Dit moet je weten over de Xbox Series X!

Article
vrijdag, 24 april 2020 om 15:00
xbox series xf1637772091
We hadden het eerder deze week al over al het nieuws om de PS5 heen, maar dat is natuurlijk niet de enige console die dit jaar uit zou moeten komen. Er is al veel Xbox Series X nieuws. Wij zetten het voor het gemak even op een rijtje.
In tegenstelling tot Sony heeft Microsoft al best wel veel bekendgemaakt over hun nieuwe console. De Xbox Series X lijkt dan ook een echte krachtpatser te gaan worden. Zelfs al heeft de console het design van een koelkast. Het voordeel van de openheid van Microsoft is dat we geen tekort hebben aan Xbox Series X nieuws, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we al het belangrijke Xbox Series X nieuws voor je op een rijtje gezet.

Release

Misschien wel het belangrijkste van al het Xbox Series X nieuws is wanneer de console daadwerkelijk uitkomt. Gelukkig had Microsoft dit al best wel snel bekendgemaakt. Tijdens E3 2019 kwamen we erachter dat ze van plan is om de next gen console uit te brengen in het najaar van 2020. Of de console ook daadwerkelijk uitkomt is nog een beetje de vraag. Het coronavirus heeft namelijk al best wel veel roet in het eten gegooid van verschillende techgiganten.
Deze vraag geldt niet alleen voor Microsoft, maar ook voor Sony. Zowel de Xbox Series X als de PS5 zouden namelijk in najaar 2020 uitkomen en dus ook vol de strijd met elkaar aangaan. De vraag is nu of één van de twee bedrijven een risico wil nemen met het leveren van minder consoles, maar wel al de console wil uitbrengen. Het vermoeden is namelijk toch dat heel veel mensen gelijk een next gen console gaan kopen. Dan wil je eigenlijk wel als eerste releasen. Sony heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat ze volgens plan de console wil uitbrengen en voorlopig lijkt het erop dat Microsoft hetzelfde plan heeft.
xbox series x logof1587711843

Wat is er nieuw?

Deze week hadden we ook weer wat vers Xbox Series X nieuws. Er is namelijk een nieuw logo voor de next gen console. Verder is er alleen niet zo heel veel veranderd aan wat Microsoft wil doen met Xbox. Er zijn kleine aanpassingen gedaan aan de controller. Zo kun je nu een reliëf vinden op de triggers voor meer grip en heeft Microsoft de D-pad dynamisch gemaakt. Verder is er eigenlijk niks veranderd, de controllers maken zelfs nog gebruik van AA-batterijen. Wat eigenlijk best wel een rare keuze is, aangezien Microsoft voor de Elite 2 controller op de Xbox One gekozen had voor een integrale, oplaadbare batterij zoals bij de PS controllers.
Volgens Jason Ronald, partner directeur programma management bij Xbox, was het een weloverwogen keuze. Er was blijkbaar toch een gedeelte gamers dat vroeg om AA-batterijen meldde hij in een gesprek met Digital Foundry. Verder zitten de nieuwe dingen vooral in de console en in het design. Dat is natuurlijk logisch omdat het om een nieuwe console gaat. Het lijkt erop dat Microsoft niet al te veel risico's wil nemen met de Xbox Series X en dat is volledig te begrijpen als je al een stabiele playerbase hebt.
xboxseriesxcontroller herof1587105906

Klein broertje?

