De beste Oscarsfilms om te kijken op Netflix

  Afgelopen nacht werden weer de Oscars uitgereikt voor de beste films van het afgelopen jaar. Uiteraard is er geen betere manier om daarvan na te genieten door zelf één van de Oscarfilms op Netflix op te zetten. Dit zijn onze aanraders op de streamingdienst.

  Entertainment One

  Spotlight

  Het misbruikschandaal bij de Katholieke Kerk is momenteel bekend bij iedereen, maar om die informatie naar buiten te brengen is flink wat journalistiek werk vooraf gegaan. Het onderzoek naar misbruik bij de kerk in Boston wordt in de film Spotlight in het zonnetje gezet.

  De titel van de film staat voor het onderzoeksteam van de Boston Globe (met onder andere Michael Keaton en Mark Ruffalo in de gelederen), die met Marty Baron (Liev Schreiber) net een nieuw lid erbij hebben. Op zijn aandringen gaat het team graven in de zaak van een priester die kinderen heeft misbruikt en dat in de doofpot is gestopt. Aanvankelijk denkt het team één lijk in de kast te hebben gevonden, maar het schandaal is veel groter dan ze ooit hadden kunnen voorspellen.

  Bij de Oscars in 2016 werd Spotlight maar liefst zes keer genomineerd en mocht het de prijs in ontvangst nemen voor Beste Film en Beste Originele Script.

  20th Century Fox

  Birdman

  In Birdman volgen we het verhaal van de uit gratie gevallen acteur Riggan Thomson (Michael Keaton). In de jaren 90 had hij groot succes met zijn rol als de superheld Birdman, maar in sindsdien vergeten door Hollywood. Door middel van een Broadway-voorstelling hoopt Thomson de wereld weer te laten zien hoe goed hij is als acteur. Dat gaat alleen niet helemaal zo soepel als gehoopt.

  Birdman is niet alleen een sterke film als zwarte komedie, maar is tegelijkertijd een soort biografie van Michael Keaton. De acteur vergaarde namelijk veel faam in de jaren 90 dankzij zijn rol als Batman, maar raakte steeds meer in de vergetelheid in de jaren daarna. Birdman was voor Keaton de kans om zich weer te bewijzen bij het grote publiek en dat is hem zeker gelukt.

  Keaton werd voor zijn rol dan ook genomineerd bij de Oscars in 2015, maar helaas won hij niet. Birdman kon wel het beeldje ophalen voor Beste Films, Beste Regisseur en Beste Originele Script.

  A-Film Distribution

  The Lord of the Rings: Return of the King

  Het fantasy-genre was voor veel producten niet echt aantrekkelijk voor de millenniumwisseling. Er werden soms wel films gemaakt, maar veelal op een relatief laag budget en die trokken vervolgens ook geen enorme bezoekersaantallen. Het gigantische succes van de Lord of the Rings-trilogie was dan ook een verrassing van jewelste.

  De legendarische boeken van Tolkien over de onmogelijke missie van de Hobbits en het reisgenootschap zijn dankzij Peter Jackson, zijn team en de cast op fenomenale wijze vertolkt op het witte doek. De eerste twee films werden al goed ontvangen, maar het slotstuk van de trilogie had al helemaal de handen vol met prijzen. Ook zestien jaar na dato zien de films er nog zeer goed uit en wordt de filmreeks nog steeds gezien als één van de beste filmtrilogieën aller tijden.

  Bij de Oscars van 2004 werd Return of the King maar liefst elf keer genomineerd en won de film in al die categorieën, waaronder Beste Film, Beste Regisseur, Beste Visuele Effecten en Beste Kostuums.

  Warner Bros.

  Inception

  Na het enorme succes van Batman: The Dark Knight vond regisseur Christopher Nolan het wel tijd voor een project naast de trilogie over de populaire superheld. Daarvoor trok hij een ensemble cast aan en werkte hij een origineel idee uit, waar hij al sinds 2002 mee rondliep, met Inception al gevolg.

  In de film kunnen getrainde criminelen, genaamd ‘extractors’, inbreken in de dromen van CEO’s en andere topmannen van multinationals om bedrijfsgeheimen te stelen. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is één van de beste mensen in het vak, maar om terug te kunnen keren naar zijn kinderen moet hij een onmogelijke opdracht uitvoeren. In plaats van een idee stelen, moet hij een idee planten.

  De film werd geroemd om het originele concept en de indrukwekkende special effects, waardoor Inception bij de Oscar-uitreiking in 2011 onder andere de prijzen voor Beste Cinematografie en Beste Visuele Effecten in ontvangst mocht nemen.

  Splendid Film

  Moonlight

  In het conservatieve Amerika zijn onderwerpen als homoseksualiteit en ras nogal een taboe. Gelukkig heeft de Academy ook door dat er meer films over deze gevoelige onderwerpen een platform moeten krijgen en Moonlight werd in 2017 dan ook goed in het zonnetje gezet.

  De dramafilm vertelt het verhaal van Chiron Harris in drie fasen van zijn leven: als kind (Alex Hibbert), als tiener (Ashton Sanders) en als volwassene (Trevante Rhodes). De jongen heeft geen makkelijke jeugd in Miami, met een moeder die alleen aandacht voor hem heeft wanneer ze een pak slaag uitdeelt en leeftijdsgenoten die hem pesten om zijn geaardheid. De enige die hem lijkt te begrijpen is een onwaarschijnlijke vaderfiguur: drugsdealer Juan (Mahershala Ali).

  Bij de Oscars in 2017 werd het krachtige verhaal van Moonlight geprezen en won het de Oscars voor Beste Film, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Aangepaste Script.

  Netflix

  Marriage Story

  De prijsuitreiking is nog maar net geweest, maar ook Marriage Story mag zich nu een Oscarfilm op Netflix noemen. De productie is namelijk een Netflix Original en gisteravond mocht actrice Laura Dern het podium opstappen om de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol in ontvangst te nemen. De film was daarnaast ook nog genomineerd voor vijf andere Oscars, waaronder Beste Film en Beste Acteur, maar viste daarvoor naast het net.

  In de dramafilm spelen Adam Driver en Scarlett Johansson een getrouwd stel die te maken krijgen met huwelijksproblemen. Charlie (Driver) is een succesvolle theaterdirecteur in New York en is daar dan ook druk mee bezig en Nicole (Johansson) voelt zich ondertussen verwaarloosd. Na een mislukte therapiesessie besluit ze om naar Los Angeles te gaan voor een auditie en hun zoon mee te nemen. De tijdelijke scheiding loopt alleen als snel uit op een permanente scheiding die in rechtszaal wordt uitgevochten door hun advocaten (waaronder Laura Dern), met alle gevolgen van dien.

  Van welke Oscarfilms heb jij genoten op Netflix? En welke film verdiende het volgens jou om te winnen bij de prijsuitreiking vannacht? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.