10 Star Wars locaties die je in het echt kunt bezoeken!

Article
woensdag, 29 januari 2020 om 11:25
last jedi canto bightf1576523460
Star Wars zit vol met prachtige en minder prachtige planeten. Veel van de locaties in de films zijn natuurlijk studiowerk, maar lang niet alles. Deze tien Star Wars locaties kun je gewoon op aarde bewonderen!

10. Canto Bight

Laten we de lijst controversieel beginnen, het blijft tenslotte Star Wars. Canto Bight is misschien niet bepaald een universeel geliefd onderdeel van The Last Jedi, maar het zag er wel goed uit. Het casino zelf kun je niet bezoeken, maar de stad eromheen ligt in Europa.
Voor de straten van Canto Bight is namelijk gebruik gemaakt van Dubrovnik, in Kroatië. Er zijn Star Wars locaties die dichterbij liggen, maar dat zijn er niet veel. Canto Bight is daarmee één van de makkelijkere bestemmingen. Dubrovnik stond overigens ook model voor King’s Landing uit Game of Thrones. Dus als je daar na het laatste seizoen nog fan van bent is een bezoek aan Dubrovnik als een single met een dubbele A-kant.
return of the jedi endorf1579710144

9. Endor

Iets wat je vaak voorkomt bij Star Wars locaties is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van grotendeels ongerepte natuur, bijvoorbeeld voor Endor. We zijn natuurlijk vooral bekend met de bosmaan van dit stelsel. In de film is al duidelijk te zien dat er is gedraaid in een echt bos.
Het gaat om Redwood National Park, in Californië. Of je een specifieke opnamelocatie kunt herkennen is maar de vraag, maar er zijn in ieder geval mooie natuurwandelingen die je kunt maken. Als je geen hele vakantie aan het park wil wijden kun je in dezelfde staat Star Wars Galaxy’s Edge en het hoofdkwartier van Lucasfilm bezoeken.
force awakens takodanaf1579711411

8. Takodana

Het woud van de Ewoks is niet het enige bos in Star Wars. Takodana is weliswaar niet één en al bos, de planeet is overwegend groen. Een specifiek stukje bos dat we van dichtbij te zien krijgen is het bos waar Kylo Ren Rey gevangenneemt in The Force Awakens. Dat stukje bos heet in het echt Puzzlewood.
Het klinkt als een naam die rechtstreeks uit een game komt, maar het heet echt zo. Het is een klein onderdeel van de grotere Forest of Dean in Gloucestershire, Engeland. Star Wars is overigens niet de enige franchise die het bijzondere van Puzzlewood heeft ontdekt. Onder andere Harry Potter, The Dark Crystal: Age of Resistance en Doctor Who namen hier scènes of afleveringen op.
a new hope jawaf1575546032

7. Tatooine

Veel Star Wars locaties zijn maar heel even in één film te zien, maar Tatooine is natuurlijk een uitzondering. De planeet is in 6 films van de Skywalker Saga te zien en duikt ook regelmatig op in andere Star Wars projecten. Het is dan ook geen wonder dat er heel wat plekken zijn waarop er scènes voor deze planeet zijn opgenomen.
Tunesië levert waarschijnlijk de grootste bijdrage aan Tatooine. Op het eiland Djerba alleen al kun je het huis van Ben Kenobi en de Mos Eisley Cantina vinden. Als je bekend bent met de verwijderde scènes waarin Luke met Biggs praat in Anchorhead, is die locatie ook op het eiland. Op het vaste land kun je in Medenine opnamelocaties voor The Phantom Menace vinden.
attack of the clones i dont like sandf1579710704

6. Lake Country

Op plaatsen als Puzzlewood en Redwood zal het misschien moeilijk zijn om de exacte locatie van een scène te vinden. Daar heb je geen last van als je op zoek gaat naar het Lake Country op Naboo. Of nauwkeuriger: het onderkomen waar Padmé en Anakin verblijven in Attack of the Clones.
In het plaatsje Lenno, Italië vind je de Villa del Balbianello. In de film is dit misschien wel één van de meest beruchte Star Wars locaties. Dit is namelijk waar Anakin de woorden “I don’t like sand” uitspreekt (en waar hij en Padmé aan het einde van dezelfde film trouwen). Misschien dat jij je geliefde hier een betere speech kunt leveren.
last jedi reyf1576523660

