7 redenen waarom een PS Vita kopen nog steeds een goed idee is

  Hoewel Sony zelf weinig ondersteuning meer biedt voor haar handheld, houden fans en ontwikkelaars van over de hele wereld de PS Vita gelukkig nog springlevend. Een PS Vita kopen in 2018 is daarom helemaal zo gek nog niet. Wij zetten hier 7 redenen voor je op een rijtje!

  Uitgebreide gamebibliotheek

  Eén van de kritieken op de PS Vita was het gebrek aan games rond de launch van de handheld. Gelukkig heeft de PS Vita gedurende de afgelopen jaren een mooie, uitgebreide gamebibliotheek opgebouwd. De aangeboden titels zijn verschillend genoeg dat er voor bijna iedere gamer wel wat tussen zit. Bovendien blijven er nog steeds nieuwe games uitkomen voor de PS Vita; zie ook ons overzicht met 10 toffe recente PS Vita games.

  Mocht je van JRPG's of Japanse games in het algemeen houden, dan mag je de PS Vita echt niet laten liggen. Een groot deel van de bibliotheek van de Vita bestaat namelijk uit games die uit Japan zijn overgebracht en vaak niet op een andere manier te spelen zijn (alhoewel steeds meer van deze games hier ook voor de PS4 uitkomen). Denk hierbij aan games als Steins;Gate, DanganRonpa of natuurlijk Persona 4 Golden, die door velen wordt gezien als de beste PS Vita game.

  Een groot voordeel is bovendien dat alle games regiovrij zijn. Heb je een speciale game geïmporteerd vanuit Japan of de Verenigde Staten, dan hoef je je geen zorgen te maken dat de game niet werkt op jouw Vita. Hetzelfde geldt overigens wanneer je een PS Vita console importeert vanuit een ander land.

  Verschillende, toffe uitvoeringen

  Het importeren van een PS Vita uit andere landen brengt ons meteen bij de tweede reden om een PS Vita te kopen, die vooral voor verzamelaars interessant zal zijn, maar alsnog tof is voor een ieder die geïnteresseerd is in de PS Vita. Sony's console mag hier dan alleen in het zwart te vinden zijn, als je iets verder over de grens kijkt (bijvoorbeeld door te importeren vanuit de Verenigde Staten of Japan), dan zijn er prachtige PS Vita's in allerlei kleuren te vinden. Ook zijn er genoeg limited editions voor specifieke games, zoals de prachtige Persona 4 Dancing All Night PS Vita of de Soul Sacrifice PS Vita.

  Dan is het ook nog de vraag voor welk PS Vita model je kiest. Per model verschilt namelijk waar de PS Vita in uitblinkt. Zo heeft de eerste generatie een OLED scherm, waardoor de grafische pracht van je games nog beter overkomt. De tweede generatie, oftewel de Slim, heeft dit scherm helaas ingewisseld voor een LCD scherm, maar heeft wel een dunner design, een micro usb poort en een langere batterijduur te bieden.

  Wederom is er dus, net als op het gebied van de gamebibliotheek, genoeg keuze voor ieder type gamer.

  Retroliefhebbers opgelet!

  Waar we een paar pagina's terug spraken over de uitgebreide gamebibliotheek van de PS Vita, hebben we een groot deel hiervan nog niet eens besproken. Naast het genoemde grote aanbod aan JRPGs en Japanse games, beschikt de PS Vita namelijk ook nog eens over een enorme retro gamebibliotheek.

  Het barst namelijk van de PS1 en PSP klassiekers op deze handheld, die bovendien vaak voor een zeer zacht prijsje te verkrijgen zijn in de PS Store, zeker wanneer er een uitverkoop is. Denk hierbij aan bijna alle Final Fantasy titels inclusief spin-offs zoals Dissidia en Tactics, Suikoden, Persona, Crash Bandicoot, Tomb Raider, Metal Gear Solid, Resident Evil en natuurlijk nog veel meer. Mocht je niet eerder de kans hebben gehad om deze klassiekers te spelen of wil je ze gewoon opnieuw spelen zonder dat je je oude PS1 van zolder hoeft te halen, dan is de PS Vita hier ideaal voor.

