIN betekent meer dan je lief is, want door de autosave kunnen keuzes niet ongedaan gemaakt worden.
Als je je netjes gedraagt tijdens een verhoor, gaat je professionalisme omhoog en worden er nieuwe gespreksopties mogelijk. Andersom kan het ook uitpakken dat een laag professionalisme het mogelijk maakt dat je acties buiten de wet volbrengt. Drie keer raden wat er gebeurt bij de eigenschap Sanity als er al is vastgesteld dat het spel een bovennatuurlijk tintje heeft. Oppassen dus na de Tokyo Dark release!

Populair Nieuws