The Rogue Prince of Persia early access spelen? Let hier dan goed op!

Article
maandag, 27 mei 2024 om 9:00
the rogue prince of persia screenshot 1
Prince of Persia is terug van weggeweest in 2024! Nadat eerder dit jaar al een metroidvania verscheen die enorm in de smaak viel, trapt voor PC-spelers nu de early access af van The Rogue Prince of Persia. En die wil je eigenlijk nu al niet missen.

1. Roguelike randje

Dat heeft in de eerste plaats te maken met het soort game dat wordt afgeleverd via uitgever Ubisoft. The Rogue Prince of Persia is namelijk een roguelike game, wat betekent dat je constant met de dood geconfronteerd wordt en opnieuw mag proberen. Telkens sleutel je aan een specifieke build met de Perzische prins om zo de ideale combinatie te vinden voor de perfecte run.
De game zit vol met verschillende wapens, zoals dolken om vijanden vanaf dichtbij mee uit te schakelen. Onderweg is het alleen ook goed mogelijk dat je een bijl tegenkomt, maar dan ben je wel wat trager in de uitvoering. Aan jou de keuze om de speelstijl te kiezen waarmee je het beste overweg kunt.

2. Dynamisch vechtsysteem

Uiteraard zijn er nog veel meer andere wapens, waarbij er ook plek is voor langeafstandswapens. Zo begin je het spel met een pijl en boog, waarmee je vijanden vanaf een afstandje al tegen de vlakte kunt werken. Het maakt de gameplay als het op gevechten aankomt lekker divers, al helemaal doordat je vijanden kunt schoppen.
Het lijkt een kleine toevoeging, maar in de flitsende gevechten is het een briljante toevoeging. Schop een vijand tegen de muur aan of zodat deze botst tegen een andere vijand en ze worden beiden een tijdje duizelig. Dat geeft je de tijd om een paar “gratis” klappen uit te delen. Anderzijds kun je aanvallen ontwijken, want teveel schade oplopen in roguelikes is de snelste manier om de dood te begroeten.

3. Geroemde studio

Als die gameplay loop je bekend voorkomt, kan dat kloppen. Het spel komt uit de koker van Evil Empire, de studio die eerder Dead Cells maakte. Die roguelike werd bij de lancering op handen gedragen wegens de verslavende gameplayloop en gelikte grafische stijl. Voor The Rogue Prince of Persia lijkt het wederom een schot in de roos te worden.

4. Avonturier spelen

Dit keer middels een avontuur waarbij je als de prins van Perzië de Hunnen moet zien te verslaan. Gedurende de early access-periode wordt dat verhaal nog verder uitgebouwd, maar kun je in ieder geval op zo’n 15 uur aan speelplezier rekenen, al is het goed mogelijk dat je twee tot drie keer zoveel tijd in de roguelike steekt.
Er zijn namelijk meer wapens en andere handige tools dan dat je op twee handen kunt tellen, terwijl de bazen bikkelharde uitdagingen zijn. Tel daarbij allerlei soorten trinkets op die verschillende effecten hebben op hoe je vecht en er valt meer dan genoeg om te beleven. Al helemaal als je een avondje samen de game met je vrienden speelt, waarbij je de controller doorgeeft om zogeheten runs te doen.

5. Nog niet af

Tot slot is het goed om te weten dat The Rogue Prince of Persia nog niet af is. De game lanceert op 27 mei 2024 in early access. In eerste instantie is de game dan ook alleen op PC te spelen is, zoals ook met Hades 2 het geval is. Na een jaar vroegtijdige toegang hoopt de studio vervolgens de volledige game zo snel mogelijk uit te brengen.
Zo’n early access-periode heeft zijn voor- en nadelen. Zo oogt de game met haar artstyle schitterend en stilistisch, maar merk je ook dat nog niet alles af is. Zo is de kaart vrij onoverzichtelijk en lopen hier twee grafische stijlen door elkaar heen, die niet zo goed samengaan. Ook is het jammer dat je de Perzische prins niet met de D-pad kunt besturen.
Aan de andere kant is het juist dit soort feedback, van critici en de community die de game alvast speelt, die het spel verder helpen richting de uiteindelijke versie van de game. Evil Empire neemt vermoedelijk zoveel mogelijk van de kritiek ter harte om deze nog door te voeren, terwijl updates in aanloop naar de 1.0-versie ook geregeld verschijnen.
The Rogue Prince of Persia is nu beschikbaar op PC in early access.