The Great Wall plot - Het verhaal achter de film

  Veel monumenten en memorabele bouwwerken staan al eeuwenlang verankerd in de bodem van onze planeet. Deze stenen wachters hebben de geschiedenis aan zich voorbij zien trekken en vaak al heel wat meegemaakt. Maar stel je voor dat zo'n massieve constructie heel ergens anders voor bedoeld was dan wij nu eigenlijk denken. Daar gaat de The Great Wall plot over.

  The Great Wall is een film die vanaf 2 februari op het witte doek te zien is in Europa. De film is geregisseerd door Zhang Yimou (House of Flying Daggers) en is de grootste productie die in zijn geheel in China opgenomen is. Misschien nog wel indrukwekkender is de cast die de bioscoopzalen uit zijn voegen moeten blazen, want met Matt Damon als boegbeeld en het acteerwerk van de wonderschone Jing Tian kan het haast niet meer fout gaan. Om alvast een voorbereiding te geven op wat er komen gaat, volgt hier een uitleg over de The Great Wall plot met zo min mogelijk spoilers.

  Made in China

  The Great Wall heeft een hoop sterren voor je in het verschiet, maar de grootste is niet eens een acteur! De spotlights staan namelijk gericht op de meer dan 6000 kilometer lange constructie die een einde moest maken aan aan ongenode plundertochten. We hebben het hier natuurlijk over de indrukwekkende Chinese Muur. Dit enorme bouwwerk vormt het centrale strijdtoneel waar Matt Damon en kornuiten een flinke uitdaging voor hun kiezen krijgen.

  Het verhaal speelt zich niet af in de tijd waarin de Chinese Muur fungeert als toeristenattractie, maar neemt je mee een flinke stap terug in de tijd helemaal naar de Song dynastie (960-1279). Deze tijd werd gekenmerkt door een hoop haat en nijd tussen verschillende volkeren, waarbij indringers niet getolereerd werden. Voor William Garin (Matt Damon) en zijn mede huurlingen komt er dan ook snel een einde aan de zoektocht naar het kostbare kruitstof, want de Chinese strijders krijgen hen in de smiezen waarna een gevangenschap volgt. Toch lijkt het lot van deze tergende opsluiting nog niet zo heel zeker wanneer de hel los barst.

  Een alternatieve geschiedenis

  In plaats van dat de Chinese Muur gebouwd is om vijandelijke mensen buiten te houden, is er in The Great Wall nog een heel andere reden dat tot de bouw ervan heeft doen leiden. Elke 60 jaar suddert er golf van kwaadaardigheid door het gebied heen, in de fysieke vorm van monsters. Deze wezens genaamd Taotie zijn erop uit om met een spoor van dood en verderf door de wereld heen te trekken, maar worden bij elke poging weer tegen gehouden door de de vestiging van de Chinese Muur. Deze scheidslijn tussen chaos en het bestaansrecht van de mens heeft altijd stand gehouden, maar laat in The Great Wall toch wel enigszins een steekje vallen.

  Om elke 60 jaar de strijd aan te gaan met de Taotie, zal je verwachten dat er zorgvuldige maatregelen getroffen worden. Deze specifieke cyclus blijken de monsters zich alleen niet aan het tijdsschema van de Chinese wachters te houden en wordt de grootmacht totaal verrast. Bovendien lijken er wel meer bloeddorstige gedrochten dan ooit te zijn! Om weerstand te bieden is iedere man nodig, en dat is waar Garin en zijn genootschap in weer in het oog springen.

  De redding nabij?

  Het totale uitroeien van de mensheid is niet bepaald een gelukkig streven. Om de toekomst van het leven voort te zetten, is het dan ook van belang dat de Taotie koste wat het kost tegen gehouden worden. De Europese huurlingen lijken vanwege hun vernuftigheid hiervoor in de wieg gelegd te zijn, maar alsnog lijkt er dan vrij weinig te beginnen tegen de steeds valser wordende monsters. Gelukkig zijn de Chinezen niet te beroerd om ook deze keer weer de mensheid van uitsterven te behoeden en zijn er hiervoor speciale eenheden in te zetten.

  Van deze doorgewinterde units, die bedreven zijn in het vermoorden van Taotie, is een vijftal categorieën te onderscheiden. Zo is er de Bear Troop die stevig uitgeruste krijgers bevat, de Tiger Troop met ballista's en katapulten, en de Eagle Troop die jarenlange training in boogschieten heeft gehad. Daarnaast zijn er versterkingen van de cavalerie van de Deer Troop en waaghalzen van de Crane Troop die de Taotie op wel en heel artistieke wijze het leven ontnemen. Maar de vraag is of dit wel genoeg is om de Chinese Muur als ondoordringbare barrière te behouden tegen de verschrikkingen van de natuur.

  Dit waren de grote lijnen van de The Great Wall plot. Om zo weinig mogelijk van tevoren aan de magische ervaring af te doen, moet je de film zelf maar kijken om het gehele verhaal mee te krijgen. Of de Chinese Muur het leven zoals wij dat kennen kan beschermen, zie je vanaf 2 februari in de bioscoop!

  The Great Wall is te zien in 3D en IMAX 3D.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.