5. Ahch-To

Er zijn helaas weinig plekken die belangrijk zijn voor de Jedi die je in het echt kunt bezoeken. Dagobah en de Jedi tempel op Coruscant zijn allebei filmsets. De locatie van de eerste Jedi tempel kun je wel bezoeken. Grote delen van Ahch-To (gezondheid) zijn namelijk opgenomen op het eiland Skellig Michael, voor de kust van Ierland.
Als je The Force Awakens en The Last Jedi hebt gezien weet je waarschijnlijk dat er veel natuurschoon en een oud klooster op het eiland te zien zijn. Voordat je besluit dat je dit alles in het echt wil zien moet je wel even bedenken of dit voor jou een geschikte bestemming is. Niet alleen is er een beperkt aantal bezoekers per dag toegestaan, het kan hier en daar gevaarlijk zijn. Kinderen en mensen die slecht ter been zijn kunnen het beter houden bij de films.
a new hope yavin 4f1579711118

4. Yavin 4

De rebellenbasis op Yavin 4 is in A New Hope eigenlijk nauwelijks in beeld. Toch was het al een iconisch beeld, lang voordat we er meer van zagen in Rogue One en Star Wars Rebels. Voor iets dat zo kort in de film te zien is, is het misschien verrassend dat er op locatie is opgenomen. Toch kun je Yavin 4 in het echt bezoeken.
De buitenkant van de basis is namelijk opgenomen in het Tikal National Park, in Guatemala. De gebouwen die je ziet zijn Maya tempels, of in sommige gevallen daarop gebaseerd. Als je niet alleen van Star Wars, maar ook van Zuid-Amerikaanse geschiedenis houdt, is dit misschien wel de bestemming voor jou.
naboof1579711495

3. Theed Royal Palace

Als je altijd al onder de indruk was van het mooie paleis op Naboo is hier goed nieuws. Het interieur van Padmé’s ambtswoning is namelijk geen filmset, maar de binnenkant van een echt koninklijk paleis. Het gaat om het koninklijk paleis in Caserta, dat net als de eerdere Naboo-locatie in Italië ligt.
Helaas liggen Caserta en Lenno niet bepaald dicht bij elkaar, dus het zal niet voor de hand liggen om de Villa del Balbianello en het paleis in één reis te bezoeken. Wel ligt Caserta in de buurt van Napels en Pompeii. Het is dan ook één van de makkelijkste Star Wars locaties om te verwerken in een vakantie die niet per se om Star Wars draait.
rogue one scariff1579711012

2. Scarif

Het zal je niet ontgaan zijn dat de blauwdrukken voor de Death Star werden bewaard op een planeet met een aantal prachtige stranden. Dat levert een interessant contrast op tussen een groot ruimtestation des doods en mooi blauw natuurschoon. Wat het ook oplevert is één van de weinige Star Wars locaties waar je een super relaxte resortvakantie kunt houden.
In het echt is Scarif namelijk gefilmd op de Laamu-atol, onderdeel van de Malediven. Specifiek op de eilanden Gan en Berasdhoo, waarvan de eerste bewoond is. In de film is het deel van Scarif waar de blauwdrukken bewaard werden grondig opgeblazen, maar in het echt is het er nog. Probeer maar niet te denken aan de vele personages die hier omgekomen zijn als je inderdaad besluit om hier wat rust te zoeken.
a new hope binary sunsetf1575546164

1. Het huis van de familie Lars

“Wacht even, we hadden Tatooine toch al gehad?” Ja, dat klopt, maar er is één plek op Tatooine die er uitspringt als extra noemenswaardig, zowel in de films als in het echt. In de films is het huis van de familie Lars natuurlijk één van de meest herkenbare plaatsen op Tatooine. In het echt is het misschien wel de enige filmlocatie die echt bestaat en waar je letterlijk in kunt verblijven.
In het echt is het huis namelijk het Sidi Driss hotel in Tunesië. Het hotel ligt in 5 grote kuilen, waarvan er één dus model heeft gestaan voor het huis van de Lars familie. Sterker nog, na de opnames van Attack of the Clones zijn veel van de set decoraties achtergelaten, waardoor het er nog Star Wars-achtiger uitziet. Geen slechte uitvalsbasis als je een aantal van de meer afgelegen delen van Tatooine wil zien.

Gaat jouw vakantie dit jaar naar Star Wars locaties?

Het is misschien nog wat vroeg in het jaar, maar misschien ben je toch al bezig met het uitzoeken van een vakantie. Staan er Star Wars locaties op deze lijst die graag zou willen zien? Misschien heb je al een keer een locatie uit Star Wars bezocht. In dat geval willen we natuurlijk graag weten hoe het was, dus laat vooral een reactie achter!