The Last of Us: Van schimmel tot mutant

Article
dinsdag, 14 mei 2013 om 18:15
xgn google image
Na drie actievolle avonturen met Nathan Drake, wil Naughty Dog met The Last of Us een heel andere beleving bieden. Met nog maar een dikke maand op de teller kijkt deze special naar wat je verhaaltechnisch van de game kunt verwachten.
Het vergaan van de wereld zoals wij die nu kennen. Het is een concept dat al in veel games is gebruikt, maar dit weerhoudt ontwikkelaar Naughty Dog er niet van om toch met het idee te spelen. Met The Last of Us word je als speler in een wereld vol angst en onzekerheid gegooid, en is het ieder voor zichzelf. In de game volg je en speel je als Joel, een man die ooit niet veel verschilde met de gemiddelde Amerikaan, totdat het leven van al die Amerikanen voor altijd veranderde.
Dodelijke schimmels
Een virus boog zich over de mens en zorgde ervoor dat een daarvoor onschuldige schimmel een dodelijk iets werd. Door middel van sporen werd de schimmel overgebracht van mens tot mens, en een geneesmiddel was en is niet aanwezig. Het gevolg was dat miljoenen mensen veranderden in dodelijke, lopende paddenstoelen.
Deze gebeurtenis zette de wereld op z’n kop. De eens zo veilige steden veranderden in bunkers die voor buitenstaanders niet bereikbaar waren. Het leger bouwde zogenoemde Quarantine Zones op, een plek waar men veilig was voor de infectie. In de game kom je langs steden als Pittsburgh en Boston, en zie je de veranderingen die deze metropolen hebben doorgemaakt.
Een tweede leven
Twintig jaar na de eerste uitbraak leeft Joel ook in de buurt van Boston. Hij is echter een heel ander persoon geworden. De eens zo ‘normale’ burger is getransformeerd in een drugs- en wapendealer. Samen met een hechte vriendin, Tess, smokkelt hij het illegale goed de stad in. Hun band is sterk en de twee vertrouwen elkaar dan ook door en door. De plannen wijzigen echter als een vriend van Joel op sterven ligt. Hij heeft een laatste wens die hij aan Joel opdraagt. Ellie, een veertienjarige wees, moet naar een geheimzinnige groep, de Fireflies, gebracht worden.
Joel gaat akkoord en gaat samen met zijn vriendin Tess op pad om Ellie veilig en wel naar haar bestemming te brengen. Helaas komt het leger van Boston erachter en zo ontstaat er een spannend avontuur door de overblijfselen van de Verenigde Staten van Amerika.
Gevaar ligt op de loer
Tijdens de reis krijgen de drie niet alleen last van het leger en de geïnfecteerden. Overal liggen bandieten verscholen, klaar om toe te slaan. Dit wordt duidelijk als het drietal Pittsburgh bereikt. Hier leeft een groep die onder de naam Hunters doorgaat. Toen de uitbraak plaatsvond hebben de Hunters zich tegen de overheid gekeerd en de stad overgenomen.
Hieruit wordt duidelijk dat de medemens eigenlijk de grootste vijand is, en dat de geïnfecteerden eigenlijk een bijrol hebben gekregen. De vergelijking met de tv-, stripboek- en gameserie The Walking Dead is hier dan ook niet te vermijden. Ook bij The Walking Dead staan de mensen op de voorgrond en spelen de zombies ‘maar’ een bijrol.
Het einde is nabij
Veel meer is er nog niet bekend over Naughty Dog’s nieuwste IP. Gelukkig hoeven geïnteresseerden niet lang te wachten, want op 14 juni moet de game in de schappen liggen. Tot dan zul je het moeten doen met geruchten en de beelden die er tot nu toe zijn vrijgegeven door de ontwikkelaar. Desalniettemin lijkt dit avontuur eentje te worden waartegen je U zegt.