  Speel je PlayStation 4 games op je PS Vita

  De PS Vita is niet alleen goed voor het spelen van oudere games, ook de nieuwste PS4 games kun je met gemak op deze handheld spelen. Een van de vele toffe features die te PS Vita te bieden heeft, is Remote Play. Hoewel de oorspronkelijke PSP/PS3 versie van deze feature nog wel eens wat te wensen overliet, heeft Sony stappen ondernomen om het te optimaliseren voor gebruik met de PlayStation 4. De PS4 heeft de feature al ingebouwd zitten, wat ervoor zorgt dat bijna iedere PS4 game via WiFi te spelen is op de PS Vita.

  Heeft iemand anders thuis de tv nodig? Geen probleem, je kan gewoon verder spelen via Remote Play. Het is zelfs mogelijk om de Remote Play feature te gebruiken terwijl je niet thuis bent. Denk hierbij aan op je werk, of zelfs op vakantie in een ander land. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze feature is het belangrijk om goede verbindingen te hebben thuis en op de locatie waar je je bevindt: een tip is om je PlayStation 4 thuis via de kabel aan te sluiten in plaats van een draadloze verbinding te gebruiken.

  PS Vita games spelen op het grote scherm

  Tof, je kan dus PS4 games spelen op je PS Vita. Maar wist je dat het ook (ongeveer) andersom kan? Voor de gamers onder ons die geen PS4 hebben is er uitkomst in de PlayStation TV. Dit apparaat maakt het namelijk mogelijk om PS Vita games op je tv te spelen met behulp van een DualShock ccontroller. Zo kan je dus al je Vita games, PSP games en PS1 games op het grote scherm spelen!

  Beschik je wel over een PS4, dan biedt de PlayStation TV nog een andere toffe functie. Via Remote Play kan je dan namelijk naar een andere tv streamen om daar je games op te spelen. Handig dus wanneer de tv met de PlayStation bezet is!

  Speel je games op PS4, PS3 en Vita

  Een andere toffe mogelijkheid die Sony biedt aan gamers die zowel in het bezit van een PlayStation 4 als PS Vita zijn, is de cross buy feature. Dit betekent dat je een game maar één keer hoeft aan te schaffen om het op beide platformen te kunnen spelen. Heb je nog een PlayStation 3 staan, dan is het ook mogelijk om cross buy titels voor dit platform aan te schaffen; sommige games zijn dus op drie platformen te spelen, terwijl je ze maar één keer hoeft te kopen.

  Let wel op dat helaas niet iedere game ondersteuning biedt voor deze feature, ook al is de game zowel op PS Vita als PS4 verkrijgbaar: het gaat vooral om indie titels die je via cross buy op meerdere platformen kan spelen, dus als je hiervan houdt is het zeker een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan games als Shovel Knight, The Swapper, Undertale, Hotline Miami of Spelunky. Waarom zou je ze maar op één platform spelen, als het ook op meerdere kan?

  Klein maar krachtig

  Hoewel de PS Vita inmiddels al zes jaar oud is, is het nog steeds een van de krachtigste handhelds die er is. Nu heeft de Switch inmiddels de leiding overgenomen, maar in dat geval gaat het natuurlijk wel om een hybride console die vijf jaar nieuwer is. Wanneer je de PS Vita met bijvoorbeeld de New Nintendo 3DS vergelijkt, valt op dat de Vita nog steeds een stuk krachtiger is en bovendien grafisch betere prestaties levert.

  Bovendien heeft de PS Vita een aantal toffe features te bieden die het gamen op een PS Vita uniek maken. Denk hierbij aan het touchpad op de achterkant in combinatie met het touchscreen vooraan en de bewegingssensor. Games die hier optimaal gebruik van maken zijn onder andere Gravity Rush en Tearaway.

  Tot slot zijn er nog twee voordelen: de PS Vita is veel kleiner en handiger om mee te nemen dan de Switch én je kunt lekker doorgaan met je trophy-jacht. Win, win, toch?

  Zou jij in 2018 nog een PS Vita kopen? Of heb je al een PS Vita? Laat het ons weten in de comments!

  Dit artikel is op 18 mei 2020 bijgewerkt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.