Tips en tricks voor nieuwe spelers in The Elder Scrolls Online!

  Nu we allemaal thuis moeten zitten door het coronavirus, is het de perfecte tijd om te beginnen met een MMO, zoals The Elder Scrolls Online. Zo’n grote wereld met allerlei systemen kan alleen vrij overweldigend zijn, daarom hebben we een aantal tips en tricks voor je opgesteld om je eerste stapjes zo makkelijk mogelijk te maken.

  Maak een keuze over je speelstijl

  Net zoals in elk andere MMO is de eerste stap die je moet maken in The Elder Scrolls Online het maken van een personage. In tegenstelling tot genregenoten ben je in ESO alleen niet gelimiteerd tot één of twee bepaalde rollen met een klasse. Zo zal je in World of Warcraft met een Priest nooit kunnen tanken en is de rol van healer niet beschikbaar voor Warlocks.

  Elke klasse in The Elder Scrolls Online kan zo’n beetje elke rol vervullen, maar de invulling daarvan kan veel verschillen. Het is daardoor wel handig om van tevoren te bepalen wat voor soort speelstijl je wil hanteren. Een Dragonknight zal bijvoorbeeld altijd zijn tegenstander recht in de ogen willen aankijken, terwijl een Warden de ideale skills heeft om op afstand te werken.

  In ESO moet je daarnaast voor de rol van DPS kiezen tussen een Stamina of Magicka build, wat voor een compleet andere speelstijl kan zorgen. Het is daarom een goed idee om je te verdiepen in de verschillende klassen en hun mogelijkheden. Gelukkig heb je altijd de mogelijkheid om je vaardigheden te resetten als je niet tevreden bent. Wil je er meer over weten, lees dan onze ESO classes special.

  Volg de verhaallijn

  Wanneer je eenmaal je karakter hebt aangemaakt, dan zal je getrakteerd worden op een tutorial. Je leert daarin de basis en krijgt meteen het begin van een verhaallijn voor je kiezen. Welke dat is, ligt aan de laatste uitbreiding die je tot je beschikking hebt. Heb je bijvoorbeeld Elsweyr gekocht, dan zal je avontuur starten in die provincie.

  Je hebt altijd de mogelijkheid om ergens anders heen te gaan via een Waystone, maar we raden je aan om de verhaallijn te volgen, helemaal van de uitbreidingen. Stapje voor stapje leer je daarmee de provincie kennen waar je bent, de basis van de game en je wordt geleid langs verschillende sidequests. Dat je tegelijkertijd vermaakt wordt met een spannend verhaal is bovendien een mooie bonus.

  Hanteer een diverse skill bar

  Als het aankomt op skills is Elder Scrolls Online een vreemde eend in de bijt in vergelijking met de concurrentie. In plaats van vaste vaardigheden die je vrijspeelt op een bepaald level, zal je in ESO skill lines levelen. Ben je bijvoorbeeld een Templar en heb je Puncturing Strikes uit de Aedric Spear-lijn op je skill bar staan, dan zal je level in Aedric Spear omhoog gaan als je genoeg XP hebt verdiend. Gebruik dus niet allemaal vaardigheden uit dezelfde lijn, maar zorg voor een diverse skill bar.

  Door een groep te levelen krijg je na verloop van tijd ook toegang tot passieve vaardigheden. Deze zullen niet zo sterk zijn als een actieve vaardigheid, maar kunnen op den duur van grote invloed zijn op je speelstijl. Zo hebben Necromancers de mogelijkheid om een enorm hoge critical strike chance te hebben tegen vijanden die de dood naderen. Vergeet dus niet om af en toe te kijken of je de mogelijkheid hebt om een sterke passive vrij te spelen.

  Naast de skill lines zal je ook langzaam maar zeker je verschillende vaardigheden levelen. Wanneer je Rank 5 hebt bereikt met een skill dan kan je die upgraden met een Morph, waarbij je de keuze krijgt tussen twee opties. Soms is het simpelweg kiezen tussen een Stamina of een Magicka Morph, maar andere keren kan het een flinke upgrade zijn of de functie van de vaardigheid veranderen. Denk goed na voordat je een keuze maakt.

  Houd je ogen open voor Skyshards

  Met alle vaardigheden, passives en Morphs die The Elder Scrolls Online rijk is, heb je vaak meer skill points nodig dan je lief is. Over het algemeen krijg je elk level maar één punt om te investeren, met sommige levels als uitzondering. Elke extra skill point is dan ook mooi meegenomen.

  In ESO moet je daarvoor gaan speuren, want je krijgt een punt bij elke drie Skyshards die je vindt. Deze kristallen zijn gegarandeerd te vinden in elke Delve, een soort publieke dungeon, maar ook in de open wereld. Ze zullen niet op je kaart staan, maar wanneer je dichtbij genoeg bent kan je een straal in de lucht zien, die de locatie van de Skyshard aangeeft. Wel kan je op de kaart zien hoeveel Skyshards je nog kan vinden in de provincie, zodat je weet wanneer je kan stoppen met zoeken.

  Sluit je aan bij de gildes

  Zodra je je eerste stap zet in een grote stad, zal je waarschijnlijk meteen geconfronteerd worden met een aanplakbiljet om je aan te sluiten bij de Fighters Guild en Mages Guild. Een goed advies, want het biedt alleen maar voordelen. Zelfs voor magiërs is het handig om je aan te sluiten bij de Fighters Guild, net zoals geharde krijgers zich het beste kunnen aanmelden voor de Mages Guild.

  Bij de gildes krijg je toegang tot verschillende winkels met exclusieve voorwerpen, maar ook een unieke skill line. Om deze te levelen kan je alleen niet simpelweg één van de vaardigheden gooien op je skill bar, voor beide gildes moet je specifieke dingen doen. Zo zal de Mages Guild verwachten dat je op zoek gaat naar magische boeken in de wereld, terwijl de Fighters Guild wil dat je Daedra, ondoden en andere onnatuurlijke wezens uit de wereld helpt. Maak je geen zorgen, want beide processen zullen bijna automatisch gaan terwijl je je normale taken uitvoert.

  Upgrade je mount

  Wanneer je level 10 bereikt of een mount in je collectie hebt, kan je een stukje sneller door de wereld reizen op een paard, kameel of andere beesten. Verwacht hier niet meteen teveel van, want initieel zal een mount niet zo snel zijn als je misschien gewend bent uit andere MMO’s.

  De snelheid van je trouwe ros kan je langzaam maar zeker verhogen bij de Stable Master in elke grote stad. Niet alleen de snelheid, maar ook de capaciteit van je inventory en de stamina van je mount. Elke twintig uur kan je één van de opties met één punt verhogen voor 250 goudstukken. Het is een langzaam proces en we raden je dan ook aan om elke dag in te loggen, zodat je mount binnen de kortste een stuk sneller is en meer spullen kan dragen. Je hoeft dit trouwens niet te doen voor elk vervoersmiddel in je collectie, de statistieken zullen globaal werken voor je karakter.

  De wereld van The Elder Scrolls Online is behoorlijk uitgebreid, met een constante stroom aan nieuwe content en updates. Wil je op de hoogte blijven en meer lezen over de MMO, bezoek dan onze speciale Elder Scrolls Online-pagina.

  The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

  Verkijgbaar vanaf 9 june 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.