Apple heeft nu ook geen vriend meer in de VS

News
woensdag, 07 mei 2025 om 16:00
apple 1839363 1920f1612952324
Nog meer slecht nieuws voor techgiganten als Apple en Google. De VS heeft namelijk inspiratie gehaald uit de Digital Markets Act van de EU voor een nieuw wetsvoorstel.
Nadat de Verenigde Staten jarenlang vrij baan heeft gegeven voor grote bedrijven, lijkt daar nu ineens een einde aan te komen. De Republikein Kat Cammack heeft namelijk dinsdag een wetsvoorstel ingediend, waarmee het verplicht wordt voor ‘large app store operators’, zoals Apple en Google, om gebruikers third-party app stores te installeren en ze als default in te stellen. Dat meldt The Verge.
Het wetsvoorstel heeft de naam The App Store Freedom Act en heeft als doel om ‘competitie te promoten en consumenten en ontwikkelaars te beschermen in de mobile app marktplaats’. Het wetsvoorstel is alleen gericht op bedrijven die app stores hanteren die meer dan 100 miljoen gebruikers hebben in de VS. Apple en Google vallen daar allebei onder met respectievelijk de App Store en Play Store.
Daarnaast gaat de wet om meer dan alleen het opengooien van iOS en Android voor third party app stores. Als de wet wordt aangenomen, dan moeten Apple en Google ook ‘gelijkwaardige toegang geven tot interfaces, features en ontwikkeltools, zonder kosten of discriminatie’. Het moet gebruikers ook mogelijk gemaakt worden om vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen of te verstoppen. Bedrijven die zich niet aan de wet houden kunnen boetes krijgen van de FTC, evenals civiele boetes die kunnen oplopen tot een miljoen dollar per overtreding.

Ruzie tussen Apple en de EU

De nieuwe wet lijkt erg veel op de Digital Markets Act die vorig jaar is ingevoerd in de EU, al richtte die weg zich op meer techgiganten - de zogeheten ‘Gatekeepers’. Door de wet moeten bedrijven als Apple ook hun platform open gooien voor andere bedrijven, waardoor de Epic Games Store nu ook als app store beschikbaar is op iOS in de EU.
Apple heeft vorige maand nog een flinke boete gekregen van de EU, omdat het bedrijf zich niet aan de geest van de wet houdt, door ontwikkelaars die hun app ook aanbieden op third-party app stores meer geld te laten betalen. Volgens Apple is het oneerlijk en het bedrijf heeft een felle reactie geuit richting de Europese Commissie. Vooralsnog zonder effect.

Populair Nieuws