The Predator verhaal: de aarde al jaren als een jachtterrein

  Binnenkort komt The Predator in de bios en dan mogen we weer ouderwets smullen van dikke actie. Want dan komt The Predator in de bioscoop. In de nieuwste film rondom de buitenaardse jager komen we weer in aanraking komen met het ras buitenaardse jagers. Het ras is al vaker voorbij gekomen en gebruikt de aarde zelfs al ruim 30 jaar als jachtterrein.

  Twentieth Century Fox

  Predator - Guatemala 1987 – het eerste contact

  Het begon allemaal in 1987. Toen landde The Predator voor het eerst op aarde. Om precies te zijn in de jungle van Guatemala. The Predator voelt zich prima thuis in de jungle, want er is genoeg om op te jagen. De jungle zit namelijk vol verscholen guerrillastrijders die het aan de stok hebben met Amerikaanse soldaten.

  Intussen is majoor Alan Schaefer (Arnold Schwarzenegger) onderweg naar de jungle om een minister te redden die vermoedelijk in het guerrillakamp gevangen gehouden wordt. De minister wordt niet gevonden, maar hoort wel over een dodelijk wezen dat in de jungle op mensen jaagt. Niet lang daarna loopt Schaefers groep de Predator tegen het lijf.

  Een dodelijk kat en muis spel begint, waarbij de mens als trofee dient voor de genadeloze Predator. Maar Schaefer laat zich niet zomaar opjagen. Hij bestudeert het gedrag van het wezen en weet hem uiteindelijk te verslaan.

  Twentieth Century Fox

  Predator 2 - Los Angeles, 1997 – de betonnen jungle

  Tien jaar later wordt de aarde opnieuw opgeschrikt door The Predator. Als er in Los Angeles een hittegolf aan de gang is lopen de gemoederen tussen de politie en de lokale drugbendes op. Tijdens een opstootje tussen de bendes en de politie wordt er alleen ineens ingegrepen door een onbekende kracht: de Predator. Deze is naar aarde gekomen op zoek naar nieuwe trofeeën en heeft als plek Los Angeles gekozen. Midden in de stad dus.

  Agent Harrigan (Danny Glover) heeft een glimp van het wezen opgevangen, maar kan niet plaatsen waarmee hij te maken heeft. Het dodental loopt al snel op als de Predator besluit om de drugsbendes aan te vallen en op de koop toe ook nog eens opruiming houdt in een metro. Maar hij valt alleen gewapende mensen aan, leert Harrigan.

  Op dat moment vormt zich een plan om de Predator te vangen en te bestuderen, maar op een jager jagen is niet altijd het slimste idee. Uiteindelijk zal het Harrigan zijn die een eind maakt aan de jacht van Predator en aan de Predator zelf. Hoewel het wezen verslagen wordt, komen er toch nog ineens meer Predators uit het ruimteschip waar Harrigan de Predator doodde. Gelukkig vallen zij niet aan, maar nemen ze alleen hun verslagen soortgenoot mee naar huis.

  Twentieth Century Fox

  Alien versus Predator – Antarctica, 2004 – jagen als ritueel

  Hoewel het lijkt alsof de Predator het altijd op de mens gemunt heeft, is dat absoluut niet zo. Het is een ras dat zichzelf uit wil blijven dagen. Dat blijkt wel uit de film uit 2004, Alien versus Predator. Dat de mens altijd in de strijd verwikkeld raakt is een ander verhaal.

  Zo ontdekt een satelliet van Weyland Industries (het bedrijf uit de Alien films) een hittebron op Antarctica in 2004. Er gaat een team op onderzoek uit en al snel wordt er een vreemde piramide onder het ijs ontdekt. Het team besluit naar binnen te gaan, iets wat een heel onverstandig idee blijkt te zijn. De piramide blijkt een broedplaats voor Aliens te zijn, gemaakt door de Predators.

  Zij jagen namelijk op de Aliens als ritueel gebruik en zetten al eeuwen mensen in als kweekkamer voor de Aliens. De mensen moeten nu kiezen wat ze doen: tegen iedereen vechten, dus Alien en Predator, of maken dat ze wegkomen. En dat laatste is niet zo gemakkelijk gezien de piramide telkens van binnen verandert. De een na de ander sneuvelt door toedoen van zowel de Aliens als de Predators. Uiteindelijk weet één expeditielid een samenwerking met de laatste Predator af te dwingen om levend weg te komen.

  Twentieth Century Fox

  Alien versus Predator Requiem – Colorado, 2007, een nieuw ras opgejaagd

  Na de strijd in Alien versus Predator blijkt de Predator geïnfecteerd te zijn door een facehugger en zo ontstaat de eerste hybride tussen de Alien en de Predator. De Predalien is een feit en het ruimteschip van de Predators stort ter aarde.

  Al snel krijgt een Predator op de thuisplaneet van het ras een noodsignaal vanuit het schip. Hij gaat op onderzoek uit en vindt zijn soortgenoten dood in de modder aan. Overal zijn sporen van de PredAlien te zien. Deze hybride baant zich intussen een weg door het bos en komt daarbij op het pad van een jager en zijn zoontje: ideale gastheren voor nageslacht.

  Terwijl de hyride een spoor van vernieling achterlaat komt de Predator steeds dichterbij. Al snel breekt er een strijd uit tussen leven en dood in een nabij gelegen stadje. De Predator en de Predalien (met zijn soortgenoten) nemen het tegen elkaar op en de mensheid zit weer eens tussen twee vuren gevangen.

  Twentieth Century Fox

  Predators – Onbekende planeet, 2010 – jagen op eigen terrein

  Als de ramp in Alien versus Predator Requiem afgewend is, lijken de Predators een beetje klaar te zijn met de aarde. Maar de jacht is nog verre van over. De Predators hebben tenslotte ook een eigen planeet. Eentje waar ze niet telkens gestoord worden door Aliens.

  En die planeet is ideaal jachtterrein om te oefenen voor de Predators. Op een dag wordt een groepje mensen tijdens een vrije val wakker. Ze zijn naar een onbekende planeet geteleporteerd: de Predator planeet. Zelf zijn ze onbewust van waar ze zijn en waarom ze ineens ergens anders zijn, maar al snel komen ze erachter dat het niet echt een vriendelijke omgeving is. De reden ontdekken ze niet lang daarna.

  Want de Predators zijn direct na de landing van de groep begonnen met de jacht. De mensen worden opgejaagd, getest en uit de tent gelokt door de wezens. Een paar van de mensen weet zelfs een Predator te vermoorden, maar dan dienen zich Superpredators aan, een superieure variant van het ras. Ook hiervan sterven er een paar door toedoen van de mensen.

  Of de mensen ooit van de planeet af zullen komen is onzeker. De laatste Superpredator heeft namelijk het ruimteschip opgeblazen en daarmee zijn de kansen op ontsnappen flink gekrompen. Intussen landt er een nieuwe lichting slachtoffers op de planeet, klaar om opgejaagd te worden.

  The Predator - aarde,2018 - de jacht begint opnieuw

  Na dit laatste avontuur is het weer tijd voor een ouderwetse jacht op aarde. Onbewust roept een jongetje een Predatorschip naar aarde en zo breekt er een nieuwe jacht aan. Eentje waar de mensheid als vanouds het doelwit is en waar The Predator sterker dan ooit tevoorschijn zal komen.

  The Predator draait vanaf 13 september in de bioscopen. Ga jij de film kijken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.