The Hunger Games Mockingjay Part 1 Recap - Terugblik op deel 1

Article
woensdag, 18 november 2015 om 12:07
xgn google image
Het is alweer bijna tijd voor de finale van de The Hunger Games reeks, met de première van Mockingjay part 2 op 16 november. Ben je het verhaal van deel 1 alweer kwijt? Lees het allemaal terug in deze The Hunger Games Mockingjay Part 1 Recap.
Het is ondertussen ongeveer een jaar geleden dat we het eerste deel van The Hunger Games Mockingjay hebben bekeken. In deze film krijg je precies te zien wat er gebeurd is na het dramatische einde van de Quarter Quell in de tweede film van The Hunger Games: Catching Fire. Lees hier verder voor een opfrissertje van het eerste deel van Mockingjay.
The Hunger Games Mockingjay part 1 recap -D13

Begin van de opstand

Katniss probeert haar nieuwe positie als rebel van District 13 (waarvan gedacht werd dat deze compleet verdwenen zou zijn) te begrijpen, nadat zij en een paar van haar vrienden worden gered van de Quarter Quell. District 13 bevindt zich in een grote ondergrondse faciliteit, waar ook haar moeder, zusje en Gale verblijven. Ze heeft veel last van nachtmerries en ook haar co-tribune Finnick lijdt aan PTSD.
Ze krijgt van Generaal Boggs te horen dat District 13 75 jaar geleden was aangevallen, omdat de inwoners in opstand kwamen tegen het Capitool. De ondergrondse bunker werd door de overlevenden gebouwd zonder dat het Capitool hier van wist. Katniss wordt naar de president gebracht (Alma Coin) en ook Plutarch Heavensbee is aanwezig. Ze vertelt Katniss dat haar rebelse actie tijdens de Quarter Quell een hele opstand heeft aangespoord en ze willen haar het publieke gezicht van de opstand maken.
Katniss weigert haar verzoek en beschuldigt Plutarch ervan dat hij Peeta heeft achtergelaten in de arena, terwijl hij volgens haar het meer verdiende om gered te worden dan zijzelf. Plutarch besluit dat Katniss naar District 12 gestuurd moet worden, wat President Coin uiteindelijk toestaat.
The Hunger Games Mockingjay part 1 recap - wreckage

De as van District 12

Ondertussen geeft President Snow een speech over hoe de rebellen van de opstand publiekelijk geëxecuteerd zullen worden. Ook worden deze executies op de televisie uitgezonden. Katniss wordt ondertussen met een vliegtuig naar District 12 gebracht, waar ze achter de horror komt van wat er gebeurd is. Alles is in as opgegaan en de grond ligt bezaaid met botten en schedels. Haar huis in Victor's Village is wel nog heel en ze brengt wat spullen van haar moeder samen met de kat van haar zusje terug naar District 13.
Eenmaal terug in de bunker verschijnt er een nieuwe uitzending van het Capitool, ditmaal een interview tussen Peeta en Caesar. Hij ziet er gezond uit, maar praat als een gehersenspoelde idioot. Hij zegt dat mensen de opstand moeten opgeven en wordt daardoor meteen als verrader bestempeld door de inwoners van District 13.
The Hunger Games Mockingjay part 1 recap - effie

Het gezicht achter de Mockingjay

Katniss besluit om de Mockingjay van de opstand te worden, om zo Peeta en de andere gevangenen te redden. Coin verwerpt dit al snel, maar Katniss overtuigt haar ervan dat ze Peeta manipuleren. Uiteindelijk geeft ze toe en ze beginnen met het opnemen van propagandavideo's.
Katniss wordt naar verschillende districten gestuurd, waar ze de horror van de oorlog van dichtbij ziet. De video's van haar in actie worden later uitgezonden als propagandastunt. Ook Effie Trinket is in District 13 en maakt deel uit van het stylist team van Katniss (ze heeft nog ontwerpen van Cinna). Katniss krijgt een nieuw Mockingjay pak samen met een nieuwe boog en explosieve pijlen.
Later keren ze terug naar District 12, waar Gale voor de camera zijn verhaal doet over wat er hier echt gebeurd is. Het schijnt dat slechts honderden mensen van de 10.000 het overleefd hebben. Een iconische scene volgt hier later op, wanneer Katniss en de filmcrew bij een rivier zitten en Katniss een nummer zingt: The Hanging Tree.
The Hunger Games Mockingjay part 1 recap - peeta

Reddingsactie

Die avond is er weer een uitzending met Peeta, maar District 13 verstoort de zender met beelden van Katniss. Peeta realiseert zich dat Katniss nog leeft en waarschuwt haar voor een aanval. Al snel vindt er een evacuatie plaats en de hele nacht wordt de bunker gebombardeerd. De volgende ochtend is het stil en vertelt Coin dat Peeta hen gered heeft.
Er wordt een reddingsmissie gepland om de gevangenen te redden, door een stroomstoring te veroorzaken in het Capitool. Dit gebeurt door een stoorzender te plaatsen tijdens een uitzending. Finnick neemt hier de leiding en vertelt op camera hoe Snow al zijn vijanden heeft uitgeschakeld met vergif. Ondertussen is het team aangekomen bij het Capitool en heeft Peeta en de rest gevonden.
Uiteindelijk is er nog een storing en is de communicatie met het team verloren. Na een pijnlijke stilte komt het team terug na een geslaagde missie. Het team snapt niet waarom het Capitool ze heeft laten gaan, toen ze erachter kwamen wat er aan de hand was, maar zijn toch blij veilig thuis te zijn gekomen. Katniss rent meteen naar Peeta, maar wanneer ze hem wil knuffelen begint hij haar te wurgen. Het lijkt erop dat Peeta gehersenspoeld is om Katniss te vermoorden...
Wat er verder gebeurt zullen we binnenkort zien, wanneer The Hunger Games Mockingjay Part 2 in de bioscoop te zien is!