The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind - Nieuwe regels

  The Elder Scrolls kan maar niet genoeg krijgen van Morrowind. We gingen er voor het eerst op bezoek in The Elder Scrolls III, keerden er naar terug in Elder Scrolls Online Morrowind en het nu de beurt aan Bethesda’s kaartspel. Maar weet The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind uitbreiding ons wederom te imponeren?

  Houses of Morrowind is niet de eerste uitbreiding die wordt toegevoegd aan The Elder Scrolls Legends, met twee eerdere Adventures en de Heroes of Skyrim uitbreiding. Er zijn ondertussen dus al genoeg kaarten om een interessant deck mee te bouwen, maar Houses of Morrowind zorgt wel voor de meest opwindende verandering tot nu toe.

  The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind

  Een streep door de regels

  Voorheen was het mogelijk voor spelers om decks te maken van twee attributes – te vergelijken met de vijf kleuren uit Magic the Gathering en de klassen uit Hearthstone – zoals Intelligence, Strength of Agility. Bovendien was het de voorwaarde dat het deck minimaal bestaat uit vijftig kaarten, wat dan ook de aangeraden hoeveelheid is om de consistentie te verhogen.

  Houses of Morrowind zet daarentegen een streep door deze basisregels. Met de uitbreiding is het namelijk mogelijk om decks te maken van drie verschillende attributes en dus meer opties en krachtige kaarten erin te stoppen. Maar om de balans intact te houden, The Elder Scrolls Legends werkt immers niet met verschillende kleuren mana zoals Magic the Gathering, is de voorwaarde wel dat die decks moeten bestaan uit minimaal 75 kaarten.

  The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind

  Nieuwe kaarten met drie kleuren

  Samen met deze nieuwe regels zijn er uiteraard ook een hoop nieuwe kaarten toegevoegd aan het spel, allemaal gebaseerd op het vreemde land van de Dark Elves en hun trotse families. Onder die nieuwe collectie vallen ook kaarten met drie kleuren die dus alleen passen in decks van de desbetreffende drie attributes, maar in veel gevallen dan ook erg sterk zijn.

  Neem bijvoorbeeld Duke Vedam Dren, een 4/4 legendary creature voor 5 mana die ervoor zorgt dat wanneer je een kaart speelt voor de eerste keer in jouw beurt, je een willekeurige kaart trekt uit je deck met een mana cost die gelijk is aan de hoeveelheid mana die je nog over hebt. Je trekt dus niet alleen een kaart, maar ook nog eens een kaart die je gegarandeerd kan spelen. Alle vijf ‘huizen’ van Morrowind hebben zo’n krachtige kaart met drie kleuren tot hun beschikking.

  The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind

  Keywords waarop je kan bouwen

  Elke factie introduceert bovendien een nieuw keyword of mechanieken op de kaarten. Zo zijn er creatures met Rally, dat ervoor zorgt dat wanneer die creature aanvalt hij een andere creature in jouw hand +1/+1 geeft. Een sterk keyword voor een deck dat veel creatures speelt.

  Dat telt ook voor Betray, want kaarten met Betray kunnen het effect (zoals een creature -2/-2 geven) herhalen door een eigen creature ervoor op te offeren. Ideaal dus als je een deck speelt met goedkope creatures die het spel niet in hun eentje gaan winnen.

  Liefhebbers van Rogue in Hearthstone zullen bekend zijn met het nieuwe keyword Plot, kaarten die een sterk effect hebben maar die alleen geactiveerd worden als je een andere kaart ervoor hebt gespeeld in dezelfde beurt. En voor als je gegarandeerd veel waarde uit je kaarten wilt halen in de latere fases van het spel is er de keyword Exalt. Kaarten met Exalt hebben ook een extra effect, maar daarvoor moet je wel wat extra mana betalen.

  Tot slot is er ook nog een kleurencombinatie die waarde hecht aan creatures met een kracht van vijf of hoger en daarmee extra effecten genereert. Genoeg nieuwe mechanieken dus om een interessant deck mee te bouwen en je tegenstanders mee te verslaan.

  The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind

  De grijze cellen aan het werk zetten

  Als je even rust wilt nemen van al het geweld in Morrowind, dan heeft de nieuwe uitbreiding ook wat voor je in petto. Houses of Morrowind voegt namelijk nieuwe puzzels toe waar je je hersens voor aan het werk moet zetten om de oplossing te vinden.

  In de puzzels speel je eigenlijk een aangepast potje Elder Scrolls Legends, waarbij je moet winnen volgens de aangegeven regels en de kaarten die je hebt gekregen, zoals het winnen in één beurt of om juist een aanval te overleven. Soms ligt de oplossing al voor de hand en moet je alleen even uitvogelen hoe die precies voor elkaar te krijgen en andere keren worden je puzzelvaardigheden flink op de proef genomen, vaak dankzij de twee verschillende velden waar creatures in kunnen liggen.

  De puzzels van Houses of Morrowind zorgen ervoor dat je snel bekend raakt met de nieuwe keywords en mechanieken van de uitbreiding, want de puzzels zijn gebouwd rond elk ‘huis’ en met de desbetreffende keyword in het achterhoofd. En met die kennis kan het wel eens makkelijker zijn om een puzzel op te lossen.

  The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind

  The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind uitbreiding brengt frisse wind

  Al met al voegt The Elder Scrolls Legends Houses of Morrowind een hoop nieuwe content aan de game toe, maar vooral een hoop nieuwe mogelijkheden en ideeën voor decks. De nieuwe decks met drie attributes hebben al gezorgd voor een opschudding in de meta en alles zeer interessant gemaakt. Wat ons betreft mogen uitbreidingen van kaartspellen vaker sleutelen aan de basisregels om creativiteit te verhogen.

  Ben jij ook al bezig geweest met de Houses of Morrowind uitbreiding in The Elder Scrolls Legends? En wat voor deck heb je gemaakt met de nieuwe regels? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.