In ander Xbox Series X nieuws, blijkbaar komt er in mei een aankondiging voor nog een andere console. Microsoft is namelijk bezig met een lichtere variant van de Xbox Series X. Het project is intern bekend als 'Project Lockhart' en zou uiteindelijk bekend moeten staan als de Xbox Series S. Volgens Windows Central zijn de eerste paar consoles meegenomen naar huis om te testen of de consoles goed werken. Bij succes zou een presentatie dan volgen in mei. Microsoft wil met de Xbox Series S inzetten op een goedkope optie om zoveel mogelijk mensen de next gen ervaring te bieden.
Veel is nog onbekend over de Xbox Series S, maar dat de console aanzienlijk minder wordt dan de Xbox Series X is wel duidelijk. Zo streeft de Xbox Series X naar 12 teraflops aan computer kracht tegenover 4 teraflops voor de Xbox Series S. Ter vergelijking, de Xbox One X draait op 6 teraflops. Betekent dit dat de Xbox Series S zwakker is dan de Xbox One X? Nee, totaal niet. De next gen consoles van Microsoft zitten propvol met moderne, op maat gemaakte technologie. De Xbox Series S zal dus op veel vlakken veel beter zijn dan de Xbox One X.
De vraag is ook meer waar je inlevert ten opzichte van de Xbox Series X. Misschien duren laadtijden wat langer of zullen bepaalde games niet in maximale resolutie gedraaid kunnen worden. Momenteel is het helaas nog een beetje speculeren, maar als het goed is hoeven we niet meer lang te wachten op alle details. Het idee van een budgetversie is wel fijn, want dan scheelt het toch weer in de portemonnee, zelfs al lever je er iets voor in.
xbox series x especificacionesf1584438318

Specs

Wat zit er nou aan de binnenkant van de Xbox Series X? Nou, best wel veel mooie en leuke dingetjes. De console is al omschreven als een 'monstervreter' door werknemers van Microsoft. Je mag het allemaal natuurlijk met een korreltje zout nemen aangezien het van Microsoft medewerkers afkomt, maar de specificaties liegen er niet om. De Xbox Series X is het monster waar monsters bang voor zijn. Zelfs de PS5 van Sony mag zich een beetje zorgen maken.
PlayStation 5Xbox Series X
CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2
GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)12 teraflops, 52 CUs @ 1.825 GHz
GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom RDNA 2
Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit16 GB GDDR6/320 megabyte bus
Memory Bandwidth448GB/s10 gigabyte @ 560 gigabyte per seconde, 6 gigabyte @ 336 gigabyte per seconde
Internal StorageCustom 825GB SSD1TB Custom NVME SSD
IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)2.4 gigabyte per seconde (Raw), 4.8 gigabyte per seconde (gecomprimeerd, met een custom hardware decompressieblok)
Expandable StorageNVMe SSD Slot1 TB Expansion Card (matcht het standaardgeheugen precies)
External StorageUSB HDD SupportUSB 3.2 External HDD Support
Optical Drive4K UHD Blu-ray Drive4K UHD Blu-ray Drive
De Xbox Series X lijkt op ieder vlak de strijd met Sony al te winnen. De rekenkracht die de Xbox Series X is zeer indrukwekkend, net als de grafische pracht die het belooft. Toch is er wel een aanmerking. De PS5 heeft namelijk een unieke SSD die ongelooflijk snel blijkt te zijn. Sneller dan de SSD van de Xbox Series X. Dat is dan ook wel het enige zorgenpuntje wat Microsoft misschien heeft, want verder is de Xbox Series X beter dan, of gelijk aan, de PS5.
xbox series x topf1582641194

Pre-order

Ben je nou al overtuigd van de Xbox Series X en wil je er eentje hebben. Er is al een mogelijkheid om de nieuwe console te pre-orderen. Hiervoor zal je een aanbetaling moeten doen van 50 euro. Dat kan net als met de PS5 bij Nedgame. Bij Gamemania kan je ook al pre-orderen, maar door het coronavirus kan het ook weer niet. Gamemania wil namelijk dat de aanbetaling in de winkel voldaan wordt, dit is nu dus niet mogelijk. Alle winkels zijn natuurlijk dicht door het coronavirus, dus als je de pre-order bij Gamemania wil plaatsen moet je even geduld hebben.
De pre-orders geeft geen garantie dat je ook een console op dag van release krijgt. Je krijgt alleen voorrang op de lijst, maar als iedereen het doet sta je nog steeds niet heel hoog en zal je dus geen console krijgen op de dag van release. Beetje jammer, maar wel logisch. We weten natuurlijk nog niet wat de impact van het coronavirus is op de release, als het al impact gaat hebben. Laten we hopen op een soepel verloop zodat we eind van het jaar met de Xbox Series X aan de slag kunnen.